Κάποιοι έχουν καταφέρει να πάρουν άδεια και πλατσουρίζουν σε κάποια παραλία. Οι εναπομείναντες της πόλης δεν θα τα βάψουμε μαύρα. Καλοκαίρι σημαίνει συναυλίες και θέατρο, εκτός των προφανών αντηλιακών συνθηκών.

1. Florence and The Machine

Η ιέρεια της σύγχρονης μουσικής θα βρεθεί στη σκηνή του EJEKT Festival 2023 την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας της Dance Fever Tour! H Florence Welch είναι η καλλιτέχνης που έχει καταφέρει όσο κανένας άλλος συγκαιρινός της, να συνδυάσει την εμπορική επιτυχία και την αναγνώριση από την κριτική. Φτιαγμένη από τη στόφα των “θρύλων” της ροκ μουσικής, με σκηνική παρουσία που θυμίζει Νύμφη και μια κυριαρχική φωνή που σπάει τα όρια των μουσικών ειδών (pop, rock, dance, soul), η Βρετανίδα star – από το 2007 ως σήμερα – διαρκώς εξελισσεται και ανανεώνει τη σχέση λατρείας με το τεράστιο κοινό της.

Χάρη σε ύμνους όπως τα “Dog Days Are Over”, “Shake It Out”, “You’ve Got The Love”, “Sweet Nothing”, “Hunger”, “What Kind Of Man”, “My Love”, η Florence έχει ανέβει στο νο1 των Βρετανικών charts με 5 διαφορετικούς δίσκους, έχει δισεκατομμύρια streams και εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων , ενώ η φήμη της διαρκώς μεγαλώνει.

Η εμφάνισή των Florence and The Machine στο EJEKT Festival 2023 θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Dance Fever Tour, όπου παρουσιάζουν το ομώνυμο album που κυκλοφόρησε τον Μαϊο, καθώς και όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους.

Ακόμα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τους Editors που έχουν διαγράψει την λαμπρή πορεία τους στις κορυφές του βρετανικού ροκ ήχου εδώ και δύο δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων έχουν κερδίσει τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να επιτύχει ένα συγκρότημα της Αλβιόνας: πλατινένιους και χρυσούς δίσκους, hit singles, sold out περιοδείες και τη φήμη ενός από τα καλύτερα live acts της Ευρώπης.

2. ΤΣΙΟΥ… η παράσταση, του Μάκη Παπαδημητράτου

ΤΣΙΟΥ
Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

«Δεκαπενταύγουστο στη Αθήνα μένουνε μόνο οι μπατίρηδες και όσοι δεν έχουν κόσμο για να πάνε έξω. Εκείνος ο Δεκαπενταύγουστος ήταν πολύ δύσκολος. Φράγκα δεν υπήρχανε, δηλαδή ίσα – ίσα το πιώμα μου… Εκείνη τη μέρα θυμάμαι, όλος ο κόσμος που είχε μείνει στην Αθήνα ήταν πολύ τρελαμένος…».

Κάπως έτσι ξεκινάει η αφήγηση του Τσίου για εκείνο το καλοκαίρι που, μόνος στην Αθήνα, προσπάθησε να βρει τη δόση του και μαζί με αυτήν βρήκε και έναν ολόκληρο κόσμο από γνωστούς και άγνωστους της διπλανής πόρτας, σε μια διαρκή αναζήτηση ταυτότητας που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Ο Τσίου αποτέλεσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάκη Παπαδημητράτου και προβλήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2005 στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος». Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά θα αποσπάσει στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου και τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα κρατικά βραβεία ποιότητας. Έκτοτε ταξίδεψε σε σημαντικά Φεστιβάλ ανά την υφήλιο, όπως στο Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Σικάγο και την Ισπανία, αποσπώντας αξιοζήλευτες κριτικές.

Είναι η πιο διάσημη ανεξάρτητη ταινία που έχει γνωρίσει το ελληνικό σινεμά. Ένα αυθεντικό cult κινηματογραφικό αριστούργημα που σημάδεψε τη δεκαετία του 2000 και μια ολόκληρη γενιά, με ατάκες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, επιχειρώντας με απροσχημάτιστο χιούμορ και κινηματογραφική απλότητα μια πρωτοφανή ανατομία του περιθωρίου. Ενός περιθωρίου που δεν μοιάζει τελικά και τόσο περιθωριακό.

18 χρόνια μετά και κουβαλώντας όλον αυτό τον μύθο, ο Τσίου επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023, αυτή τη φορά σε θεατρική μορφή. Η παράσταση «Τσίου…» αποτελεί εξίσου ένα μοναδικό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα ανέβασμα μιας ταινίας στη σκηνή. Είναι η συνάντηση του ίδιου σκηνοθέτη και των ίδιων ηθοποιών με την ζωντανή πρόκληση να αναμετρηθούν και να αντιμετωπίσουν, ύστερα από δύο δεκαετίες και κάτω από μια νέα συνθήκη, την ίδια τους την ιστορία.

Παίζουν: Αλέξανδρος Παρίσης  (Τσίου), Μάκης Παπαδημητράτος (Νώντας), Αναστάσης Κολοβός (Γιάννης),Τραϊάνα Ανανία (Τζένη), Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Στέλιος), Καλλιόπη Τζερμάνη (Στέλλα), Δημήτρης Καπετανάκος (Τάκος), Γιάννης Μητάς (Μπιλ), Νικήτας Παπαδόπουλος (Νικήτας), Στράτος Σωπύλης (Άγγελος και Σταύρος), Μυρτώ Πετροχείλου (Χαρά), Πέτρος Γιωρκάτζης (Κούκι), Fuerza Αγγελίδης (Μαξ και Μίλτος), Αιμιλία Σιαφαρίκα (Όλγα), Ρεγγίνα Μανδηλάρη κ.α.

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 16/07 στον Βοτανικό.

3. Οι Παίκτες, του Ν.Β. Γκόγκολ

Φωτ.: Christos Symeonides

Μετά από δύο αποθεωτικές χρονιές με αλλεπάλληλα soldout, οι “Παίxτες” του Ν.Β. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά,  Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Τζαβάρα,Γιώργο Μπουκαούρη και gues tstar τον Θανάση Δήμου, αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους το θέατρο Κιβωτός και να ορμήσουν έξω, στα ανοιχτά θέατρα εξαπατώντας όποιον βρούνε μπροστά τους. Τελευταίες πανηγυρικές παραστάσεις κάτω από τον  καλοκαιρινό ουρανό, σαν αποχαιρετιστήρια συναυλία για αυτήν την «κωμωδία αδρεναλίνης» που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό.

Σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφτάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και ξέφρενο χιούμορ σε μια παράσταση – οφθαλμαπάτη, μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης: Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι.

Η αδρεναλίνη της κομπίνας, η μαεστρία και η αρρώστια του τζόγου, η κάψα να εξαπατήσεις τους πάντες, αλλά να μην εξαπατηθείς εσύ ο ίδιος και η εμμονή του ανθρώπου για την επικράτηση απέναντι στον οποιονδήποτε «δίπλα», κυριεύουν την πένα του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ κάπου στο 1836, για να γράψει μια δαιμονισμένη μυστήρια κωμωδία, που ακούει στο όνομα «Οι παίχτες».

Στις 04 & 05/07 στο Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

4. Το ρόδο είναι ρόδο, της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη

προτάσεις
Φωτ.: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Άραγε πόσο εύκολο είναι να είσαι διαφορετικός; Να σκέφτεσαι διαφορετικά; Πότε τα όρια της διαφορετικότητας συγκρούονται με τα όρια της ανοχής και της κοινωνικής συνοχής; Η Διονυσία, η ηρωίδα του πρωτότυπου αυτού έργου της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη, ζει σε ένα παλιό σπίτι με μόνη συντροφιά τις γάτες της αυλής· τραγουδάει και ονειρεύεται, φοράει πολύχρωμα ρούχα, ανοίγει το σπίτι σε ξένους και ντόπιους και δέχεται το μίσος και τον χλευασμό τους.

Εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Δήμητρας της Λέσβου από τη Σκάλα Συκαμιάς, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, και με οδηγό το βιβλίο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Η δύναμη της αγάπης, το έργο μιλάει για τη βαρβαρότητα και την τυφλότητα των ανθρώπων. Όπως δίδαξε ο Χριστός επάνω στον σταυρό, που είπε «Πατέρα, συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν», έτσι και η Διονυσία προσεύχεται στο νεκροκρέβατό της για τη σωτηρία της ψυχής της και των ψυχών των έφηβων παιδιών που έγιναν δήμιοί της. Θα ζήσει ανακουφισμένη σχεδόν τον θάνατό της, πιστεύοντας στη δύναμη της συγχώρεσης και στην αιώνια καλοσύνη των ανθρώπων. Μια παράσταση που συγκινεί και προβληματίζει, προσκαλώντας μας να αμφισβητήσουμε κάθε προκατάληψη που οδηγεί στην εξόντωση του διαφορετικού.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Παντελής Δεντάκης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου.

Η φράση του τίτλου ακούγεται από τα χείλη της Δήμητρας της Λέσβου στο ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου, Mr Dimitris and Mrs Dimitroula (2019).

Η παράσταση περιέχει σκηνές με σκληρή γλώσσα, βία και γυμνό.

Από 01/07 – 03/07 στην Πειραιώς 260.

5. Ο Γιάννης Αγγελάκας & οι 100°c στο Ηρώδειο

προτάσεις
Φωτ.: Alexis Arhontis

Πάντα ανήσυχος και πάντα σε αναζήτηση, ο Γιάννης Αγγελάκας επιστρέφει στο Ηρώδειο στις 4 Ιουλίου. Τρία χρόνια μετά τη μυσταγωγική μουσική παράσταση «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων» με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη το 2020, για να παρουσιάσει τραγούδια από όλη την πορεία του καθώς και σάουντρακ που έχει γράψει για ταινίες, με μια διαφορετική προσέγγιση προσαρμοσμένη ή και απροσάρμοστη στον χώρο του ρωμαϊκού ωδείου. Από την εποχή που με τις Τρύπες έβαζε φωτιά στο ελληνικό ροκ και σε όλη τη διαδρομή του μέχρι σήμερα, ο Γιάννης Αγγελάκας έχει κοινό που μεγαλώνει μαζί του και τον ακολουθεί πιστά, σε μια μουσική περιπέτεια που οδηγεί σε τόπους γοητευτικούς και απροσδόκητους, άλλοτε διονυσιακούς και άλλοτε αφαιρετικούς. Αυτό που μένει σταθερό είναι η ποίηση, η ανεξάντλητη περιέργεια και η ευλαβική αγάπη του για τη μουσική.

Τον Γιάννη Αγγελάκα και τους 100°C θα πλαισιώσουν το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ομάδα εγχόρδων.