Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, το 1837, το Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης του Λονδίνου, το φημισμένο Royal College of Art, έχει «γαλουχήσει» μερικά από τα πιο σημαίνοντα ονόματα στον κόσμο της μόδας, της τέχνης, του σχεδίου και της αρχιτεκτονικής, όπως την Tracey Emin, τον Jasper Morrison και τον Thomas Heatherwick. Όλα αυτά τα ονόματα, καθώς και εκείνα που έρχονται από πίσω τους, θα έχουν πλέον το νέο τους «σπίτι», με τη μορφή ενός νέου μπρουταλιστικού κτιρίου στο Μπάτερσι του Λονδίνου που σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog and de Meuron και κόστισε το ποσό των 150 εκατ. ευρώ (135 εκατ. λίρες ή 168 εκατ. δολ.).

Το νέο campus, όπως σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του πανεπιστημίου καθως χάρη σε αυτό θα υπάρξουν νέες αίθουσες διδασκαλίας για μαθήματα όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι επιστήμες υλικών και δεδομένων και η ρομποτική, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους σπουδαστές να εισέλθουν σε έναν Θαυμαστό Νέο (Φοιτητικό) Κόσμο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι σχεδιαστές του, Herzog & de Meuron, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα κτίριο που να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και προσωπικού σε πολλούς κλάδους: «Η νέα πανεπιστημιούπολη του RCA στο Μπάτερσι έχει σχεδιαστεί ως μια “πορώδης” και ευέλικτη φοιτητική “επικράτεια” πλατφορμών, πάνω στην οποία θα δίνεται χώρος στις ποικίλες ανάγκες του προγράμματος σπουδών του πανεπιστημίου για να αναπτυχθούν, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, τον μετασχηματισμό του χώρου».

Επιπλέον, όπως τονίζουν, «τα διάφορα στούντιο και τα ερευνητικά κτίρια έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως αυτόνομες κοινότητες – ένας χώρος που θα ενθαρρύνει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού. Πρόθεσή μας είναι επίσης να δημιουργήσουμε μια αστική σύνδεση, ενθαρρύνοντας παράλληλα την κυκλοφορία των σπουδαστών εντός του campus και προσκαλώντας την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των μελών της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας».

Τα εργαστήρια γλυπτικής, σύγχρονης τέχνης, κινούμενης εικόνας και η σχολή σχεδίου του νέου campus στεγάζονται σε συνολικά τέσσερις ορόφους και θα μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινές εκθέσεις καθώς και έργα μεγάλης κλίμακας. Επίσης, θα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος με το όνομα «The Hangar»  μέσα στον οποίο θα μπορεί να γίνει εγκατάσταση βαριών, μεγάλων ή πολύπλοκων έργων τέχνης και τεράστιων installations, ενώ το μικρότερο «Robotics Hangar» θα παρέχει χώρους δοκιμών έρευνας και συναρμολόγησης για τα μαθήματα που εξερευνούν μαθήματα όπως τη μηχανική σχεδίασης, τη γλυπτική και την ρομποτική.

Το κτίριο ονόματι «Rausing Research & Innovation Building» θα αποτελείται επίσης από οκτώ ορόφους ανεξάρτητου και απομονωμένου ερευνητικού χώρου, ενώ στο «Helen Hamlyn Center for Design» θα συνδέονται ερευνητικά έργα σχεδιασμού που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τη βιομηχανία.

Όπως λένε οι εμπνευστές του, «το βασικό μέρος του όλου πρότζεκτ θα δίνει προτεραιότητα στη σύνδεση του πανεπιστημίου με τους γύρω δημόσιους χώρους σύμφωνα, μάλιστα, με το αρχικό βικτοριανό σύμπλεγμα και δίκτυο των δρόμων της συγκεκριμένης λονδρέζικης συνοικίας».