Επιτέλους, ήρθε το καλοκαίρι! Με αυτή τη σκέψη αρχίζουν και τα σχέδια για τα πρώτες εξορμήσεις σε κάποια αμμουδιά της Αττικής ή σε κάποιο κοντινό νησί. Το μαγιό βγαίνει από τα άδυτα της ντουλάπας και πλέον θα είναι το πιο πολυφορεμένο “ρούχο” για τους επόμενους μήνες. Ο φωτισμός του σπιτιού δεν είναι ο κατάλληλος για να φανεί πραγματική όψη του σώματος και το σοκ έρχεται κατευθείαν στην παραλία νιώθοντας τα βλέμματα των υπόλοιπων λουόμενων.
Στο δρόμο για την παραλία, η ζέστη έχει κατακλύσει τη καμπίνα του αυτοκινήτου ή του λεωφορείου και το σώμα αρχίζει να θυμάται τι εστί καλοκαίρι. Οι πρώτες σταγόνες ιδρώτα κάνουν την εμφάνισή τους στο κρανίο και ξεπροβάλλουν μέσα από τις τρίχες, ενώ στη συνέχεια αρχίζει να αναστενάζει και η πλάτη. Η ιδέα του κρύου νερού της θάλασσας μοιάζει με όαση για το μαρτύριο που λέγεται ιδρώτας.
Επόμενη στάση: παραλία
Το μαρτύριο μοιάζει να τελειώνει με το πρώτο πάτημα της σαγιονάρας στην καυτή άμμο. Η πετσέτα τοποθετείται και στερεώνεται ευλαβικά, ενώ τα ρούχα βγαίνουν άγαρμπα, χωρίς πολύ σκέψη, και με λίγο τρέξιμο, η πρώτη βουτιά του καλοκαιριού είναι γεγονός. Η έξοδος από τη θάλασσα μοιάζει λίγο από Halle Berry στον James Bond, αν έχεις χτυπηθεί στο γυμναστήριο όλο τον χειμώνα.
Σε αντίθετη περίπτωση, αρχίζει το πάρτι των ανασφαλειών. Μία γρήγορη ματιά στα καλλίγραμμα σώματα, είναι αρκετή για ένα ισχυρό πλήγμα στη γυναικεία αυτοπεποίθηση. Το υπάρχον “σώμα της παραλίας“, δεν αντικατοπτρίζει τις προϋποθέσεις του ιδανικού σώματος στο Instagram.
Οι γυναίκες “θρηνούν” για το σώμα τους
Το όλοσωμο μαγιό θα μπορούσε να είχε σώσει την κατάσταση, αλλά ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω στο άνοιγμα της ντουλάπας και στην επιλογή του μαγιό. Η λύση είναι μία. Η συμφιλίωση με τα παχάκια στη μέση που εξέχουν καθώς και με την δίπλα στην κοιλιά στην οποία έχει εγκλωβιστεί το αλατισμένο νερό από την πρώτη βουτιά. Το πρώτο καλοκαιρινό μπάνιο, μετατράπηκε σε μαρτύριο και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Τελικά ο ιδρώτας δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό.
Όλες οι γυναίκες έχουν βίωση ψυχολογική πτώση, κοιτάζοντας το σώμα τους, το οποίο φωτίζεται από τον καυτό ήλιο σα να είναι κάποιος τεράστιος απόκοσμος προβολέας. Τα ψεγάδια στο σώμα γιγαντώνονται στο γυναικείο μάτι. Οι ραγάδες στο σώμα από “κυματισμοί της θάλασσας”, φαίνονται σαν κακοτράχηλος δρόμος, ενώ η κυτταρίτιδα μοιάζει με “όψη φλοιού ενός πορτοκαλιού”.
Η ανασφάλεια για το σώμα υπερμεγεθύνει τα υπάρχοντα προβλήματα και αλλοιώνει την πραγματική εικόνα. Στο μυαλό αναπτύσσεται ένα ατελείωτο drama με τη βοήθεια υπερανάλυσης. Πραγματοποιείται μία συνεχής αυτοκριτική η οποία διαρκεί για κάποιες μέρες, μέχρι να ξεπεραστεί το σοκ της εικόνας που έχει πλαστεί στο μυαλό. Η γιγάντωση των ατελειών οφείλεται στις επίπλαστες εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένοχα για τις συγκρίσεις που πραγματοποιούνται αυτόματα, όταν πιστεύεται ότι η εικόνα του εαυτού δεν συμβαδίζει με τις “τέλειες” εικόνες που συναντώνται στο scroll down. Φωτογραφίες που για να ανέβουν, έχουν τραβηχτεί από συγκεκριμένη οπτική γωνία για να κολακευέται το σώμα και στη συνέχεια περνάνε από photoshop και από δεκάδες φίλτρα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν βγει πολλές μελέτες στη δημοσιότητα σχετικά με το πώς οι εξιδανικευμένες εικόνες των γυναικών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media μπορούν να επηρεάσουν τις νεαρές γυναίκες με αποτέλεσμα να είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους.
Εν μέρει ο λόγος είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας. Συχνά έχουμε μια ιδέα για το ποιοι πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να δείχνουμε. Όταν η εικόνα του εαυτού μας δεν ταιριάζει με αυτά τα πρότυπα, νιώθουμε απογοήτευση και αντιπαθούμε τα μέρη που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά.
Τον χειμώνα, τα ρούχα καλύπτουν όλες τις ατέλειες που υπάρχουν ή υπάρχει η εντύπωση ότι υπάρχουν. Το καλοκαίρι είναι η εποχή των ανασφαλειών. Η εποχή που η γυναίκα θρηνεί για το σώμα της, αν δεν έχει αποβάλλει τα σεξιστικά πρότυπα που προβάλλονται διαχρονικά σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, διαφημίσεις και τα τελευταία χρόνια στα social media.
Το “τέλειο” γυναικείο σώμα, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, ορίζει τη θελκτικότητα, την απήχηση και το ποσοστό επιτυχίας στο ανδρικό κοινό. Το Instagram έχει γίνει ο κατεξοχήν χώρος στον οποίο οι γυναίκες συγκρίνουν, συνειδητά ή και υποσυνείδητα, το σώμα και την εμφάνισή του με το σώμα φίλων, γνωστών αλλά και με influencers και μοντέλα.
Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Τα γυμναστήρια, ξαφνικά γεμίζουν ασφυχτικά, με την ελπίδα ότι οι προπονήσεις λίγων εβδομάδων θα είναι αρκετές για την επιθυμητή σμίλευση του σώματος. Την ίδια ώρα, διαίτες ξεπροβάλλουν από παντού, υποσχόμενες ότι δύο εβδομάδες αρκούν για να χαθούν τα απαραίτητα κιλά. Η αλήθεια, όμως, είναι μία: δεν υπάρχει καμία δίαιτα ή άσκηση που μπορεί να μεταμορφώσει το σώμα σας τόσο γρήγορα.
Η παροιμία “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” είναι ιδανική για αυτή την περίπτωση. Το χτίσιμο του σώματος έρχεται σταδιακά και όχι εν μία νυκτί. Η προνοητικότητα είναι καλός σύμμαχος και δεν πρέπει να την ξεχνάμε.
Το να έχετε ένα σώμα που σας αρέσει είναι μια συνεχής διαδικασία, κατά την οποία θα χρειαστούν θυσίες και μπόλικη επιμονή. Πιθανότατα καμία από εμάς δεν θα έχει ποτέ το “τέλειο” σώμα. Η κατάκτηση του “τέλειου” σώματος, πέρα από μία δύσκολη πρόκληση, είναι και μία ψυχοφθόρα διαδικασία.
Ακόμα και αν δεν έχετε το τέλειο σώμα, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Μην αφήνετε την κακή εικόνα του σώματός σας να σας εμποδίζει να απολαύσετε το καλοκαίρι και τους ανθρώπους γύρω σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στα ψεγάδια, αλλά στην αυτοπεποίθηση που εκπέμπεται. Αυτή είναι η πραγματική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε: το ακόνισμα της αυτοπεποίθησης. Ο εαυτός δείχνει τη καλύτερη εκδοχή του σώματος και όχι το αντίστροφο.