Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν εσχάτως στην Βρετανία τα «καφέ της εμμηνόπαυσης», όπου μεσήλικες γυναίκες συναντιούνται για ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και κουβέντα γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα της γυναίκειας φυσιολογίας.

Mια νέα τάση που δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος: οι καφετέριες της εμμηνόπαυσης, καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου γυναίκες συναντιούνται προκειμένου να μιλήσουν για το θέμα που τις καίει, που δεν είναι άλλο από την μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή και το σώμα τους –αλλά και το πόσο δημιουργικές μπορούν να νιώθουν ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αντρεα Ντέιβις, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Λέστερ, η όποια και δημιούργησε την πρώτη τέτοια καφετέρια του είδους. Το παράδειγμα της ακολούθησαν κι άλλες γυναίκες στην ηλικία της που άνοιξαν παρόμοια καφέ σε όλο το μήκος και το πλάτος της Βρετανίας.

Η Ντέιβις έχει την βοήθεια και μερικών διάσημων γυναικών που συνέδραμαν στον σκοπό της, όπως τις ηθοποιούς Γκίλιαν Αντερσον, Εμα Τόμπσον, Κιμ Κάτραλ και Αντζελίνα Τζολί, η οποία στα 39 της, αφαίρεσε τις ωoθήκες και τις σάλπιγγές της.

«Δεν έχω να φοβάμαι τίποτα από ό,τι μου επιφυλάσσει το μέλλον», είχε πει τότε η Τζολί, μια ατάκα αποτέλεσε οδηγό και φάρο για όλο το κίνημα ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της εμμηνόπαυσης.

καφέ

«Το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλες μαζί σε αυτή την κατάσταση. Δεν είμαστε μόνο κρεατομηχανές, ούτε τα σώματα μας απλά οι συσκευές μεταφοράς του μυαλού και της ψυχής μας. Το σώμα μας αλληλεπιδρά με τον κόσμο σε κάθε επίπεδο», σημειώνει η Μαρίνα Μπέντζαμιν, βρετανίδα δημοσιογράφος που ερευνά το συγκεκριμένο θέμα.

«Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, βέβαια, και θα αντιμετωπίσει διαφορετικά την εμμηνόπαυση», τονίζει, γι’ αυτό και υπάρχει νόημα σε ό,τι γίνεται, σε αυτές τις καφετέριες, προκειμένου οι γυναίκες να μιλήσουν για τις τρομακτικές αυτές αλλαγές στο σώμα και την ψυχή τους.

«Αλλά από την εμπειρία μου, οι περισσότερες μεσήλικες γυναίκες αισθάνονται μια αύξηση της δημιουργικής ενέργειας στην ηλικία αυτή, μια αλματώδης όρεξη που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες της εμμηνόπαυσης», καταλήγει με νόημα η Μπέντζαμιν.

Η Rachel Weiss ξεκίνησε ένα παγκόσμιο κίνημα για την εμμηνόπαυση για να προωθήσει τη συζήτηση γύρω από την αλλαγή που βιώνουν όλες οι γυναίκες καθώς μεγαλώνουν. | Φωτ.: Elizabeth Dalziel

Στα καφέ όπου μιλάνε για την εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνη ρήση (περίοδο). Η ηλικία εμμηνόπαυσης ποικίλλει, αλλά συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών.

Μία γυναίκα για να θεωρηθεί ότι είναι σε εμμηνόπαυση, πρέπει να περάσει ολόκληρο ημερολογιακό έτος δίχως έμμηνο ρύση. Βεβαίως υπάρχει και η έννοια της πρώιμης εμμηνόπαυσης όπου η έλευση της κλιμακτηρίου έρχεται ακόμα και σε ηλικία κάτω των 40 ετών. Δεν υπάρχει κάποιο προγνωστικό στοιχείο που να προβλέπει πότε αυτό το γεγονός θα λάβει χώρα. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι γύρω στα 45 χρόνια, αλλά μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν οι εξάψεις, νυκτερινοί ιδρώτες, η δυσκολία να κοιμηθεί η γυναίκα, το άγχος, πόνος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης και μειωμένη διάθεση για σεξ (μειωμένη λίμπιντο). Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να συνεχίσουν και χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

H εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, υστερεκτομή, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.