«Το να έχεις πολλούς φίλους έχει όντως αρκετά οφέλη: Η απόκτηση πολλών φίλων στα 20 σου χρόνια μπορεί να βοηθήσει σε μια πολύ καλύτερη ποιότητα φιλιών που θα έχεις στα 30 σου χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα. Οι άνθρωποι στα 20 τους τείνουν να θέλουν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο… κατάλογο φίλων, γιατί το κίνητρό τους είναι να διευρύνουν την αίσθηση της ταυτότητάς τους και των γνωριμιών τους».
Αυτά γράφει η ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα φιλίας Marisa Franco, συγγραφέας του επερχόμενο βιβλίο «Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make — and Keep — Friends» [Πλατωνικότητα: Πώς η Επιστήμη της Σύνδεσης θα σας κάνει να Αποκτήσετε και να Κρατήσετε Νέους Φίλους].
Όπως αναφέρει το εκτενές άρθρο του ιστότοπου Vox, οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν τακτικά με 10 ή περισσότερους φίλους στη μέση ηλικία έχουν υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας από εκείνους που έχουν λιγότερους από 10, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012. Γνωρίζουμε επίσης ότι η διατήρηση των φιλιών αυτών οδηγεί σε ένα γενικότερο άισθημα θετικής ικανοποίησης από τη ζωή, ελαχιστοποιώντας το άγχος και συμβάλλοντας ακόμη και σε καλύτερη σωματική υγεία.
Αλλά δεν χρειάζεστε μια ολόκληρη… ομάδα από φίλους ή «φίλους» για να απολαύσετε τους πραγματικούς καρπούς της φιλίας, σημειώνει η Franco. «Η ύπαρξη ακόμη και ενός και μόνο ατόμου, ενός κολλητού φίλου, είναι σημαντική και έχει θετικό πρόσημο», επισημαίνει εμφατικά.
«Ακόμη και αυτό το ένα άτομο έχει εντέλει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευημερία μας», προσθέτει η ίδια και συνοψίζει: «Αν καταφέρετε να έχετε μια τόσο βαθιά και ουσιαστική φιλία με έστω ένα άτομο, αυτό από μόνο του είναι κάτι τόσο ισχυρό ώστε δεν χρειάζεται να έχετε άλλους ή έστω πολλούς φίλους».
Τρεις (ή δυο ή ακόμη και ένας φίλος) είναι αρκετοί
Σε μια έρευνα που έγινε το 2018 από το PEW Research Center στους εφήβους της Αμερικής, πάνω από 40% απάντησε ότι ο λόγος που δεν βλέπει συχνά από κοντά τους φίλους είναι επειδή «έχουν υπερβολικά πολλές υποχρεώσεις για να βρουν χρόνο να βγουν έξω».
Το 78% των ίδιων ατόμων απάντησε ότι «έχει έως και πέντε πολύ κοντινούς φίλους», ενώ το 20% έκανε λόγο για «έξι και παραπάνω άτομα στον πολύ άμεσο κύκλο τους».
Εντέλει, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες τείνουν να επιλέγουν την ποιότητα (των φίλων) από την ποσότητα: «Εάν ο στόχος σου είναι απλά να περιορίσεις τον αρνητικό αντίκτυπο της μοναξιάς στην υγεία σου, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να έχεις τουλάχιστον ένα σημαντικό άτομο στη ζωή σου, είτε είναι σύντροφος ή γονέας, φίλος κλπ», αναφέρει ο επικοινωνιολόγος Jeffrey Hall από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.
Ο Robin Dunbar έιναι ένας ερευνητής που επί δεκαετίες ασχολείται με τα… αριθμητικά όρια στις φιλικές επαφές των ανθρώπων. Κάπως έτσι, ο Dunbar κατέληξε ότι μπορούμε να έχουμε έως και 150 περιστασιακούς φίλους, αλλά μέχρι πέντε (το πολύ) άτομα στον στενό μας κύκλο. Αυτές είναι οι ανώτατες τιμές που μπορούμε να διαχειριστούμε.
«Εκείνοι στους οποίους έχετε αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο – ας πούμε, ένας παιδικός φίλος ή ένας συνάδελφος που έγινε πρώτος φίλος – είναι πιο πιθανό να συνθέσουν τον πολύ εσωτερικό κύκλο των στενών φίλων σας. Αυτές οι σχέσεις είναι πολύ ισχυρές γιατί έχετε επενδύσει τόσο πολύ σε αυτές και είναι τόσο αμοιβαίες», επισημαίνει ο Dunbar, καταλήγοντας με νόημα ότι:
«Είναι αυτοί που ήξερες από τότε που ήσουν στο νηπιαγωγείο και κρατούσες πάντα επαφή, και ακόμα κι αν πάνε στην Αυστραλία και τους δεις μόνο μια φορά το χρόνο, μπορείς να βρεις αυτή τη φιλία ακριβώς σε εκείνο το σημείο εκείνο που την άφησες την τελευταία φορά σαν να μην συνέβη τίποτα. Είναι σαν να έχεις ένα «αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων», επειδή η σχέση μεταξύ σας είναι τόσο καλά εδραιωμένη».