Τα τελευταία χρόνια, τα social media έχουν αναδείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από τις διάφορες τάσεις στο dating που επικρατούν στις σύγχρονες σχέσεις. Και είναι λογικό, αφού τα τερτίπια του ανθρώπινου μυαλού για να αποφύγει καταστάσεις παρέχουν μπόλικο υλικό για μελέτη.
Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρίσκεται ο όρος “princess treatment”, ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φροντίδα που λαμβάνει κάποιος από τον/την σύντροφό του. Συνήθως, σε αυτή τη θέση βρίσκονται οι γυναίκες.
Τι σημαίνει “princess treatment”;
Με λίγα λόγια, το “σύνδρομο της πριγκίπισσας” περιγράφει μια κατάσταση όπου το ένα μέλος της σχέσης απολαμβάνει περιποίηση αντίστοιχη με αυτήν που θα άρμοζε σε ένα βασιλικό πρόσωπο. Αυτό εκφράζεται μέσα από υπερβολικές πράξεις προσφοράς, οι οποίες συχνά αποτρέπουν τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης. Για τα άτομα που προσφέρουν αυτήν την πλουσιοπάροχη «περιποίηση», ο/η σύντροφος είναι το άλφα και το ωμέγα, και αυτό δεν το λέω απαραίτητα με θετικό τρόπο. Η ευχαρίστηση έρχεται αποκλειστικά μέσα από την ικανοποίηση των αναγκών του άλλου. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράζουν λουλούδια κάθε εβδομάδα, να οργανώνουν εκπλήξεις με το αγαπημένο φαγητό του/της συντρόφου ή να αφήνουν μικρά σημειώματα με γλυκές λέξεις σε όλο το σπίτι.
Με μια πρώτη ματιά, όλα αυτά περιγράφουν πάνω-κάτω τον ιδανικό σύντροφο που πολλοί θα ήθελαν. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν έναν αρκετά εύστοχο αντίλογο, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δημιουργούν σχέσεις ανισότητας, όπου η «πριγκίπισσα» τοποθετείται σε ένα βάθρο εξουσίας.
Τι κάνει αυτή τη συμπεριφορά τόσο ξεχωριστή;
Πολλοί χρήστες του TikTok μιλούν για την επιθυμία ή ακόμη και την προσδοκία να απολαμβάνουν “princess treatment” από τον ερωτικό τους σύντροφο. Συνήθως, αυτό προκύπτει από την ανάγκη για επιβεβαίωση, να νιώθουν ότι κάποιος τους διεκδικεί ή ότι είναι τόσο σημαντικοί, ώστε αξίζει να τους το δείχνουν καθημερινά.
Όμως, στην καρδιά αυτής της επιθυμίας βρίσκεται η ανάγκη για συναισθηματική ασφάλεια. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιες πράξεις για να δείξει την αγάπη του, κάνει το άλλο άτομο να νιώθει μοναδικό και σίγουρο για τα συναισθήματα που λαμβάνει.
Η ταχύτατη εξάπλωση αυτής της τάσης ίσως συνδέεται με τη στροφή ορισμένων γυναικών προς έναν πιο “vintage” τρόπο σκέψης. Με άλλα λόγια, επιλέγουν να χαλαρώσουν και να επανασυνδεθούν με τη «θηλυκότητά» τους, μεταθέτοντας την πρωτοβουλία και την ευθύνη στον άνδρα.
Γιατί κάποιοι διαφωνούν ριζικά;
Όπως κάθε trend, έτσι κι αυτό έχει και τις υπερβολές του. Μια μερίδα ανθρώπων το υιοθετεί στην πιο ακραία, και συχνά ανθυγιεινή, μορφή του.
Από τη μία, υπάρχουν γυναίκες που θεωρούν ότι δικαιούνται πολυτελή ταξίδια και ακριβά δώρα, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο στη σχέση. Αυτό, όπως είναι φυσικό, οδηγεί σε ανισορροπία και σε συναισθηματικά ανικανοποίητους συντρόφους.
Από την άλλη, αν δούμε το ζήτημα από τη σκοπιά του άλλου ατόμου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν αυτές οι υπερβολικές πράξεις αγάπης έχουν στην πραγματικότητα χειριστικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια TikToker που δέχεται έντονη κριτική, καθώς ο σύζυγός της έχει ανεβάσει την έννοια του «princess treatment» σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν της επιτρέπει ούτε να κοιτάξει τους σερβιτόρους στα μάτια, αφού εκείνος είναι αυτός που παραγγέλνει για εκείνη. Αλήθεια, αυτό το βρίσκεις ρομαντικό ή ελεγκτικό;
Με όλα τα παραπάνω, είναι απολύτως λογικό να αναρωτηθεί κανείς αν το “princess treatment” μπορεί να έχει και μια υγιή διάσταση. Η απάντηση είναι πως ναι, αρκεί να εφαρμόζεται με ισορροπία και αμοιβαιότητα.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλεις ο/η σύντροφός σου να σε βλέπει σαν θεότητα. Αλλά δεν θα ήταν ακόμα πιο όμορφο αν ανταπέδιδες κι εσύ αυτή την ενέργεια;
Η ουσία είναι πως και οι δύο σύντροφοι πρέπει να σέβονται και να εκφράζουν την αγάπη τους μέσα από συνέπεια, προσπάθεια και ειλικρινή διάθεση. Διαφορετικά, η «πριγκιπική περιποίηση» δεν μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη βάση για τη σχέση.