Πλέον αποτελεί πραγματική πρόκληση για κάθε πόλη, πόσο μάλλον για τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, η δημιουργία χώρων πρασίνου. Έτσι, στο κέντρο της Σιγκαπούρης, όσοι αναζητούν μια πράσινη όαση, ίσως χρειαστεί να στρέψουν το βλέμμα προς τον ουρανό.

Καθώς το βλέμμα εξερευνά τον νεόδμητο ουρανοξύστη CapitaSpring ταξιδεύοντας από κάτω προς τα πάνω, η πανύψηλη πρόσοψη από γυαλί και αλουμίνιο μοιάζει να ανοίγει, αποκαλύπτοντας μια καταπράσινη όαση από φυτά και δέντρα που αναπτύσσονται εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος.

Στο επίπεδο του δρόμου, οι περαστικοί και οι εργαζόμενοι στα γραφεία μπορούν να περιμένουν στην ουρά για έναν ανελκυστήρα που οδηγεί σε αυτόν τον αιωρούμενο παράδεισο, προκειμένου να περιηγηθούν στο ελικοειδές μονοπάτι που διασχίζει στον υπέροχο κήπο τροπικής χλωρίδας, εξοπλισμένο με όργανα γυμναστικής, παγκάκια και τραπέζια, που συνολικά απλώνεται σε τέσσερις ορόφους.

Φωτ.: Carlo Ratti

Με συνολικό ύψος 280 μέτρα, ο CapitaSpring είναι πλέον ένας από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στην Σιγκαπούρη. Το κτίριο είναι ιδιόκτητο από τους γίγαντες ακινήτων CapitaLand και Mitsubishi Estate, με την επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan μεταξύ των εταιρικών ενοικιαστών του. Όμως, συμβαδίζοντας με την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι η επιχειρηματική περιοχή της Σιγκαπούρης θα προσφέρει στους κατοίκους κάτι περισσότερο από απλούς χώρους γραφείων, η κατασκευάστρια εταιρεία άνοιξε στο κοινό ορισμένους από τους διαμορφωμένους χώρους του ουρανοξύστη.

Φωτ.: Finbarr Fallon

Έτσι, υπάρχουν πολλά περισσότερα στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη πέρα από τον τετραώροφο εντυπωσιακό κήπο. Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε μια φάρμα 4.500 τετραγωνικών μέτρων που προμηθεύει φρούτα, λαχανικά, βότανα και βρώσιμα λουλούδια σε τρία εστιατόρια του κτιρίου.

Συνολικά, το 51 ορόφων κτίριο στεγάζει πάνω από 80.000 δέντρα. Ο ουρανοξύστης περιλαμβάνει επίσης μια σκιερή σκεπαστή πλατεία στη βάση του. Σύμφωνα με τη δανέζικη εταιρεία Bjarke Ingels Group (BIG), η οποία σχεδίασε τον πύργο σε συνεργασία με την Carlo Ratti Associati, τα περισσότερα από αυτά τα φυτά είναι ενδημικά της Σιγκαπούρης και συνεπώς προσαρμοσμένα στη ζέστη και την υγρασία που επικρατεί όλο το χρόνο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carlo Ratti Associati (@crassociati)

Οι αρχιτέκτονες περιγράφουν το CapitaSpring, το οποίο θεμελιώθηκε το 2018, ως «βιοφιλικό», έναν ολοένα και πιο δημοφιλή όρο που περιγράφει την εναρμόνιση του design με τη φύση. «Λόγω του μοναδικού χαρακτήρα της πολεοδομίας της Σιγκαπούρης – τόσο εξαιρετικά πυκνή όσο και πράσινη – αποφασίσαμε να κάνουμε τον σχεδιασμό μια κάθετη εξερεύνηση της τροπικής πολεοδομίας», δήλωσε ο ιδρυτής της BIG, Bjarke Ingels, προσθέτοντας ότι ο πύργος είναι «σαν ένα όραμα ενός μέλλοντος στο οποίο η πόλη και η ύπαιθρος, ο πολιτισμός και η φύση μπορούν να συνυπάρξουν».

Μια κηπούπολη

Το CapitaSpring είναι ένα από τα πολλά εντυπωσιακά βιοφιλικά κτίρια που εγκαινιάστηκαν στην περιοχή Downtown Core της Σιγκαπούρης τα τελευταία χρόνια. Λίγα στενά πιο πέρα, το ξενοδοχείο Parkroyal Collection Pickering διαθέτει πάνω από 160.000 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, με μια σειρά από μπαλκόνια που κατακλύζονται από δέντρα και φυτά. Λιγότερο από ενάμιση χιλιόμετρο νοτιότερα, το άλλοτε κόκκινο εξωτερικό του ξενοδοχείου Oasia Hotel γίνεται σιγά σιγά πράσινο, καθώς περισσότερα από 20 είδη αναρριχώμενων φυτών αποικίζουν την πρόσοψή του.

Σε μια χώρα με σχεδόν 6 εκατομμύρια κατοίκους σε μια έκταση μικρότερη από το ήμισυ του μεγέθους του Λονδίνου, η δημιουργία χώρων πρασίνου δεν είναι απλώς μια πράξη εταιρικής γενναιοδωρίας – σε ορισμένες περιοχές αποτελεί νομική απαίτηση.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης προωθείται εδώ και καιρό ως «κηπούπολη», όρος που της προσδόθηκε για πρώτη φορά από τον ιδρυτή της και πρώην πρωθυπουργό της, Lee Kuan Yew, τη δεκαετία του 1960. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν από τότε, οι σχεδιαστές έχουν ξεκινήσει προγράμματα δενδροφύτευσης σε όλη την πόλη και έργα ανάπλασης των τεράστιων δημόσιων συγκροτημάτων κατοικιών της.

Φωτ.: CapitaSpring

Η πόλη-κράτος απαιτεί επίσης από τους ιδιώτες κατασκευαστές ακινήτων να παραχωρούν χώρο για πράσινο όταν χτίζουν νέους πολυώροφους κτιριακούς χώρους. Στο Downtown Core, όπου βρίσκεται η CapitaSpring, υποχρεούνται να παρέχουν ζώνες πρασίνου που αντιστοιχούν στο ακαθάριστο εμβαδόν ολόκληρου του οικοπέδου.

Η Αρχή Αστικής Ανασυγκρότησης της Σιγκαπούρης ελπίζει ταυτόχρονα να μετατρέψει την επιχειρηματική συνοικία – η οποία μπορεί να είναι τρομακτικά ήσυχη τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα – σε αυτό που αποκαλεί «ζωντανή εμπορική συνοικία όλο το εικοσιτετράωρο». Για το σκοπό αυτό, έχει προσφέρει στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων κτιρίων κίνητρα για να τα μετατρέψουν σε μικτής χρήσης με εγκαταστάσεις αναψυχής.

Και δεν υπάρχει, ίσως, μεγαλύτερη εστία κοινωνικής δραστηριότητας στη Σιγκαπούρη από τις αγορές hawker, τις πανταχού παρούσες αγορές φαγητού του νησιού. Η δημιουργία του CapitaSpring απαιτούσε την κατάλυση μιας από αυτές τις αγορές που υπήρχε στην περιοχή από τη δεκαετία του 1980. Αλλά νωρίτερα φέτος, άνοιξε μια νέα αγορά με 56 πάγκους στον δεύτερο και τρίτο όροφο του κτιρίου, με μερικούς από τους αρχικούς πωλητές τροφίμων να επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια κατασκευαστικών έργων. Η αγορά τροφίμων ανήκει και διοικείται, όπως όλες οι αγορές τροφίμων της Σιγκαπούρης, από την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από το CNN.