Εκτός από τις φιλοδοξίες μιας κοινωνίας, οι δημόσιοι χώροι διαμορφώνουν κι αντικατοπτρίζουν τα σενάρια στα οποία μπορούν να προκύψουν νέες ιδέες συνύπαρξης και συλλογικότητας. Ο σχεδιασμός δρόμων, πάρκων, πλατειών και πράσινων χώρων είναι ένας τρόπος διασφάλισης της κοινωνικής δυναμικής στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε ορισμένα σύγχρονα έργα που παρουσιάζουν διαφορετικές ιδέες για τη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος της δημόσιας σφαίρας. Με τον τρόπο αυτό εξελίσσεται ο διάλογος περί αρχιτεκτιονικής, αστικού σχεδιασμού και φύσης. Παρακατώ θα βρείτε 11 εντυπωσιακούς και μοντέρνουν δημόσιους χώρους από όλον τον κόσμο.

Ένα πράσινο μίλι / MVRDV – Βομβάη, Ινδία

Το έργο αυτό στοχεύει στο να μετατρέψει ένα επιβλητικό στοιχείο υποδομής από σκυρόδεμα σε δημόσιο χώρο για ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ένα λοφώδες πλακόστρωτο τοπίο μετατρέπει τα δισδιάστατα οπτικά χαρακτηριστικά σε μια τρισδιάστατη χωρική εμπειρία, φιλοξενώντας μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών προγραμμάτων και παρέχοντας μια δυναμική φυσική έλξη. Η έμφαση σε χώματα, υλικά και γραφικά κάνουν όλες τις πτυχές της παρέμβασης ιδιαίτερα χαρακτηριστικές κι αναγνωρίσιμες στο σύνολό τους. Ο χώρος χωρίζεται σε μια σειρά από δημόσια «δωμάτια» με ποικίλες λειτουργίες: σαλόνι, γυμναστήριο, σκιερό καθιστικό, χώρο παραστάσεων και αναγνωστήριο. Η φύτευση εκτείνεται σε όλο το χώρο.

Δημόσιος χώρος Tapis Rouge σε μια άτυπη γειτονιά στην Αϊτή / Emergent Vernacular Architecture (EVA Studio) – Αΐτη

Ο συγκεκριμένος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει «αγκαλιαστεί» ήδη από την τοπική κοινότητα. Ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, που προορίζεται για γιορτές και συγκεντρώσεις, σηματοδοτεί το κέντρο του χώρου. Διάστικτα γύρω από τις άκρες των σκαλοπατιών είναι διάφορα φυτά που, όταν μεγαλώσουν πλήρως, θα προστατεύουν τους επισκέπτες από τον ήλιο. Το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό γυμναστικής και καθίσματα σε εξωτερικούς χώρους. Σε ένα άλλο κομμάτι του έργου, τα τοπικά μπλε πλακόστρωτα δίνουν τη θέση τους σε βεράντες με πράσινο, η καθεμία στολισμένη με διαφορετικά φυτά.

Φωτ.: Gianluca Stefani

Parque Fresnillo / Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura + Alin V. Wallach – Fresnillo, Μεξικό

Εδώ ένα πλακόστρωτο κανάλι μετατράπηκε σε μια πλατεία αναψυχής μέσα σε μια οικιστική μονάδα στο Fresnillo, στην πολιτεία Zacatecas του Μεξικό. Στο κανάλι υπήρχε μια απρόσιτη γέφυρα που εμπόδιζε την πρόσβαση. Οι σχεδιαστές είχαν την ιδέα να φτιάξουν μια καθολικά προσβάσιμη σύνδεση με ενσωματωμένα παιχνίδια και βεράντα, μετατρέποντας το μέρος σε χώρο συνάντησης με νυχτερινό φωτισμό. Ανακατασκεύασαν επίσης τις πλαγιές του καναλιού για να λειτουργήσουν ως χώρος ανάπαυσης και παιχνιδιού, με σκάλες και ράμπες. Η γέφυρα, το δάπεδο και οι πλαγιές που σχεδίασαν έχουν, έτσι, έναν πολυλειτουργικό ρόλο.

Φωτ.: Jaime Navarro

Λατομείο Νο. 8: Book Mountain / DnA – Lishui, Κίνα

Οι πλαϊνές πέτρινες βεράντες στο εσωτερικό αναπτύσσονται σε πέντε επίπεδα ύψους έως και 12 μέτρα. Σε αυτές τις πλατφόρμες, που είναι προσβάσιμες από σκάλες, υπάρχουν ράφια βιβλίων και ένα εντυπωσιακό αναγνωστήριο, έτσι ωστε οι επισκέπτες να μπορούν να βυθιστούν στον κόσμο της μελέτης και της λογοτεχνίας με την ησυχία τους.

Φωτ.: Ziling Wang

Nanhua Glimmer Park / Atelier Let’s + JR Architects – Gaoshu, Ταϊβάν

Οι σχεδιαστές αυτού του δημόσιου χώρου περιγράφουν τη διαδικασία που ακολούθησαν: «Ερευνήσαμε την κατεύθυνση του ανέμου και το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων παραγωγής ομίχλης για να δημιουργήσουμε το ομιχλώδες αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε. Η αναγεννημένη πανεπιστημιούπολη αναδεικνύει τα τοπικά χαρακτηριστικά της φύσης και τα μεταφράζει σε γεωμετρικές μορφές στο σχεδιασμό του τοπίου. Οι τοίχοι αντιστήριξης θυμίζουν τα μοτίβα των χωραφιών ανανά και τις πτυχές των κορυφογραμμών των βουνών. Η επιλεγμένη ποικιλία φυτών στην πανεπιστημιούπολη αποτελεί μια ευκαιρία οικολογικής εκπαίδευσης για το κοινό και συμπεριλαμβάνει βρώσιμα φυτά στους καταπράσινους λόφους του χώρου καθώς και υδρόβια φυτά στην οικολογική λίμνη».

Φωτ: YuChen Chao

Πάρκο Rachel de Queiroz / Architectus S/S – Φορταλέζα, Βραζιλία

Ο χώρος ήταν ένα μεγάλο κενό οικόπεδο, το οποίο είχε καταληφθεί από μία ακανόνιστη χωματερή και έναν παράνομο υπόνομο. Πλέον στο πάρκο αυτό «τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκινά η κίνηση. Οι επισκέπτες επιλέγουν να ξεκινήσουν την ημέρα τους με κάποια μορφή άθλησης. Περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, ποδηλασία, ποδόσφαιρο και βόλεϊ είναι μόνο μερικές από τα διαθέσιμες επιλογές. Όλα αυτά γίνονται στις όχθες εννέα διασυνδεδεμένων λιμνοθάλασσων».

Φωτ.: Joana França

Wild Mile / Skidmore, Owings & Merrill + Urban Rivers – Σικάγο, ΗΠΑ

Όταν ολοκληρωθεί, το Wild Mile θα μετατρέψει τον πρώην βιομηχανοποιημένο κλάδο του ποταμού του Σικάγο κατά μήκος του νησιού Goose σε ένα οικολογικό πάρκο που εξυπηρετεί τους κατοίκους, την άγρια ​​ζωή και το περιβάλλον. Με μια σειρά από πλωτούς κήπους, δάση με δημόσιους πεζόδρομους, αποβάθρες για καγιάκ και άλλες ανέσεις, το έργο έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει το ποτάμι σε δημόσια κληρονομιά, πάντα ε σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Φωτ.: Dave Burk

Escadinhas Footpaths / Paulo Moreira Architectures – Matosinhos, Πορτογαλία

Ακολουθώντας το μονοπάτι που συνδέει τους «πρόποδες» των σκαλοπατιών με τον ποταμό Leça, ένα παλιό ερείπιο ξαναχτίστηκε και μετατράπηκε σε δημόσιο χώρο, περιτριγυρισμένο από φύση. Μικρής κλίμακας παρεμβάσεις αποκατέστησαν τον αρχικό χαρακτήρα της τοποθεσίας, αναιρώντας τις αποτυχημένες παρεμβάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η σχολαστική αποκατάσταση του χώρου, η οποία περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- παγκάκια σε κάθε «δωμάτιο» του κτιρίου, έχει ενθαρρύνει τους επισκέπτες να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους εκεί, μετατρέποντάς τον σε χώρο κοινωνικοποίησης.

Φωτ.: Tavares Studio

Le Meridien Garden / Shma Company Limited – Zhengzhou, Κίνα

Λαμβάνοντας υπόψη την αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτός ο κήπος, οι σχεδιαστές έβαλαν στόχο να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό τοπίο, ευφάνταστο και καλαίσθητο για να γίνει το νέο ορόσημο της γειτονιάς. «Με σεβασμό στην ιστορική κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία του Zhengzhou και αντλώντας έμπνευση από αυτήν, δημιουργήσαμε τοπία που θυμίζουν γλυπτά, για να παρουσιάσουμε έναν αισθητικά ευχάριστο δημόσιο χώρο. Μια σειρά από κυματοειδείς λωρίδες γκαζόν αντιπροσωπεύουν το μετάξι που υφαίνεται σε υφασμάτινα φύλλα από παραδοσιακές μηχανές».

Φωτ.: ARCH-EXIST

Baraike Park Base Facility / Tomohiro Hata Architect and Associates – Οσάκα, Ιαπωνία

Αυτό το έργο αποτελεί τον κατάλληλο χώρο για κυριακάτικο μπάρμπεκιου σε ένα αστικό πάρκο. «Η υποδιαιρεμένη δομή της στέγης είναι ένα δίκτυο από κεκλιμένες κολώνες χωρίς τοίχους, που στόχο έχει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα δέντρα εννώνονται με την είσοδο του άλσους».

Φωτ.: Toshiyuki Yano

Κινητή καμπίνα εργασίας για αγροτική ζωντάνια / Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας, Πανεπιστήμιο Nanjing – Nanping, Κίνα

Η βάση του κινητού αυτό χώρου αποτελείται από προκατ κομμάτια μπαμπού, πράγμα που κάνει τη συναρμολόγησή του ιδιαίτερα εύκολη. Μόνο ένα γαλλικό κλειδί απαιτείται, καθιστώντας έτσι την διαδικασία κατασκευής αρκετά προσβάσιμη. «Ως μια φορητή, προσαρμόσιμη και επεκτάσιμη κατασκευή δημόσιου χώρου, ο σχεδιασμός και η παραγωγή της καλύβας/ξυλόσπιτου ακολουθεί την αρχή της εξατομίκευσης. Βασίζεται σ’ έναν σταθερό κεντρικό σκελετό και προσφέρει στους χρήστες του πολλές διαφορετικές λειτουργικές εκδοχές μέσω των εναλλάξιμων τοίχων».

Φωτ.: Ziye Huang