Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι πλέον παρούσα στον κόσμο της τεχνολογίας με έναν τρόπο που κανείς δεν είχε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια. Αρχικά συζητούσαμε για το πως η ΤΝ θα μπορούσε να ενισχύσει την ανθρώπινη εργασία, βοηθώντας μας να είμαστε πιο παραγωγικοί, να αυτοματοποιήσουμε βαρετές και επαναλαμβανόμενες εργασίες και να δημιουργήσουμε συνθήκες καινοτομίας. Η πραγματικότητα όμως που ξεδιπλώνεται μπροστά μας είναι πολύ διαφορετική και δυστυχώς πιο ανησυχητική: η ΤΝ όχι μόνο ενισχύει, αλλά αντικαθιστά με ταχύτητα πολλές θέσεις εργασίας και αυτό το φαινόμενο έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας στην τεχνολογία. 

Από την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει προκαλέσει μια εκρηκτική αλλαγή στο τοπίο της αγοράς εργασίας. Όπως αναφέρει ο Micha Kaufman, CEO της Fiverr, «Η ΤΝ έρχεται για τις δουλειές σας. Να το ξέρετε, έρχεται και για τη δική μου δουλειά». Οι παραδοσιακοί τομείς της τεχνολογίας και των προγραμματιστών δεν είναι πλέον οι μόνοι που πλήττονται. Η ΤΝ έχει φτάσει στην καρδιά των επαγγελμάτων που θεωρούνταν ως τα πιο “ασφαλή” από την τεχνολογική αυτοματοποίηση. 

Αυτή η μετάβαση φέρνει μια νέα πραγματικότητα για τις νεότερες γενιές προγραμματιστών και μηχανικών λογισμικού. Οι πιο νέοι και λιγότερο έμπειροι προγραμματιστές αρχίζουν να βλέπουν μείωση στη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με την έρευνα της Ruyu Chen, ερευνήτριας στο Στάνφορντ ο αριθμός των προγραμματιστών από 18 έως 25 ετών έχει μειωθεί ελαφρώς μετά την κυκλοφορία του ChatGPT. Αν και αυτή η μείωση μπορεί να φαίνεται μικρή, είναι σαφές ότι οι αρχάριοι προγραμματιστές αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες στην εύρεση θέσεων εργασίας. 

Αυτό που οι εταιρείες επιθυμούν πλέον είναι μια πιο εξειδικευμένη ομάδα εργαζομένων. Η μετάβαση από τη “μαζική πρόσληψη” στη “ακριβή πρόσληψη” έχει φέρει νέες προτεραιότητες στην αγορά. Σύμφωνα με τη Chen, «οι σουπερστάρ εργαζόμενοι βρίσκονται σε καλύτερη θέση». Με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εργαλείων ΤΝ μόνο οι εξαιρετικοί υπάλληλοι έχουν πραγματικά πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Οι εταιρείες πλέον επικεντρώνονται στην πρόσληψη των καλύτερων, σε αυτούς που είναι ειδικοί στο πεδίο τους και διαθέτουν εξαιρετικές δεξιότητες. 

Η Microsoft είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε την απομάκρυνση 9.000 εργαζομένων, περίπου το 4% του εργατικού δυναμικού της. Παρόλο που δεν ανέφερε ρητά την ΤΝ ως αιτία για τις απολύσεις, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει προγραμματιστεί να μειώσει σημαντικά το κόστος της εταιρείας. Η αυτοματοποίηση εξυπηρέτησης πελατών έχει ήδη εξοικονομήσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια. 

Η τάση αυτή φαίνεται να επηρεάζει ολόκληρη την αγορά εργασίας στην τεχνολογία. Οι θέσεις εργασίας που κάποτε θεωρούνταν εξασφαλισμένες για προγραμματιστές και μηχανικούς λογισμικού αρχίζουν να μειώνονται. Οι εταιρείες δεν χρειάζονται πλέον τόσο πολύ ανθρώπινο δυναμικό για να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες ή να διορθώσουν υπάρχοντα προβλήματα, αφού τα εργαλεία ΤΝ έχουν τη δυνατότητα να επιτελούν αυτές τις εργασίες με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. 

Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες εταιρείες. Μικρότερες εταιρείες και νεοσύστατες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εργαλεία ΤΝ για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους είναι και αυτές μέρος της διαδικασίας. Εταιρείες όπως η Klarna ανακοίνωσαν περικοπές 40% του εργατικού τους δυναμικού, εν μέρει λόγω των επενδύσεων στην ΤΝ. Όμως μια ενδιαφέρουσα ανατροπή είναι ότι το 2024 η Klarna φαίνεται να αναστρέφει τη διαδικασία, προγραμματίζοντας μια εκστρατεία πρόσληψης περισσότερων ανθρώπινων υπαλλήλων για να αντιμετωπίσουν πιο σύνθετες εργασίες που η ΤΝ δεν μπορεί να χειριστεί. 

Η αλήθεια είναι ότι η αυτοματοποίηση έχει τα όριά της. Ειδικά σε τομείς που απαιτούν υψηλή ανθρώπινη επαφή, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, φαίνεται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ακόμα σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τους ανθρώπους. Η Klarna ανακοίνωσε ότι η επένδυση στην ΤΝ έκανε τη δουλειά ισοδύναμη με 700 υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών, ωστόσο η εταιρεία αποφάσισε να προσλάβει νέους ανθρώπινους υπαλλήλους για να αντιμετωπίσουν πιο εξειδικευμένες και σύνθετες συνομιλίες. Αυτό δείχνει ότι οι ανθρώπινες δεξιότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη παραμένουν αναντικατάστατες σε κάποιες περιπτώσεις. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σίγουρα επηρεάζει τον κόσμο της τεχνολογίας και το βάρος της μπορεί να φαίνεται έντονο για τους εργαζόμενους του κλάδου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης εργασίας, αλλά μάλλον μια νέα αρχή. Οι εργαζόμενοι που θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της ΤΝ και θα ενσωματώσουν αυτά τα εργαλεία στη δουλειά τους θα είναι σε θέση να επιβιώσουν και να ευημερήσουν σε αυτήν την εξελισσόμενη αγορά. Είναι ξεκάθαρο ότι η προσαρμογή, η συνεχής μάθηση και η εξειδίκευση θα είναι τα κλειδιά για να διατηρηθεί κάποιος ανταγωνιστικός στον χώρο της τεχνολογίας. 

Εν κατακλείδι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια νέα τάση στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι το μέλλον και όλοι μας θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο όπου οι ικανότητες των ανθρώπων και των μηχανών συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται. Οι επαγγελματίες που θα κατανοήσουν την ΤΝ και θα τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους θα έχουν την καλύτερη θέση στην επαγγελματική αγορά του μέλλοντος. 

*Mε στοιχεία από το Forbes.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.