Στους πρόποδες του όρους Φούτζι, του ψηλότερου βουνού της Ιαπωνίας, η Toyota έχει χτίσει την Woven, μια φουτουριστική πόλη. Στην πόλη αυτή δοκιμάζονται χωρίς περιορισμούς, μια σειρά από πειράματα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ανήκαν στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας – Μια πρωτοφανής εμπειρία συνύπαρξης ατόμων, ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης.

Όσο για τον οραματιστή όλων αυτών, δεν είναι άλλος από την Toyota, που το όραμά της ήταν να δώσει ένα άλλο νόημα στην «εταιρική πόλη», συγκεντρώνοντας 2.000 ανθρώπους που θα ζούσαν από πρώτο χέρι το νέο όνειρο της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Η πόλη Woven άνοιξε τις πύλες της στα τέλη του 2021 και σκοπός της ύπαρξής της ήταν να ενσωματώσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων την αυτόνομη τεχνολογία, και παράλληλα να λειτουργήσει ως πρότυπο και μήτρα για την επόμενη μέρα της ανθρώπινης συνύπαρξης και συνεργασίας.

Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα κυρίως από ξύλο, ενώ ηλιακοί συλλέκτες καλύπτουν τις στέγες τους και οι κυψέλες καυσίμων υδρογόνου παρέχουν πρόσθετη ενέργεια στους κατοίκους της πόλης.

Η πόλη διαθέτει τρεις τύπους δρόμων: έναν δρόμο αποκλειστικά για ταχύτερα οχήματα, έναν άλλο μόνο για πεζούς, καθώς κι έναν τρίτο για πεζούς και ανθρώπους που χρησιμοποιούν πιο αργά οχήματα ατομικής μεταφοράς (πιθανότατα σκούτερ και ποδήλατα).

«Αυτά τα τρία είδη δρόμου έχουν πλεχθεί μαζί ώστε να σχηματίσουν ένα οργανικό δίκτυο για την επιτάχυνση της δοκιμής της αυτόνομης τεχνολογίας», λέει η Toyota.

Ο χώρος, στους πρόποδες ακριβώς του Φούτζι, σχεδιάστηκε από τον φημισμένο Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ιδρυτή της BIG (Bjarke Ingels Group), που έχει τον φουτουρισμό και τη λειτουργικότητα στο αίμα του. Επίσης καθόλου τυχαία επιλογή.

Η πόλη στεγάζει υπαλλήλους της Toyota σε τεχνολογίες αιχμής και τις οικογένειές τους, αλλά και επιστήμονες από όλο τον κόσμο που εργάζονται σε φουτουριστικά πλάνα. Τροφοδοτείται μάλιστα από τις κυψέλες καυσίμου της Toyota, την πειραματική ηλεκτροχημική τεχνολογία που μετατρέπει το υδρογόνο σε ενέργεια, θερμότητα και νερό.

Η Toyota αποκάλυψε στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας CES 2020 την πόλη, με τον γενικό διευθυντή της Akio Toyoda να λέει χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι το προσωπικό μου όραμα».

«Η οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης πόλης από το μηδέν, ακόμη και σε μια μικρή κλίμακα όπως αυτή, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη των μελλοντικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιακού λειτουργικού συστήματος για τις υποδομές της πόλης», δήλωσε ο πρόεδρος της Toyota Akio Toyoda κατά την παρουσίαση της φουτουριστικής αυτής πόλης.

Η ζωή στην πόλη Woven

Αρχικά, η φουτουριστική πόλη κατοικήθηκε από μόλις 360 άτομα – κυρίως ένα μείγμα εφευρετών, ηλικιωμένων και νέων οικογενειών – αλλά σε βάθος χρόνου σύμφωνα με την Toyota ο πληθυσμός αυξήθηκε σε 2.000 άτομα.

Ο πληθυσμός μπορεί να φαντάζει πολύ μικρός, αλλά σε μια περιοχή που αποτελείται λιγότερο από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο γης, η πόλη Woven μοιάζει τόσο πυκνοκατοικημένη όσο και η Αθήνα.

«Καλωσορίζουμε όλους όσους έχουν όραμα να βελτιώσουν τον τρόπο που ζούμε στο μέλλον, να επωφεληθούν από αυτό το μοναδικό ερευνητικό οικοσύστημα και να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν ολοένα και καλύτερο τρόπο ζωής και μετακίνησης για όλους», δήλωσε ο Toyoda.

Δεν υπάρχει φυσικά τίποτα το καινούριο εδώ. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν όλη την ώρα μεγάλες εκτάσεις γης με μακέτες πόλης για να κάνουν τα πειράματά τους στην αυτόνομη οδήγηση. Μόνο που η Toyota πήγε την ιδέα στα όριά της, καθώς εδώ μιλάμε για πραγματική πόλη με πραγματικούς ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν στο φιλόδοξο όραμα του κατασκευαστή.

Και η Toyota έχει εδώ αρκετά αυτόνομα concepts πανέτοιμα. Πέρυσι, ας πούμε, παρουσίασε το e-Palette, ένα «πλήρως αυτοματοποιημένο, επόμενης γενιάς ηλεκτρικό όχημα σχεδιασμένο να εξατομικεύεται για μια πληθώρα υπηρεσιών μετακίνησης και επιχειρηματικότητας».

Η Toyota έχει όμως και μια διαφορετική λύση για τα πάντα, από τη μετακίνηση των πολιτών της πειραματικής πόλης μέχρι και τις υπηρεσίες υγείας και διαμονής. Τα αυτόνομα οχήματά της θα συναθροίζονται σε κεντρικά σημεία, πλατείες συνήθως, όπου και θα βρίσκονται μικρά και λειτουργικά εμπορικά κέντρα, για προμήθεια αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

«Τα σπίτια χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται σε αισθητήρες ελέγχοντας ανά πάσα στιγμή την υγεία των ενοίκων, μεριμνώντας για τις βασικές τους ανάγκες και αυξάνοντας την καθημερινή εμπειρία, που μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε συνδεδεμένες τεχνολογίες με αξιοπιστία και ακεραιότητα, ασφαλώς και θετικώς», δήλωσε χαρακτηριστικά η εταιρία.

Αυτό που δεν μας είπε για την ώρα και κάνει αρκετούς να ανησυχούν, μιας και κάθε νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, είναι τα «θεματάκια» που εγείρονται για την περιφρούρηση της ιδιωτικότητας και την προστασία της προσωπικών δεδομένων.

Η Woven City δεν είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο, αλλά ένας πραγματικός δοκιμαστικός σωλήνας για να δούμε αν ο νέος τρόπος που ευαγγελίζονται οι οραματιστές της τεχνολογίας είναι πρακτικά βιώσιμος. Εργάτες, υπάλληλοι και επιστήμονες ζουν σε αρμονία με τους ακραίους τεχνολογικούς όρους και όχι μόνο αυτό, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούν παράγουν κιόλας πυρετωδώς ακόμα περισσότερες τεχνολογίες.

Και η αλήθεια είναι πως όλες οι προτάσεις της Toyota για τις οικιστικές ζώνες, τα κτίρια και τα οχήματα καλούν τους πρωτοπόρους της τεχνολογικής βιομηχανίας να συμμετάσχουν. Όσοι ασχολούνται με τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την αυτονομία, τον αυτοματισμό, τις έξυπνες συσκευές κ.λπ. βρίσκονται στον προμαχώνα της ανθρώπινης προόδου ζώντας το τεχνολογικό αυτό θαύμα και το ζητούμενο να το επεκτείνουν.

Ό,τι κινείται εδώ είναι πλήρως αυτόνομο και με μηδέν ρύπους. Πλατείες, σπίτια, πάρκα και κοινοτικά κέντρα έχουν κτιστεί αποκλειστικά με βιώσιμες λύσεις και υψηλή ρομποτική. Ακόμα και το ρεύμα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήλιο πρωτίστως, αλλά και τις πειραματικές κυψέλες καυσίμου της Toyota, υδρογόνο και οξυγόνο δηλαδή.

Στα χαρτιά, η αυτονομία της πόλης μοιάζει απαράμιλλη. Όπως και το επίπεδο ευκολίας στο σπίτι, εκεί που οι έξυπνες μηχανές δεν απλοποιούν απλώς τις δουλειές, αλλά πρακτικά τις εξαφανίζουν. Φροντίζοντας επιπλέον για την υγεία και την ευεξία του ενοίκου. Αφήνοντας έτσι τον άνθρωπο απερίσπαστο να ασχολείται με ό,τι ασχολείται, απαλλαγμένο από το βάσανο της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που κάποιες φορές είναι αμείλικτη.

Γεγονός είναι πως το πλήρως διασυνδεδεμένο οικοσύστημα της Toyota κατάφερε να κλέψει τα βλέμματα στη CES, σε μια έκθεση που δεν λείπουν ποτέ τα πράγματα που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι βέβαια γεμάτη από ουτοπικά πλάνα που οραματίζονταν μια καλύτερη ζωή για κάποιους ή και όλους, εδώ όμως έχουμε την ειλικρινή πρόθεση για μια πραγματική απόπειρα.

Μια πόλη που θα μεγαλώνει συνεχώς στεγάζοντας κι άλλους ανθρώπους, αν όλα πάνε όπως πρέπει. Το ζωντανό αυτό εργαστήριο θα κληθεί να δοκιμάσει στην πράξη το μέλλον της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και επιστράτευσε τον Bjarke Ingels, τον μεγάλο οραματιστή της αρχιτεκτονικής.

Το πρώτο αστικό εκκολαπτήριο του κόσμου αποτελεί ουσιαστικά ένα πείραμα που δεν έχει δει ποτέ ως τα τώρα η ανθρωπότητα. Μια πρωτοφανής εμπειρία συνύπαρξης ατόμων, ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης.

«Η πόλη Woven City είναι ‘ανθρωποκεντρική’, ‘ένα ζωντανό εργαστήριο’ και ‘διαρκώς εξελισσόμενη”», δήλωσε η εταιρία.

«Μαζί με την υποστήριξη των εταίρων του έργου μας, έχουμε αναλάβει την πρόκληση της δημιουργίας ενός μέλλοντος όπου άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ευτυχισμένοι με εντελώς διαφορετικούς και τεχνολογικούς όρους».