Η ιστορία κυλά βαθιά στη βορειοανατολική περιοχή της Αγγλίας, γνωστή ως Cambridgeshire, όπου βρίσκεται το παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο του Cambridge και μερικές από τις παλαιότερες αρχαιολογικές ανασκαφές της χώρας που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για την παραγωγή κάνναβης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για αιώνες για να φτιάξουν τα πάντα, από σχοινί μέχρι ύφασμα, χαρτί και πανιά πλοίων.

Με βάση αυτή τη γεωργική κληρονομιά, η Practice Architecture με έδρα το Λονδίνο ενσωμάτωσε την κάνναβη στην εξωτερική επένδυση μιας πρόσφατα ολοκληρωμένης, φιλικής προς το περιβάλλον αγροικίας.

Η Practice Architecture εργάστηκε μαζί με αγρότες κάνναβης για να χτίσει ένα σπίτι μηδενικών εκπομπών άνθρακα από προκατασκευασμένα πάνελ σε μόλις δύο ημέρες. Το Flat House βρίσκεται στο Margent Farm, μια γεωργική εγκατάσταση 53 στρεμμάτων στο αγροτικό Cambridgeshire που στοχεύει να αναδείξει τις δυνατότητες της κάνναβης – ένα ταχέως αναπτυσσόμενο στέλεχος του φυτού κάνναβης.

Ενώ μοιάζει με μια τυπική μετατροπή ενός αχυρώνα σε κατοικία, στο εσωτερικό, η εμφάνιση και η αίσθηση του κτιρίου σε κάνουν αμέσως να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό.
«Οι τοίχοι μου θυμίζουν κρησφύγετα από σανό που φτιάχναμε ως παιδιά», λέει η ιδιοκτήτρια του Flat House, Gemma Barron. «Έχει την πιο υπέροχη ακουστική ποιότητα. Και πέρυσι είχαμε τη θέρμανση κλειστή το χειμώνα, και το σπίτι παρέμενε ζεστό συνεχώς.»

σπίτι από κάνναβη
Φωτ.: Oskar Proctor

Αυτό που κάνει αυτό το φωτεινό, ευάερο και άνετο σπίτι ασυνήθιστο είναι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του: η κάνναβη.
Ενώ ίσως είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τη συσχέτιση του φυτού κάνναβης με την ψυχοδραστική ουσία κάνναβη και τη χρήση του σε συμπληρώματα υγείας και υφάσματα, η κάνναβη γίνεται γρήγορα ένα περιζήτητο βιώσιμο δομικό υλικό.

κατοικία από κάνναβη
Φωτ.: Oskar Proctor

Το ταχέως αναπτυσσόμενο αυτό φυτό είναι ένας ανανεώσιμος πόρος, με ιδιότητες δέσμευσης άνθρακα. Όταν χρησιμοποιείται στις οικοδομές, συνήθως παίρνει τη μορφή “ασβεστοκάνναβης” (γνωστό και ως σκυρόδεμα ασβέστη κάνναβης), ένα στιβαρό υλικό που κατασκευάζεται με την ανάμειξη του ξυλώδους πυρήνα του φυτού – με ένα μείγμα από νερό και ασβέστη.

Έχει υψηλή θερμική μάζα, καθιστώντας το ιδανικό μονωτικό υλικό που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με την πάροδο του χρόνου. Συνεχίζει επίσης να απορροφά άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά δεν λειτουργεί όπως το σκυρόδεμα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δομικά και γι’ αυτό πρέπει να συνδυαστεί με φέροντα υλικά όπως ξυλεία ή πέτρα.

Τα αειφόρα υλικά έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Τα κτίρια και οι κατασκευές ευθύνονται για περίπου το 37% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια και τις διαδικασίες. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση της βιομηχανίας από ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων υλικών έντασης άνθρακα όπως σκυρόδεμα, χάλυβας και γυαλί, καθώς και στα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων μας.

Φωτ.: Oskar Proctor

Με τις ιδιότητες δέσμευσης άνθρακα, η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους, κάνοντας την κατασκευή πιο βιώσιμη. «Η βελτιστοποίηση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και ανακαινίζουμε τα κτίριά μας έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στη μείωση των εκπομπών και να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του», λέει ο Yetunde Abdul, επικεφαλής της δράσης για το κλίμα στο UK Green Building Council. «Ένα σημαντικό μέρος της λύσης περιλαμβάνει τη διερεύνηση της χρήσης φυσικών εναλλακτικών λύσεων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε ζωτικής σημασίας δομικά υλικά όπως το κάνναβης ή η ξυλεία».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2,5 στρέμματα κάνναβης δεσμεύουν μεταξύ 9 και 15 τόνων διοξειδίου του άνρθακα και χρειάζεται μόνο πέντε μήνες για να αναπτυχθεί – που σημαίνει ότι είναι καλύτερο από την τυπική εμπορική δασοκομία στη δέσμευση άνθρακα. Επιπλέον, η παραγωγή κάνναβης αναφέρεται ότι βοηθά στην αναγέννηση του εδάφους και στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το έδαφος.

Φωτ.: Oskar Proctor

Αλλά μια ολόκληρη σειρά προκλήσεων πρέπει να ξεπεραστούν προτού η κάνναβη μπορέσει να αφήσει το στίγμα της στον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στον κυβερνητικό κανονισμό, την τεχνική πιστοποίηση και τη χρηματοδότηση και την υποδομή που απαιτούνται για την κλιμάκωση της βιομηχανικής παραγωγής κάνναβης, τον εξορθολογισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και την πιο προσιτή χρήση της.

Σήμερα, σε μορφή κάνναβης, το φυτό χρησιμοποιείται κυρίως από οικολογικούς αρχιτέκτονες με άνετους προϋπολογισμούς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, κυρίως λόγω των κανονισμών που ελέγχουν την παραγωγή κάνναβης που εξελίσσεται σε αυτές τις περιοχές.

 

Με πληροφορίες από: BBC, Dezeen, Dwell