Πόσα βιβλία μπορούμε να διαβάσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Πόσα βιβλία μπορούμε να χωρέσουμε σε μια ζωή; Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ανάπτυξη της πράξης της ανάγνωσης δεν εξελίσσεται γραμμικά. Οι μεταβλητές είναι πολλές, όπως οι ευκαιρίες ζωής, η ηλικία μας, η εργασία που κάνουμε ή ο ελεύθερος χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας, επηρεάζουν την ανάγνωση. Για το λόγο αυτό, είναι αδύνατο να δώσουμε μια σαφή απάντηση για το πόσα βιβλία θα διαβάσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια μέση απάντηση με βάση έναν τακτικό αναγνώστη.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αρχίζουμε να διαβάζουμε τακτικά από την ηλικία των 14 ετών και υπολογίζουμε ότι η μέση διάρκεια ζωής του ανθρώπου είναι 80 χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι τελειώνουμε 1 βιβλίο την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει 52 βιβλία το χρόνο. Με άλλα λόγια, μπορούμε να διαβάσουμε κατά μέσο όρο μόνο 2.600 βιβλία σε 50 χρόνια ανάγνωσης. Ή αν θέλετε, αυξήστε αυτόν τον εβδομαδιαίο αριθμό βιβλίων σε 2 και έτσι μέσα σε 50 χρόνια θα έχετε διαβάσει 5.200! Ναι, ένα άτομο που μπορεί να χαρακτηριστεί μανιώδης αναγνώστης μπορεί να διαβάσει περίπου 5.000 βιβλία στη διάρκεια της ζωής του. Όπως είπα, το κατώτερο ή το ανώτερο όριο αυτού του υπολογισμού μπορεί να είναι διαφορετικό, αυτό είναι απλώς μια υπόθεση που κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη τις μέσες τιμές.
Πώς επιλέγουμε λοιπόν αυτά τα βιβλία που θα διαβάσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας;
Το να διαβάζουμε κάθε βιβλίο που παρουσιάζεται μπροστά μας ή να κάνουμε τυχαίες επιλογές είναι σίγουρα κάτι που συνηθίζουμε. Ωστόσο, αυτό έχει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η σπατάλη του χρόνου μας σε πολλά περιττά βιβλία αλλά και η παράβλεψη εκείνων που πραγματικά αξίζει να διαβάσουμε. Τα βιβλία που μας περιμένουν να διαβαστούν είναι πολλά. Σήμερα, το Goodreads έχει 300+ εκατομμύρια βιβλία στον κατάλογό του. Ακόμη και αν κάποιος προσπαθήσει να διαβάσει αυτά τα βιβλία με την προϋπόθεση να διαβάζει 1 κάθε μέρα, θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να τα τελειώσει όλα. Επιπλέον, αυτός είναι μόνο ο αριθμός των βιβλίων που είναι αποθηκευμένα σε ένα σύστημα -φυσικά, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε όλα τα βιβλία στον κόσμο. Έτσι, είναι αναπόφευκτο να “κοσκινίζουμε” τις επιλογές που έχουμε και να προσπαθούμε να διαβάσουμε τα “καλύτερα” εξ’ αυτών.
Υπάρχει ένα ρητό που ακούμε συχνά, ότι «η ζωή είναι μικρή για να διαβάζουμε κακά βιβλία». Πώς όμως να αποφασίσετε ποιο βιβλίο αξίζει να διαβάσετε και ποιο όχι; Κάθε επιλογή βιβλίου απορρίπτει ένα που δεν επιλέξαμε. Και τι γίνεται αν αυτό το βιβλίο που δεν προτιμήσαμε έχει τη δύναμη να μας δώσει την αλήθεια που ψάχνουμε σε όλη μας τη ζωή; Όχι, στόχος μου δεν είναι να σας προτείνω “τα καλύτερα βιβλία” που έχω διαβάσει. Σε αυτό το σημείο, στόχος μου είναι να σας παρουσιάσω μεθόδους επιλογής των βιβλίων που θα χωρέσουν στην περιορισμένη διάρκεια ζωής μας. Το πόσο κατάλληλα είναι για εμάς, δηλαδή.
Παρακάτω, 5 τρόποι για να επιλέξουμε το κατάλληλο βιβλίο για εμάς:
Να έχουμε επίγνωση του εαυτού μας
Οι προσδοκίες μας, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, οι προκαταλήψεις μας, οι στόχοι μας, τα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε ή να αποφύγουμε ή οι πηγές κινήτρων μας στη ζωή, είναι αυτά που μας καθορίζουν. Με άλλα λόγια, όλα όσα μας κάνουν αυτό που είμαστε. Θα ήταν σκόπιμο να έχουμε επίγνωση αυτών των αξιών και να κάνουμε επιλογές βιβλίων βάσει αυτών. Κατά κάποιον τρόπο, η κατάσταση αυτή αφορά το κατά πόσο ένα βιβλίο ταιριάζει με την ψυχική μας κατάσταση. Αν το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας συνδέεται με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ή με τα συναισθήματα και τις σκέψεις που είναι πάντα στο υποσυνείδητό μας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι το σωστό για εμάς. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υπάρχει σύνδεση συναισθήματος και βιβλίου, μπορεί να μας ρίξει ψυχολογικά. Για το λόγο αυτό, όταν είστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τον εσωτερικό σας κόσμο και όταν τον γνωρίσετε καλύτερα, μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές όσον αφορά τις επιλογές βιβλίων. Ωστόσο, θα είναι χρήσιμο να “βγαίνουμε από το καβούκι μας” μια στο τόσο. Το να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες απόψεις και να εκτεθούμε σε διαφορετικές οπτικές είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δική μας ανάπτυξη.
Φιλτράρετε τις κριτικές βιβλίων που διαβάζετε
Τα αγαπημένα, τα must-haves και γενικά τα βιβλία τα οποία σας προτείνουν άνθρωποι που εμπιστεύεστε μπορεί τελικά να σας ταιριάξουν. Η ουσία είναι να εμπιστεύεστε την κρίση των ανθρώπων, όπως ένας κριτικός βιβλίων, που έχουν διαβάσει ό,τι δεν έχετε διαβάσει εσείς στο παρελθόν. Το να ακούσετε τα σχόλια και τις κριτικές αυτών για το βιβλίο είναι πιο αποτελεσματικό από το να διαβάσετε την περιγραφή στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Μέσα από αυτά τα σχόλια, μπορείτε να μάθετε ό,τι χρειάζεστε για το εκάστοτε βιβλίο και να αποφασίσετε αν σας αρέσει ή όχι. Ναι, μπορείτε και εσείς να απολαύσετε την ανάγνωση ενός βιβλίου που μπορεί να έχει διαβάσει ο αγαπημένος σας κριτικός.
Εμπιστευτείτε τους κλασικούς συγγραφείς
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των κλασικών είναι η διαχρονικότητά τους, αλλά και η οικουμενικότητά τους. Σε αυτά τα βιβλία, οι ανθρώπινες αξίες που αφορούν όλη την ανθρωπότητα βρίσκονται στο προσκήνιο. Αυτά τα έργα τέχνης, τα οποία ξεπέρασαν την εποχή τους, φωτίζουν επίσης τα σημερινά προβλήματα, ενώ παράλληλα φέρουν ίχνη της δικής τους εποχής. Επομένως, όταν αναλύουμε τα γεγονότα του παρελθόντος και διαβάζουμε τις σκέψεις των χαρακτήρων των έργων, μπορούμε να αποκομίσουμε ένα βαθύ κέρδος που σίγουρα θα μας φανεί χρήσιμο στην ανάλυση του κόσμου όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Καθώς τα διαβάζετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλες οι πολιτικές, κοινωνιολογικές και πολιτιστικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να επιλυθούν από τους παγκόσμιους κλασικούς. Για το λόγο αυτό, οι κλασικοί έχουν περιεχόμενο που μπορεί να μας ωφελήσει σε όλες τις περιστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μας απογοητεύουν ποτέ.
Μείνετε μακριά από τις προτεινόμενες λίστες των βιβλιοπωλείων
Μόλις μπαίνουμε στα βιβλιοπωλεία, το βλέμμα μας πάει κατευθείαν στα ράφια με τα μπεστ σέλερ στη γωνία. Τα βιβλία αυτά κοσμούν επίσης την αρχική σελίδα των βιβλιοπωλείων στο διαδίκτυο. Επίσης, μπορεί να τα δείτε σε κάποια σούπερ μάρκετ στα ράφια που βρίσκονται δίπλα με τα τρόφιμα και τα βλέπουμε όταν μπαίνουμε γρήγορα για να αγοράσουμε ένα γάλα και ένα ψωμία για τοστ. Είναι γνωστό ότι οι εκδότες, που θέλουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα, προτιμούν να προβάλλουν βιβλία που θα πωληθούν εύκολα και να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού γενικότερα. Κατά συνέπεια, υπάρχουν αναγνώστες που δεν παίρνουν ρίσκα και διαβάζουν ορισμένους συγγραφείς ή προτιμούν δημοφιλείς εκδόσεις επηρεαζόμενοι από την κουλτούρα του μάρκετινγκ. Εντάξει, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν γι’ αυτό. Ωστόσο, αν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε τον χρόνο μας, είναι χρήσιμο να απομακρυνθούμε από τη λίστα των μπεστ σέλερ. Επομένως, όταν επιλέγουμε ένα βιβλίο, θα πρέπει να εστιάζουμε στις ανάγκες μας και όχι στο τι έχουν διαβάσει όλοι, ή σε κάποιο φωτογενές εξώφυλλο του βιβλίου. Φράσεις όπως «Ακόμη δεν το έχετε διαβάσει;» στοχεύουν μόνο στην πίεση που ασκείται στον καταναλωτή. Διότι αυτές οι πιέσεις δεν εξυπηρετούν σε τίποτα άλλο από το να καταναλώνουμε ένα εμπορικό υλικό, το συντομότερο δυνατό, καθώς αυτές καθορίζουν τις αναγνώσεις μας. Ξέρουμε ότι το να έχει διαβάσει κάποιος ένα δημοφιλές βιβλίο δεν τον κάνει ανώτερο, ούτε τον κάνει ελλιπή αν δεν το έχει διαβάσει. Ναι, οι εμπειρίες και τα επιτεύγματα του καθενός στη ζωή είναι διαφορετικά μεταξύ τους και είναι άσκοπο να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις.
Ή διαβάστε ό,τι σας αρέσει!
Είστε οπαδός ενός συγκεκριμένου είδους ή λέτε «διαβάζω ό,τι θέλω»; Σε αυτό το σημείο, δεν λέω ότι πρέπει να διαβάζετε κλασικά ή επιστημονικά βιβλία, αλλά βιβλία θα σας δώσουν ευχαρίστηση και που πιστεύετε ότι θα προσθέσουν κάτι στον εαυτό σας. Διαφορετικά, μη σπαταλάτε το χρόνο σας προσπαθώντας να διαβάσετε βιβλία που δεν σας αρέσουν. Σταματήστε να τα διαβάζετε εντελώς ή κάντε ένα διάλειμμα από αυτά. Η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να ανοίξετε τα φτερά σας για άλλους ορίζοντες χωρίς να σπαταλάτε ανώφελα τον χρόνο σας.