Η Enota Architects παρουσιάζει τον σχεδιασμό της επέκτασης του Hotel Natura, ένα έργο που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του τουριστικού θέρετρου στη Rogla της Σλοβενίας. Η επικείμενη αρχιτεκτονική πρόταση, με την τελική προσθήκη ξυλείας, ίσως, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη οπτική απόκλιση από την προηγούμενη μορφή και τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο ξενοδοχείο.

Το Hotel Natura σχεδιάστηκε ως «το ξενοδοχείο με την υψηλότερη βαθμολογία» στη Rogla, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως. Μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων καταλυμάτων δεν κατασκευάστηκε, ωστόσο, τώρα, ο επενδυτής του ξενοδοχείου σκοπεύει να επεκτείνει το ξενοδοχείο με την προσθήκη κοινόχρηστων χώρων πολλαπλών χρήσεων και πισίνας αναψυχής.

Ένα ορεινό σαλέ με σύγχρονες γραμμές

Η Enota Architects θέλει να τονίσει τη ρομαντική θέα της ανέγγιχτης φύσης που υποδέχεται τους επισκέπτες από το υπάρχον Hotel Natura στην κορυφή της Rogla. Η ομάδα σχεδιασμού αναρωτιέται: «Πώς αντιμετωπίζει κανείς μια επέκταση όπου ουσιαστικά πρέπει να προστεθεί το μισό ξενοδοχείο;». Εάν διατηρηθεί η ίδια σχεδιαστική προσέγγιση, ο όγκος του ξενοδοχείου – που ήδη ξεχωρίζει κάπως από το τοπίο της περιοχής – θα γίνει πιο έντονος. Έτσι, ο σχεδιασμός του νέου τμήματος με ανεξάρτητη εμφάνιση, αλλά με λογική σύνδεση με το υπάρχον κτίριο, παρουσιάζεται ως η κατάλληλη λύση.

Πηγή: Spacer / Designbloom

Μια πρόσοψη από στέγες

Με την επέκταση του Hotel Natura, η Enota Architects στοχεύει να «συνδέσει τα ασύνδετα», ενσωματώνοντας την πρόσοψη με την οροφή. Έτσι, η πρόσοψη μετατρέπεται σε μια στοίβα από ξύλινες δίρριχτες στέγες, ένα στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό σε όλη την περιοχή. Η ξυλεία στην πρόσοψη είναι ελεύθερα στοιβαγμένη και απροστάτευτη, επιτρέποντάς της να γεράσει και να συγχωνευτεί με την εμφάνιση του περιβάλλοντος τοπίου. Επομένως, η νέα προσθήκη δεν παραπέμπει τόσο στο υπάρχον κτίριο όσο στο δάσος και την παραδοσιακή αγροτική ανάπτυξη.

Πηγή: Spacer / Designbloom

Στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Natura Extension

Στο εσωτερικό, ο σχεδιασμός είναι οργανωμένος με σαφή διαχωρισμό μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών χώρων. Το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων διαθέτουν ψηλότερους ορόφους που ανοίγονται προς τη δασική ενδοχώρα στα βόρεια, ενώ όλα τα δωμάτια διαθέτουν ελαφρώς χαμηλότερο ύψος οροφής και είναι προσανατολισμένα προς το στάδιο του σκι στα νότια. Οι διαφορές στα ύψη των ορόφων γεφυρώνονται από μια νέα σκάλα που καθιερώθηκε ως «κάθετη αίθουσα», καθώς και από έναν νέο ανελκυστήρα διπλής όψης.

Πηγή: Spacer / Designbloom

Αυτός ο σχεδιασμός προσφέρεται για ελκυστικούς εσωτερικούς χώρους που προσφέρουν άφθονο φυσικό φωτισμό, συμπεριλαμβανομένων των διαδρόμων. Παρά τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ των δημόσιων τμημάτων και των τμημάτων διαμονής, αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε περιπτώσεις ενοικίασης ολόκληρων παραρτημάτων ή των επιμέρους αυτοτελών τμημάτων τους.

Πηγή: Spacer / Designbloom