Ο «λόφος» είναι το αριστούργημα του αρχιτεκτονικού στούντιο Block 722 στην Κρήτη. Σε έναν απότομο λόφο που κατηφορίζει προς τη θάλασσα βρίσκεται αυτή η οικία που με την αρχιτεκτονική φινέτσα του φαίνεται σαν να ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος του άγριου και τραχύ κρητικού τοπίου.
Μία κατοικία κομψοτέχνημα που σέβεται το φυσικό τοπίο, εναρμονίζεται με την αγριάδα των βουνών και τη γαλήνη της θάλασσας και εκμεταλλεύεται την παραδοσιακή τοπική πολιτιστική κληρονομιά.
Το στούντιο Block 722 με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσέργα και την interior designer Κάτια Μαργαρίτογλου, συνδυάζοντας στοιχεία από τον ελληνικό και τον σκανδιναβικό κόσμο, δημιούργησε στις βόρειες πλαγιές του όρους Θρυπτή, στην ανατολική πλευρά της Κρήτης, ένα έργο που ισορροπεί δύο ψυχές:
- Το αρχοντικό και αριστοκρατικό στυλ μιας αρχιτεκτονικής με σαφείς και ουσιαστικούς όγκους, που οφείλονται έντονα στην τοπική οικοδομική παράδοση
- Και το σύγχρονο που χαρακτηρίζεται από ένα κομψό και εκλεπτυσμένο γούστο που αντανακλάται στα μινιμαλιστικά έπιπλα και τα έργα τέχνης που συνοδεύουν τους χώρους .
Το έργο είναι η τέλεια ισορροπία εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διαμορφωμένο και καθορισμένο από τη συναρπαστική, εξωτερική θέα στα βουνά, τις πεδιάδες και τη Μεσόγειο Θάλασσα και την οικιακή, χαλαρή αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρά τους.
Το να καταφέρουν να το διεκπεραιώσουν στην απότομη πλαγιά του χώρου ήταν μια πρόκληση που έγινε πλεονέκτημα, καθώς η ομάδα αρχιτεκτονικής, ανέπτυξε το σπίτι σχεδόν ως ιδιωτικό πλάτωμα για θέα.
«Το βουνό και η θάλασσα είναι τόσο δυνατά στοιχεία αυτού του τόπου», είπε στο Dezeen η κ. Μαργαρίτογλου. «Είναι πολύ κυριαρχικά και καταλαβαίνεις ότι πρέπει να τα σεβαστείς και να παρέμβεις με ταπεινό τρόπο», συνέχισε.
«Έτσι, ο σχεδιασμός αυτού του σπιτιού είναι μια ωδή σε αυτήν την ευλαβική σχέση μεταξύ φύσης και αρχιτεκτονικής».
Ο λόφος έχει κατασκευαστεί σε μια γενναιόδωρη έκταση 280 τ.μ.
Προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος του κτιρίου στην περιοχή, αποτελείται από διακριτούς όγκους που ακολουθούν τα περιγράμματα των βουνών της τοποθεσίας.
Εσωτερικά, η πέτρα, το μάρμαρο, το ξύλο και ο σοβάς δημιουργούν ένα ανανεωμένο κια γαλήνιο στυλ με οργανική αίσθηση που κατευθύνει το βλέμμα στη θέα.
Οι καθαρές, σχεδόν λιτές γραμμές απαλύνονται από τα φυσικά υλικά και την αρμονική σύνθεση.
Μια προσέγγιση πλούσια σε χειροποίητες κατασκευές σημαίνει ότι η ομάδα συνεργάστηκε με ντόπιους τεχνίτες και ακολούθησε παραδοσιακές τεχνικές για να δημιουργήσει όχι μόνο δομικά στοιχεία αλλά και έπιπλα και αντικείμενα για το σπίτι.
Τα δωμάτια διασυνδέονται με μονοπάτια κυκλοφορίας, αίθρια και ενδιάμεσους χώρους –κάποιους εσωτερικούς και άλλους εξωτερικούς– που σταδιακά φιλτράρουν τη μετάβαση από τον δημόσιο στον ιδιωτικό χώρο.
Απλά και παραδοσιακά υλικά τοπικής προέλευσης –όπως ξύλο, γύψος και ακατέργαστη πέτρα– και οι πράσινες στέγες ευνοούν την ισορροπημένη ενσωμάτωση του έργου στο φυσικό περιβάλλον.
Τα κλιμακωτά επίπεδα εξωτερικά σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα από βεράντες και μονοπάτια με αποκορύφωμα τη βεράντα της πισίνας, η οποία προσφέρει την αίσθηση της αιώρησης πάνω από το τοπίο.
«Το σχέδιο επιδιώκει να ενισχύσει τους χαλαρούς ρυθμούς, παίρνοντας τα στοιχεία του από τον τρόπο ζωής του νησιού», λένε οι αρχιτέκτονες.
«Η έμπνευση πίσω από τα πολλά επίπεδα προέρχεται από την έντονη επιθυμία μας να δημιουργήσουμε κάτι διακριτικό και με σεβασμό στο περιβάλλον του», δήλωσε η διευθύντρια σχεδίασης Francesca Balfoussia.
«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ένα εξαιρετικά απότομο έδαφος, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, και ο μόνος τρόπος για να διαπραγματευτούμε τη γωνία της τοποθεσίας και να έχουμε ελάχιστο αντίκτυπο στο φυσικό τοπίο ήταν μέσω των επιπέδων».
Στην κορυφή της σκάλας, η κύρια κατοικία σχωρίζεται σε δύο κτίρια που συνδέονται με έναν ημιυπαίθριο χώρο. Περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι, τραπεζαρία και μπάνιο και διαθέτει μεγάλα παράθυρα που πλαισιώνουν τη γενναιόδωρη θέα στη γύρω φύση.
«Το γεγονός ότι το σπίτι είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού μας οδήγησε να προσανατολίσουμε τα διάφορα σημεία του σπιτιού είτε προς το προστατευτικό και δραματικό κατακόρυφο βουνό είτε προς το οριζόντιο άνοιγμα προς τη θάλασσα» πρόσθεσε η Balfoussia.
Με πληροφορίες από: Dezeen, Wallpaper, Domus