Ολοι γνωρίζουν το μεγαλεπήβολο project του Burj Khalifa, του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο, ο οποίος εγκαινιάστηκε πριν από ακριβώς 14 χρόνια, τις πρώτες ημέρες του Γενάρη του 2010.

Είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο και στην ιστορία της ανθρωπότητας, με ύψος 828,5 μέτρα και 163 ορόφους, που κοσμεί τον ορίζοντα της πιο πλούσιας και εκδυτικοποιημένης χώρας της Μέσης Ανατολής, των Εμιράτων.

Το (αρχικά ονομαζόμενο) Burj Dubai πήρε το ρεκόρ που μέχρι το 2009 κατείχε το CN Tower στο Τορόντο, ύψους 533 μέτρων – και το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε από έναν ελληνοαμερικανό αρχιτέκτονα, έναν εκ των κορυφαίων στον κόσμο: τον κ. Γιώργο Ευσταθίου, εκ των βασικών συνεργατών της διάσημης αρχιτεκτονικής φίρμας SOM (Skidmore, Owings & Merrill).

Ο κ. Ευσταθίου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην «Πόλη των Ανέμων», όπως αποκαλούν το Σικάγο οι Αμερικανοί, και στα 45 χρόνια της καριέρας του, ο ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας έχει αποκτήσει, σχεδόν «εργολαβικά» (no pun intended), το δικαίωμα να χτίζει τους καλύτερους, ασφαλέστερους και καλλιτεχνικά αρτιότερους ουρανοξύστες στον κόσμο.

«Ο πατέρας μου με έμαθε να τραβώ τις πρώτες μου γραμμές πάνω σε ένα χαρτί», θυμάται με τρυφερότητα ο ίδιος αναπολώντας τον πατέρα του, «έναν έλληνα δεύτερης γενιάς με παππούδες που κατάγονταν από την Τρίπολη».

Η αρκαδική του φύση έχει αφήσει το αρχιτεκτονικό του ίχνος σχεδόν παντού, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική κι από την Ασία μέχρι το Ντουμπάι. «Όταν είσαι επιφορτισμένος με το καθήκον της κατασκευής ενός ουρανοξύστη, πρέπει να πατάς στη γη. Και πρέπει να είσαι ταπεινός», μας λέει υπερθεματίζοντας πάνω στην «πιο σοβαρή «αρρώστια» που ταλανίζει τον κλάδο μου, που είναι η εγωπάθεια. Δεν γίνεται να θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο από κάποιον άλλον και να συμπεριφέρεσαι με υπεροψία μόνο και μόνο επειδή είσαι ο αρχιτέκτονας ενός πολύ ψηλού ουρανοξύστη».

Γιώργο Ευσταθίου, πώς είναι να έχεις χτίσει το Burj Khalifa;

«Η κατασκευή ενός ουρανοξύστη είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αφού πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παράγοντες όπως τον αέρα, ο οποίος μπορεί να κάνει έναν λείο πύργο να ταλαντεύεται», μου λέει, προσθέτοντας εμφατικά ότι «Κάθε ουρανοξύστης είναι και μια υπέρβαση».

«Εδώ στο Σικάγο έχουμε δυο εμβληματικούς ουρανοξύστες, τον πύργο Shears στα 442 και τον πύργο John Hancock στα 241 μέτρα ύψος. Το Burj Khalifa χρειάστηκε τέσσερα χρόνια σχεδιασμό και άλλα πέντε για την κατασκευή του. Δεν είναι κάτι απλό».

Δεν μιλάει ελληνικά, παρά μόνο τα απολύτως βασικά, αλλά επισκέφτεται συχνά την Αθήνα, την οποία θεώρει μια «πόλη με εξαιρετικές προοπτικές δόμησης».

Στην ερώτηση μας αν θεωρεί εφικτή μια ελληνική πρωτεύουσα γεμάτη ουρανοξύστες να σκίζουν τον αττικό ουρανό, μας απαντάει με πραγματισμό ότι «η κατασκευή ενός ουρανοξύστη δεν εξαρτάται μόνο από τα υλικά και τους προηγμένους υπολογιστές, αλλά και από τη νοοτροπία ενός λαού. Δεν νομίζω ότι οι έλληνες είναι εξοικειωμένοι με την προοπτική του να ζουν στον εικοστό όροφο ενός ουρανοξύστη. Κι επίσης μού αρέσει που το υψηλότερο σημείο της πόλης είναι ο βράχος της Ακρόπολης».

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την δουλειά του είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η έκπληξη: «όταν ξεκινάς από κάτι και τελικά στην πορεία αλλάζεις τον αρχικό σου σχεδιασμό, βλέποντας τελικά το μονοπάτι να σε πηγαίνει κάπου αλλού».

Πιστεύει πως η δυνατότητα του να (εξ)ελίσσεις την δουλειά σου είναι ένα στοιχείο που σε κάνει καλό αρχιτέκτονα με τελικό στόχο ένα αποτέλεσμα που να εξυπηρετεί διπλό σκοπό: μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια καλλιτεχνική καλαισθησία.

Φωτ.: Envato

Το Burj Khalifa

Το Μπουρτζ Χαλίφα γνωστό και ως Μπουρτζ Ντουμπάι, είναι ουρανοξύστης μέσα στην πόλη Ντουμπάι και συγκεκριμένα στην ανατολική του πλευρά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο και στην ιστορία της ανθρωπότητας, με ύψος 828,5 μέτρα και 163 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου το 2004 και ολοκληρώθηκε την 1 Οκτωβρίου 2009. Επισήμως, άρχισε να χρησιμοποιείται και να λειτουργεί στις 5 Ιανουαρίου 2010.

Συνολικά, όλα τα ρεκόρ του ουρανοξύστη:

  • Ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο: 828,5 μέτρα (2713 ft) (προηγούμενο: Ταϊπέι 101 – 509,2 μέτρα)
  • Ψηλότερη κατασκευή: 828 μέτρα (προηγούμενο: Ραδιοϊστός της Βαρσοβίας – 646,38 μέτρα)
  • Κτίριο με τους περισσότερους ορόφους: 160 (προηγούμενο Willis Tower – 108)
  • Ταχύτερος ανελκυστήρας: 63 χλμ/ώρα (προηγούμενο: Taipei 101 – ταχύτητα 60 χλμ/ώρα)
  • Υψηλότερο Παρατηρητήριο στον κόσμο: 124-ος όροφος, στα 452 μέτρα.
  • Τζαμί στο υψηλότερο σημείο στον κόσμο: 158-ος όροφος.
  • Πισίνα στον υψηλότερο σημείο στον κόσμο: 76-ος όροφος.

Το κτίριο ξεκίνησε την κατασκευή του στις 21 Σεπτεμβρίου του 2004. Ο πύργος σχεδιάστηκε από την εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill, η οποία έχει σχεδιάσει τον ουρανοξύστη Γουίλις Τάουερ (πρώην Σίαρς Τάουερ) στο Σικάγο και το πρώτο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1, που πήρε τη θέση των Δίδυμων Πύργων στην Νέα Υόρκη.

Το σχέδιο το εμπνεύστηκαν από ένα φυτό που συναντάται στις ερήμους, το Hymenocallis. Την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία Samsung Engineering & Construction, η οποία και έχει κατασκευάσει τους Πύργους Πετρόνας και τον Ταϊπέι 101, ενώ το κόστος άγγιξε τα 1,2 δις ευρώ.

Ο ουρανοξύστης, ύψους 827 μέτρων, είναι ορατός από απόσταση 100 χιλιομέτρων υπό καλές καιρικές συνθήκες. Έχει συνολικά 24.348 παράθυρα και το σύστημα καθαρισμού του κόστισε 8 εκ. δολάρια. Και αξιοσημείωτο είναι ότι ο υψηλότερος όροφος έχει διαφορά θερμοκρασίας από τον πρώτο 6-7 βαθμούς Κελσίου.

Το κτίριο, που ονομαζόταν μέχρι και μία μέρα πριν τα εγκαίνια Μπουρτζ Ντουμπάι (Πύργος του Ντουμπάι), ονόμάστηκε Μπουρτζ Χαλίφα προς τιμή του σεΐχη του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν.