Μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής στον δυτικό κόσμο βασίζεται σε αποστειρωμένα υλικά όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα και στην επιθυμία να χτιστεί ένα οικοδόμημα προς τα πάνω, με ουρανοξύστες που υψώνονται ψηλά πάνω από τη γη. Καθώς τα σχέδια αναγκαστικά αλλάζουν ως απάντηση σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για την υιοθέτηση πιο οργανικών, βιώσιμων προσεγγίσεων στην κατασκευή που αλληλεπιδρούν πιο άμεσα με το περιβάλλον. 

Μέρος της εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στις συμβατικές μεθόδους είναι η διεύρυνση των ορίων του εφικτού, κάτι που αποτελεί τη βάση μιας νέας σειράς του αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Manas Bhatia.

Οι εννοιολογικές απεικονίσεις του “Symbiotic Architecture”, που δημιουργήθηκαν με τη χρήση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, φαντάζονται ένα συγκρότημα διαμερισμάτων ενσωματωμένο μέσα σε πανύψηλες, ζωντανές σεκόγιες. Η σεκόγια (επιστημονική ονομασία σεκόγια η αειθαλής, Sequoia sempervirens) είναι μεγάλο κωνοφόρο, κυπαρισσοειδές δέντρο. Είναι αειθαλής, αφού ζει 1.200 με 1.800 χρόνια ή και περισσότερο. 

© Manas Bhatia

“Πάντα με γοήτευε το πώς μικρά έντομα και πλάσματα δημιουργούν τις κατοικίες τους στη φύση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο σχεδιαστής στο designboom. “Τα μυρμήγκια, για παράδειγμα, δημιουργούν τις κατοικίες τους με περίπλοκα δίκτυα στο έδαφος. Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να δημιουργήσουν κτίρια που αναπτύσσονται και αναπνέουν όπως τα φυτά, τότε αυτός θα ήταν ένας καταπληκτικός κόσμος για να ζει κανείς”. 

Για την παραγωγή των σχεδίων, ο Bhatia εισήγαγε στο μηχανικό σύστημα βασικές οδηγίες κειμένου όπως “κούφια”, “σκάλες” και “δέντρο”, το οποίο στη συνέχεια δημιούργησε αυτές τις μαγευτικές δομές που βλέπετε στις εικόνες. Γυάλινα παράθυρα και μπαλκόνια φωλιάζουν μέσα στον φλοιό, ενώ στη βάση τους υπάρχουν είσοδοι που φέρνουν στο μυαλό σπήλαια. Παρόλο που τα σουρεαλιστικά σχέδια δεν είναι πρακτικά εφικτά προς το παρόν, προσφέρουν έναν τρόπο να οραματίζεται κανείς ευκολότερα πιθανά έργα.  

© Manas Bhatia

“Για να δώσουμε ζωή σε μια τέτοια ιδέα, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καιρό δουλεύοντας προς το στόχο σταδιακά”, λέει ο Bhatia, εξηγώντας περαιτέρω: “Επί του παρόντος, ενδιαφέρομαι να χρησιμοποιήσω αυτές τις εικόνες για να προσπαθήσω να αναπτύξω ένα τρισδιάστατο μοντέλο χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και μοντελοποίησης όπως το Rhino και το Grasshopper. Αυτό είναι πραγματικά το πρώτο βήμα προς το ταξίδι της υλοποίησης αυτού του έργου. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει βελτιωθεί δραστικά κάνοντας την όλη διαδικασία πολύ πιο εύκολη από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς αυτή τη στιγμή”. 

Για περισσότερα αρχιτεκτονικά θαύματα τεχνητής νοημοσύνης μπορείτε να επισκεφθείτε το Instagram του Manas Bhatia.

© Manas Bhatia