Τον τελευταίο μήνα είχαμε μάθει απ’ έξω, λέξη λέξη, σαν κάποιο σχολικό ποίημα, τα λόγια του “Με Τσέχασες” ή του κατά κόσμον, Σταύρου Γεωργά που έγιναν viral στο Tik Tok. Τα ηχητικά μήνυματά του είχαν συγκεκριμένη χροιά, τόνο και διάθεση, ενώ πολλές φορές αναρωτηθήκαμε αν υπήρχε κάποιο κασετόφωνο στο οποίο πατούσε play, κάθε φορά που ακούγαμε ” *όνομα* καλησπέρα. Να ξεκαθαρίσω πως δεν ψάχνομαι, ούτε μου λείπει κάτι“. Πολλές κοπέλες μοιράστηκαν τα ηχητικά που τους είχε στείλει, ενώ κάποιες άλλες ανέβασαν βίντεο, κοινοποιώντας ηχητικό μήνυμα που του είχαν στείλει οι ίδιες. Φυσικά, ήταν στα πλαίσια του τρολ, αφού ήταν προϊόν στα πλαίσια του μιμητισμού. Τα συγκεκριμένα ηχητικά έκαναν τον γύρω του διαδικτύου, ενώ εντάχθηκε και ως ατάκα στην καθημερινότητα πολλών.

@peggy.mpam

#stavrosgewrgas #gewrgastrend

♬ πρωτότυπος ήχος – Πέγκυ Μπαμπανιώτη

Την Τετάρτη, ο Σταύρος Γεωργάς ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, βίντεο στο οποίο αναφέρει ότι στέλνει το συγκεκριμένο ηχητικό μήνυμα για πολλά χρόνια, ενώ το έχουν λάβει 6.000 γυναίκες. Όπως ο ίδιος δηλώνει έχει βρεθεί με αρκετές από αυτές, ενώ δεν μπορούμε να μην σταθούμε ότι μερικές γυναίκες είναι “πραγματικά για καυ..τα και τρολάρισμα“. Ένα σεξιστικό σχόλιο, που θέλει να προσδώσει ανωτερότητα στον ίδιο και στις πράξεις του. “Πολλοί άντρες που έχετε γράψει για μένα πόσο θα θέλετε να ήσασταν στην θέση μου, πιστέψτε με”, τονίζει προς το τέλος του βίντεο, με αρκετή αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα, με τα βίντεο που έχουν ανηρτηθεί στην πλατφόρμα του Tik Tok, σε πολλές περιπτώσεις ο κύριος “Με Τσέχασες”, στέλνει μηνύματα κατ’ εξακολούθηση, ακόμα κι αν δεν λαμβάνει κάποια απάντηση. Συνήθως, τέτοιες συμπεριφορές θεωρούνται ενοχλητικές και φέρνουν τον συνομίλητη σε αμηχανία και σε δυσάρεστη θέση. Μάλλον, ο κύριος “Με Τσέχασες” δεν καταλάβαινε τη δυσαρέσκεια των γυναικών και επέμενε στέλνοντας μήνυματα “γιατί οι γυναίκες θέλουν κυνήγι” ή “γιατί ο επιμένων νικά” ή με το “πες πες θα την ρίξεις την γκόμενα”, όπως πολλοί τείνουν να λένε για να ωραιοποιούν την συμπεριφορά που έγκειται στα πλαίσια της παρενόχλησης. Μία συμπεριφορά που κάποιες φορές μπορεί να χαρακτηριστεί και ως stalking, δηλαδή για μονόπλευρο ερωτικό ενδιαφέρον που έχει στοιχεία επιμονής. Αν ο παραλήπτητης τέτοιων συμπεριφορών έχει δηλώσει ρητά πως δεν ενδιαφέρεται και ο αποστολέας συνεχίζει να στέλνει, τότε μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή με χρηματική ποινή.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 333 Π.Κ. (περί απειλής) με το νόμο 4531/18, «[…] τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του.». 

Η περίπτωση του “Με Τσέχασες”, μονοπώλησε το ενδιαφέρον, κυρίως λόγω του ναζιάρικου ύφους που περιείχε το ηχητικό, αλλά και του αριθμού των γυναικών που είχαν λάβει κάποιο μήνυμα από το συγκεκριμένο άτομο. Ωστόσο, δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, ούτε κάποιο μοναδικό φαινόμενο. Πρόκειται για μία μάστιγα που υπάρχει αρκετά χρόνια στα social media και έχει βιώσει κάποια γυναίκα, έστω και μία φορά. Τα μηνύματα είναι διαδοχικά, αν υπάρξουν απαντήσεις θα είναι κοφτές, αλλά ακόμα κι αν δεν αποκρίνεται ο αποδέκτης, ο αποστολέας συνεχίζει να στέλνει, παρόλο που είναι ενοχλητικός. Αυτή η επιμονή δείχνει την απαίτηση για την λήψη μίας απάντησης, που ιδανικά θα είναι αρεστή σε αυτόν. Σα να είναι κάποιος γνωστός και έχεις κάποια υποχρέωση απέναντί του, που πρέπει να ξεπληρώσεις. Αν δεν το κάνεις, θα συνεχίζει να στέλνει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Αν σε βαρεθεί, θα πάει στην επόμενη και μετά στην επόμενη και κάπως έτσι θα μεγαλώνει ο αριθμός. Υπάρχει η νοοτροπία “τόσες γυναίκες υπάρχουν, κάποια θα βρεθεί”.

Αν το σκεφτεί κάποιος από μία άλλη σκοπιά, θα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Ένα άτομο που είναι επίμονο με αυτή την τακτική, σημαίνει ότι έχει επενδύσει αρκετό προσωπικό χρόνο και μέρος της καθημερινότητάς του περιτριγυρίζεται γύρω από αυτή. Το ποσοστό επιτυχίας κάθε ατάκας, το ποσοστό των απαντήσεων που λαμβάνει από κάθε γυναίκα, η ώρα που είναι κατάλληλη για την αποστολή μηνυμάτων, καθώς και το ποσοστό των γυναικών με το οποίο έχει βγει τελικά ραντεβού. Μία σειρά από στοιχεία τα οποία συλλέγονται, μελετώνται, αναδιοργανώνονται, προκειμένου να επιτευχθεί μία καλύτερη και πιο αποτελεσματική στρατηγική.

Ένας άνδρας, ο οποίος πιθανότατα δεν ήταν εξοικιωμένος με τα social media, στην προσπάθεια του να στείλει σε 32 γυναίκες ταυτόχρονα: “είσαι χαριτωμένη, από που είσαι;”, δημιούργησε κατά λάθος μία ομαδική συνομιλία με αυτές τις γυναίκες.

με τσέχασες
Φωτ.: Imgur

Ο ίδιος πρόσπαθησε, να σώσει την κατάσταση, στέλνοντας επεξηγηματικό μήνυμα “νόμιζα, ότι η αποστολή θα γινόταν ξεχωριστά”.

Το τελευταίο διάστημα, έχω συναντήσει περιπτώσεις γυναικών που έχουν λάβει πανομοιότυπα μηνύματα, όχι από τον “Με Τσέχασες”, αλλά από ίδια άτομα. Πολλές από αυτές είναι φίλες και αντιλαμβάνονται γρήγορα την συνθήκη στην οποία βρίσκονται και σταματούν την επικοινωνία μαζί του. Ωστόσο, κάποιες φορές, συνεχίζουν πειραματικά τη συζήτηση για να δουν, αν θα λάβουν τις ίδιες απαντήσεις. Σαν ένα κοινωνικό πείραμα που εκτυλίσσεται σε παροντικό χρόνο.

Πρόκειται για μία μάστιγα της σύγχρονης εποχής η οποία δεν πρόκειται να εκλείψει σύντομα απ’ ότι φαίνεται. Πολλοί τον θεωρούν έναν υγιή και επιτυχημένο τρόπο προσέγγισης, τον οποίο δεν τίθενται να αλλάξουν. Όσο ρηχός κι αν φαίνεται σε κάποιους, τους ίδιους δεν τους προβληματίζει. Ένα ατελείωτο κυνήγι επιβεβαίωσης, που θα διαιωνίζεται συνεχώς. Ατελείωτο, γιατί ακόμη και αν επιτευχθεί η συνεύρεση, δεν θα τους αρκεί. Είναι σαν μία ακόρεστη δίψα, η οποία πρέπει να ικανοποιηθεί. Στη δική μου φαντασία, μοιάζουν σαν πρωτόγονους ανθρώπους που βγάζουν άναρθρες κραυγές, για να δείξουν ότι πεινάνε. Εσείς, μπορείτε να τους φανταστείτε όπως θέλετε.