Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με την Betaplan έχουν θέσει ως στόχο την ενίσχυση του ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας με τρία υπερσύγχρονα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, τη Σπάρτη και την Κομοτηνή.

Η κατασκευή αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη και τα τρία έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν το 2025. Αυτά τα νοσοκομεία έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με επίκεντρο το περιβάλλον και να δημιουργούν όμορφους, περιποιητικούς χώρους για τους ασθενείς.

Για την προώθηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος (προς τον ασθενή και τον επισκέπτη), η φύση αποτελεί βασικό στοιχείο και στα τρία σχέδια. Αυλές, παιδικές χαρές, κήποι και πάρκα αποτελούν διαδραστικούς χώρους πρασίνου για τους ασθενείς και τους επισκέπτες. Με τη μεγιστοποίηση της «διαφάνειας» μέσω γυάλινων ανοιγμάτων και επιφανειών, τα νοσοκομεία περικλείονται από βλάστηση, βυθίζοντας τους εσωτερικούς χώρους, οπτικά, στους χώρους πρασίνου. Αυτή η «διαφάνεια» πλημμυρίζει επίσης τους εσωτερικούς χώρους με απαλό φυσικό φως.

Η βιωσιμότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό και των τριών έργων. Κάθε νοσοκομείο θα χρησιμοποιεί ξυλεία για τα δομικά στοιχεία και θα βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια από γεωθερμικά και φωτοβολταϊκά συστήματα ηλιακής ενέργειας.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του ΙΣΝ, που βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, είναι το μεγαλύτερο από τα τρία νέα νοσοκομεία. Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν διαφορετικές διαδρομές πρόσβασης για το κοινό και το προσωπικό. Για το προσωπικό, μια υπόγεια σήραγγα εκτείνεται κάτω από τον κεντρικό δρόμο για να ενώσει το κεντρικό νοσοκομείο με το Κέντρο Ερευνών. Για το κοινό, σχεδιάστηκε μια πιο «γραφική» διαδρομή. Μια πεζογέφυρα μεταφέρει τους επισκέπτες από το χώρο στάθμευσης στην είσοδο του νοσοκομείου μέσω μιας ασφαλούς διαδρομής μέσα απ’ τους κήπους.

Η νέα υποδομή της Σπάρτης, θα αντικαταστήσει το υπάρχον Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής. Επίσης, θα συνενωθεί με το Νοσοκομείο Μολάων για να γίνει το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας. Με τον τρόπο αυτό, θα υποστηρίξει διάφορα τοπικά κέντρα υγείας σε όλη την περιοχή της Λακωνίας.

Τα δέντρα αποτελούν κρίσιμο στοιχείο του σχεδιασμού, δημιουργώντας ένα πλούσιο οικοσύστημα μέσα στο αγροτικό περιβάλλον του κτιρίου. Στην πραγματικότητα, το νοσοκομείο έχει σχεδιαστεί για να είναι ένας τριώροφος «όγκος» που αναδύεται οπτικά μέσα απ’ τα δέντρα στο πάρκο που θα βρίσκεται μπροστά στο χώρο.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά χαρακτηριστικά που θα ενσωματώσει το νοσοκομείο είναι οι θεραπευτικοί κήποι. Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι ασθενείς αλληλεπιδρούν με τη φύση, η διαδικασία αποκατάστασής τους επιταχύνεται. Ως εκ τούτου, αυτοί οι θεραπευτικοί κήποι θα είναι ασφαλείς χώροι πρασίνου, όπου οι ασθενείς με αισθητηριακές αναπηρίες θα μπορούν να περπατούν και να εξερευνούν το περιβάλλον τους.

Τέλος, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής του ΙΣΝ θα αποτελέσει δευτεροβάθμιο κόμβο υγείας για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρόμοια με το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, θα υποστηρίζει ένα δίκτυο τοπικών κέντρων υγείας στην περιοχή. Το νέο κτίριο θα αντικαταστήσει επίσης το υφιστάμενο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Το τριώροφο νοσοκομείο θα εγκατασταθεί σε ένα τεράστιο πάρκο 70.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η ενεργειακή απόδοση είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του νοσοκομείου. Και οι δύο πτέρυγες του νοσοκομείου θα «τυλιχθούν» με ένα ηλιακό μεταλλικό χαλύβδινο στέγαστρο που στηρίζει φωτοβολταϊκά πάνελ και σκιάζει τους εσωτερικούς χώρους από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, θα διαθέτει γεωθερμικές πηγές μήκους 30 χιλιομέτρων, οι οποίες θα καλύπτουν το 100% των αναγκών θέρμανσης του νοσοκομείου. Μέσω των ηλιακών και γεωθερμικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, θα εξαλείψει την ανάγκη για καύση ορυκτών καυσίμων. Λόγω των απίστευτων στρατηγικών εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζει, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής του ΙΣΝ στοχεύει στην πιστοποίηση LEED Platinum.