Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο IE, το Πανεπιστήμιο Princeton και το Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν το innixAR, ένα «κέλυφος» με μη ενισχυμένη τοιχοποιία που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου IE στη Σεγκόβια της Ισπανίας. Το έργο που προέκυψε λειτουργεί ως ένας σκιερός χώρος συγκέντρωσης για πνευματικές συζητήσεις μεταξύ των φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου IE, καθώς και ως γαλήνιος χώρος διαλογισμού.

Αυτό το θολωτό έργο εξερευνά τη συγχώνευση των ψηφιακών τεχνολογιών και των παραδοσιακών μεθόδων δόμησης. Αξιοποιώντας την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και το σχεδιασμό 4D funicular, το innixAR επιτρέπει στους κατασκευαστές του θόλου να δημιουργούν δομές τοιχοποιίας χωρίς την ανάγκη για προσωρινών καλουπιών, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, ο στόχος του έργου είναι να υπογραμμίσει τις δυνατότητες του συνδυασμού της παραδοσιακής οικοδομικής τέχνης με τη μηχανολογική τεχνολογία και να ανοίξει το δρόμο για μια φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το innixAR αποτελεί παράδειγμα της αρμονικής ενσωμάτωσης του σύγχρονου σχεδιασμού, των μεθόδων κατασκευής με την χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας και των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, αποδεικνύοντας ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν τη χειροτεχνία. Το innixAR είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του IE και του εργαστηρίου Form Finding του Πανεπιστημίου Princeton. Η συνεργασία υποστηρίζεται από το Faculty Initiative Fund του Ινστιτούτου Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Princeton.

Με θέα προς τον ποταμό Eresma, το innixAR παρουσιάζει τρεις καμπύλους θόλους που υποστηρίζονται από ξύλινες βάσεις. Αυτές χρησίμευσαν ως μόνιμο κεντράρισμα κατά τη διάρκεια της κατασκευής, επιτρέποντας μια αποτελεσματική διαδικασία κατασκευής που ξεκίνησε από τις εσωτερικές νευρώσεις του innixAR και προχώρησε προς τις άκρες, μια διαδικασία που διαφοροποιήθηκε από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής θόλων. Η επιλογή των υλικών στο innixAR αποτίει φόρο τιμής στην πατροπαράδοτη τεχνική της κεραμοσκεπής, χρησιμοποιώντας ελαφριά κεραμίδια από τερακότα και παριζιάνικο γύψο ταχείας πήξης για τη δημιουργία λεπτών δομών. Η τοποθέτηση των θόλων μελετήθηκε προσεκτικά για να πλαισιώσει τρεις σκηνές από το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον: το ελικοειδές μονοπάτι του ποταμού Eresma, ένα αρχαίο μοναστήρι της Σεγκοβίας και τους κυλιόμενους λόφους του οροπεδίου της κεντρικής Ισπανίας.

Ο σχεδιασμός του innixAR διαμορφώθηκε με τη χρήση μιας καινοτόμου τεχνικής σχεδιασμού 4D funicular, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο Princeton. Οι γεωμετρικοί περιορισμοί που εφαρμόστηκαν κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του funicular προέκυψαν από μια σε βάθος διερεύνηση της κλασικής κατασκευής θόλων, συμπεριλαμβανομένων εκτενών συζητήσεων με τον Salvador Gomis Aviñó (CERCAA), έναν ειδήμονα των θόλων από τη Βαλένθια που μετράει περισσότερες από δύο δεκαετίες στον χώρο.

Ο συνδυασμός της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και της κεραμοποιίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής για να ζωντανέψει τους θόλους του innixAR. Ο κατασκευαστής χρησιμοποιώντας ένα AR headset που επικάλυπτε ολογράμματα στη φυσική πραγματικότητα περιηγήθηκε στο σημείο. Αυτά τα ολογράμματα παρείχαν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη γεωμετρία, το σχήμα και το μοτίβο της πλινθοκεραμοποίησης του θόλου. Αυτή η καινοτόμος χρήση της AR εξάλειψε την ανάγκη για φυσικά καλούπια και οδηγούς που συνήθως απαιτούνται στις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής θόλων, εξοικονομώντας χρόνο και υλικά. Επιπλέον, η AR έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση της δομικής συμπεριφοράς του θόλου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής.

innixar

innixar

innixar

Πηγή: Designboom