Λεπτομέρειες του σχεδιασμού της πρώτης ανθεκτικής στις κλιματικές αλλαγές επιπλέουσας πόλης στα ανοιχτά της πόλης Busan στη Νότια Κορέα αποκάλυψαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Bjarke Ingels Group (BIG) και Samoo και η τεχνολογική εταιρεία Oceanix.

Το UN-Habitat, που από κοινού με την Busan Metropolitan City εξελίσσει την Oceanix Busan, την αποκαλεί «πρώτο παγκόσμιο υπόδειγμα επιπλέουσας πόλης» και στοχεύει στο να προσφέρει μοντέλο για παράκτιες πόλεις που αντιμετωπίζουν απειλές από πλημμύρες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Θα αποτελείται από μια σειρά διασυνδεδεμένων γειτονιών: αρχικά, τρεις πλατφόρμες για 12.000 κατοίκους, αλλά με προοπτική περισσότερες από 20 πλατφόρμες στο μέλλον οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 100.000 άτομα.

Οι τρεις διασυνδεδεμένες πλατφόρμες, οι οποίες συνδέονται με τη στεριά μέσω γεφυρών, θα επιτελούν η καθεμία τους και από μια ξεχωριστή λειτουργία: έτσι, υπάρχει μια πλατφόρμα διαμονής, η οποία προσφέρει δωμάτια με υπέροχη θέα στο λιμάνι, καταστήματα, εστιατόρια και άλλους κοινόχρηστους χώρους, μια πλατφόρμα έρευνας με υδροπονικούς κήπους και τέλος μια πλατφόρμα διαβίωσης, που είναι το μέρος όπου θα ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι.

«Σχεδιάζοντας μια λύση για τις πιο ευάλωτες παράκτιες περιοχές στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, οι νέες αρθρωτές θαλάσσιες συνοικίες της Oceanix θα είναι ένα υπόδειγμα για βιώσιμες κοινότητες με βάση τη μοναδική αντιπαράθεση του παλιού με το καινούργιο στην Busan», υπογράμμισε ο Bjarke Ingels, ιδρυτής και διευθυντής δημιουργικού στο BIG.

Κάθε μία από τις με εμβαδόν 30.000 με 40.000 τετραγωνικά μέτρα συνοικίες θα είναι πολλαπλών χρήσεων, π.χ. η πλατφόρμα διαβίωσης θα προσφέρει διάφορες επιλογές κατοικίας δίνοντας προτεραιότητα στην πρόσβαση και «φιλικά δρομάκια» για ντόπιους πωλητές τροφίμων και καταστήματα.

 

Ένα βασικό υλικό στις πλατφόρμες της Oceanix Busan -οι οποίες θα «καρφωθούν» γερά στον πυθμένα της θάλασσας- είναι το biorock, το οποίο απορροφά μέταλλα από το θαλασσινό νερό για να σχηματίσει με φυσικό τρόπο μια ασβεστολιθική επίστρωση που όχι μόνο είναι ισχυρότερη από το σκυρόδεμα, αλλά είναι, επίσης, αυτοσυντηρούμενη. Επίσης, το biorock απορροφά πολύ λίγο διοξείδιο του άνθρακα γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ζημιών σε κοραλλιογενείς υφάλους και για την αναζωογόνηση υδάτινων οικοσυστημάτων.

Τα κτήρια της πλωτής πόλης θα είναι χαμηλά και ανθεκτικά στις ριπές του ανέμου ενώ κήποι και θερμοκήπια θα επιτρέπουν την καλλιέργεια τροφών αλλά και περιβάλλοντα με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Εν ολίγοις, η Oceanix Busan θα είναι σχεδιασμένη για να παράγει το 100% της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία της και θα έχει δικά της συστήματα για επεξεργασία αστικών λυμάτων, ανακύκλωση και αγροκαλλιέργεια σε αστικό περιβάλλον.

Η πόλη θα χρησιμοποιήσει επίσης συστήματα κλειστού κύκλου που συλλέγουν, φιλτράρουν και επαναχρησιμοποιούν το νερό, όλα τα απόβλητα θα αξιοποιηθούν για χρήση ως γεωργική πρώτη ύλη και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, ενώ η συλλογή ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα επιτρέψει την αυτονομία της πόλης όσον αφορά την ηλεκτρική της ενέργεια.

Επί του παρόντος, το Oceanix Busan βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης. Μόλις αυτό διεκπεραιωθεί, και πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, η κατασκευή του έργου αξίας 627 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2025.