Η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται να αποτελεί τη μεγαλύτερη τάση του 2022.  Από τα φαινομενικά πανταχού παρόντα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα της Tesla μέχρι τα δεκαπέντε δευτερόλεπτα φήμης του Dall-E-Mini, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισχωρήσει βαθιά στη βιομηχανία, την ποπ κουλτούρα και τις τέχνες μέσω της πρόσφατης έκρηξης των φιλικών προς τον χρήστη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, ωστόσο, η πρόσβαση σε δημόσια διαθέσιμες και φιλικές προς τον χρήστη πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί ουσιαστική αλλαγή σε έναν κλάδο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αρχικά σχέδια και τις εικόνες του έργου προκειμένου να βρει χρηματοδότηση και να ξεκινήσει την κατασκευή. Το Gaudism.AI, ένα αρχιτεκτονικό project υπό την ηγεσία της Καταλανής σχεδιάστριας Ariadna Giménez, αποτελεί παράδειγμα αυτών των αλλαγών στον κλάδο.

Φωτ.: Ariadna Giménez / gaudism.ai

Το project Gaudism.AI της Giménez χρησιμοποιεί το Midjourney – ένα πρόγραμμα Tεχνητής Nοημοσύνης που μετατρέπει κείμενο σε εικόνα και διατίθεται δωρεάν – για τη δημιουργία φουτουριστικών αρχιτεκτονικών σχεδίων και ιδεών εσωτερικού σχεδιασμού εμπνευσμένων από το έργο του Antoni Gaudí, του παγκοσμίου φήμης Καταλανού μοντερνιστή αρχιτέκτονα. Τα σχέδια που δημιουργεί η Giménez για το project Gaudism.AI είναι εκρηκτικά αλλά και λεπτεπίλεπτα, φουτουριστικά αλλά και πρωτόγονα, οικεία αλλά και εντελώς μοναδικά. Οι δομές που μοιάζουν με σπήλαια σφύζουν από βλάστηση, ενώ εκπέμπουν τόσο φυσικό όσο και τεχνητό φως, προκαλώντας μια αίσθηση πρωτόγονης άνεσης σε έναν σύγχρονο κόσμο.

«Οι πρώτοι άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο σε σπηλιές για κάποιο λόγο», λέει η Giménez, θεωρώντας ότι η φύση θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα μέρη που οι αρχιτέκτονες θα έπρεπε να αναζητούν έμπνευση όταν σχεδιάζουν χώρους διαβίωσης. Ο λόγος για τον οποίο η ανθρωπότητα έχει την τάση να καταστρέφει τη φύση και για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εν μέσω κλιματικής κρίσης, πιστεύει η Giménez, είναι επειδή βλέπουμε τη φύση ως κάτι ξεχωριστό από την ανθρώπινη ζωή και την έννοια του σπιτιού. Το έργο Gaudism.AI επιδιώκει να αλλάξει τη συζήτηση γύρω από την έννοια της άνεσης που βρίσκεται σε σύγκρουση με τη φύση μέσω της χρήσης του σύγχρονου σχεδιασμού.

Φωτ.: Ariadna Giménez / gaudism.ai

Αλλά δεν είναι μόνο η συζήτηση γύρω από τους περιβαλλοντικούς χώρους διαβίωσης που η Giménez πιστεύει ότι η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να αλλάξει. Είναι βέβαιη ότι η Tεχνητή Nοημοσύνη θα αλλάξει ολόκληρη τη ροή εργασίας των αρχιτεκτόνων και των σχεδιαστών. «Νομίζω ότι το Midjourney είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα για τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές», λέει η Giménez. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει στους αρχιτέκτονες το πάνω χέρι στις πρώτες φάσεις ενός έργου λόγω της λεπτομέρειας, του φωτισμού, των γεωμετριών και των υλικών που μπορεί να αποδώσει φαινομενικά ακαριαία.

Δε θα βοηθήσει μόνο στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως τρόπος μείωσης του κόστους και του χρόνου για τους αρχιτέκτονες που πρέπει να αποδώσουν τρισδιάστατα μοντέλα των σχεδίων τους. «Αυτή τη στιγμή, η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι μια πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Έτσι, αν η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να την κάνει ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες θα μπορούν στην πραγματικότητα να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο σχεδιασμό και στη δημιουργία ιδεών, αντί να κάθονται και να κάνουν 3D», λέει η Giménez, η οποία πιστεύει ότι η απόδοση αρχιτεκτονικών 3D μοντέλων είναι περισσότερο μια τεχνική δεξιότητα παρά μια δημιουργική διαδικασία. Θεωρεί ότι θα βοηθήσει τους αρχιτέκτονες να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στη σύλληψη των έργων.

Φωτ.: Ariadna Giménez / gaudism.ai

Παρά την προοδευτική ιδέα του έργου Gaudism.AI της Giménez και τις ελπίδες της για το μέλλον της Tεχνητής Nοημοσύνης στον αρχιτεκτονικό χώρο εργασίας, εκείνα που κάνουν το project πραγματικά ξεχωριστό είναι τα σχέδια και το όραμά της. Τα κτίρια που έχει δημιουργήσει δεν είναι μόνο μοναδικά παράξενα, αλλά επιπλέον είναι αντικειμενικά όμορφα και βαθιά ριζωμένα τόσο στην καταλανική κουλτούρα της δημιουργού όσο και στην παγκόσμια αρχιτεκτονική παράδοση.

Στο μέλλον, η Giménez χεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της Tεχνητής Nοημοσύνης για να κατασκευάσει σπίτια και έπιπλα στον πραγματικό κόσμο κομμάτι προς κομμάτι. Χρησιμοποιώντας το έργο του Gaudi ως έμπνευση, το Midjourney ως εργαλείο και τον πρωτόγονο περιβαλλοντισμό ως στόχο, η Giménez έχει βρει ένα αρχιτεκτονικό και οπτικό στυλ που είναι πολύ δικό της.

Φωτ.: Ariadna Giménez / gaudism.ai
Φωτ.: Ariadna Giménez / gaudism.ai
Φωτ.: Ariadna Giménez / gaudism.ai
Φωτ.: Ariadna Giménez / gaudism.ai
Φωτ.: Ariadna Giménez / gaudism.ai