Κάπου ανάμεσα σε βίντεο με avocado toast και κορίτσια που χορεύουν με captions τύπου «he ghosted me, but the universe didn’t», γεννήθηκε μια νέα κοσμοθεωρία: η July Theory. Εννοείτε ότι δεν είναι κάτι που είπε κάποτε ο Νίτσε. Ούτε ο Καρλ Σαγκάν. Είναι κάτι που ανέβηκε από ένα με username τύπου @sunflower.sad.girl98.

Η θεωρία, λένε, είναι “για το πεπρωμένο”. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν “με χάρη”, σαν να μπαίνεις και να βγαίνεις από κυριλέ boutique στη Σαντορίνη χωρίς να αγοράσεις τίποτα. Και φυσικά, όλα αυτά… τον Ιούλιο. Γιατί; Επειδή ο Ιούλιος είναι ο μήνας που το σύμπαν φοράει crop top, πατάει skip στο παρελθόν και σου κάνει soft launch έναν καινούριο εαυτό.

Ποιος νοιάζεται που η ίδια θεωρία θα μπορούσε να λέγεται “Θεωρία του Οκτωβρίου” ή “Θεωρία του Τετάρτου Καφέ της Εβδομάδας”; Ο Ιούλιος πουλάει. Έχει ήλιο, έχει δράμα, έχει τα «όλα λάμπουν, αλλά μέσα μου και γύρω μου γίνεται πόλεμος» και έχει και αρκετά νεύρα ώστε να κάνεις soft block κάποιον χωρίς ενοχές.

Η “July Theory” είναι mood, είναι coping mechanism με αισθητική, είναι το αντίθετο της επιστήμης, αλλά με καλύτερη φωτεινότητα στην οθόνη. Μπορεί να μην σου αλλάξει τη ζωή, αλλά τουλάχιστον θα βάλεις ένα TikTok βίντεο με την Lana να παίζει από πίσω και caption “if it flows, let it”, ενώ μέσα σου θες να τον μπλοκάρεις ακόμη και από το LinkedIn.

Ξέχνα την επικοινωνία, τη θεραπεία, το πολυπόθητο closure. Ο Ιούλιος θα τα φροντίσει όλα. Ο Ιούλιος. Με τηγανισμένα πατώματα, ανεμιστήρες που αγκομαχούν και σχέσεις που λιώνουν σαν παγωτό στο χέρι. Είναι, λέει, ο ιδανικός μήνας για να ξαναστείλεις μήνυμα στον πρώην. Γιατί; Επειδή έχεις αποτοξινωθεί από τον χειμώνα, έχεις φάει λίγο ήλιο και νιώθεις έτοιμος να ξανακάνεις το ίδιο λάθος, αλλά με καλύτερο μαύρισμα.

Η ειδικός Angelika Koch μας διαβεβαιώνει ότι τον Ιούλιο είμαστε πιο «grounded». Πιο συναισθηματικά ισορροπημένοι. Προφανώς το TikTok ξέρει κάτι που δεν ξέρει η ψυχανάλυση: ότι το να ιδρώνεις σε ένα λεωφορείο με 42 βαθμούς κάνει την καρδιά σου πιο ανοιχτή.

Και φυσικά, κάπου εκεί ανάμεσα σε ροδάκινα, σαγιονάρες και χωρισμούς των αρχών Ιουνίου, έρχεται η φώτιση. Μια εσωτερική επανάσταση τύπου «μήπως να του ξαναστείλω;», όχι γιατί έχει αλλάξει κάτι, αλλά γιατί είναι Ιούλιος και το λέει η θεωρία.

Η July Theory δεν είναι απλώς μια δικαιολογία για να ρομαντικοποιήσεις την ανία σου. Είναι ένα κομψό, καλοκαιρινό «ε και τι έγινε;». Είναι η φωνή μέσα σου που φοράει bucket hat και σε σπρώχνει να στείλεις «τι κάνεις;» στις 2:47 π.μ. Και ξέρεις τι; Μπορεί να μην σου απαντήσει. Αλλά τουλάχιστον θα έχεις κάνει το πείραμα. Γιατί αν κάτι είναι να γίνει, θα γίνει. Τον Ιούλιο, φυσικά. Όχι τον Οκτώβριο. Τότε ξεκινάνε οι σειρές στο Netflix και ξανακλείνεσαι στον εαυτό σου.

Πώς να εκμεταλλευτείς σωστά τη “Θεωρία του Ιουλίου” χωρίς να στείλεις μήνυμα στον πρώην σου στις 3 τα ξημερώματα

Ναι, η July Theory μπορεί να σε οδηγήσει σε υπέροχες αποκαλύψεις για την αγάπη και την ενδοσκόπηση. Ή μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι το να κανονίσεις διακοπές με κάποιον που γνώρισες πριν τρεις μέρες είναι “manifesting”. Το ζήτημα είναι πώς τη διαχειρίζεσαι.

Όπως λέει και η Koch (για άλλη μια φορά με σοφία που μάλλον γεννήθηκε ανάμεσα σε δύο swipe), ο Ιούλιος είναι ο μήνας που το καλοκαιρινό παραλήρημα αρχίζει να ξεφουσκώνει. Ο ήλιος δεν καίει μόνο το δέρμα αλλά και τις άμυνές σου. Ξαφνικά, αρχίζεις να αναρωτιέσαι: «Τι θέλω στη ζωή μου; Γιατί όλοι φεύγουν διακοπές εκτός από μένα; Και με ποιον θα στολίσω δέντρο τον Δεκέμβρη;».

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα υπαρξιακά, σε βρίσκουν μεθυσμένο από ήλιο, Aperol και ελαφρύ συναισθηματισμό. Κι εκεί, αγαπητέ TikTok pilgrim, είναι που γίνονται τα λάθη:
— κάνεις σχέση από φόβο
— φεύγεις από σχέση για να ζήσεις το μόνος μου και ωραίος (μέχρι 5 Αυγούστου)
— γράφεσαι σε retreat γιόγκα και μετά αναρωτιέσαι γιατί τρως φακές στη Σύρο αντί να είσαι στο πάρτι της χρονιάς.

Η αλήθεια είναι πιο απλή. Ο Ιούλιος είναι μια παύση. Ένας μεταβατικός μήνας ανάμεσα στο όνειρο του καλοκαιριού και την πραγματικότητα του Σεπτέμβρη. Ο Αύγουστος έρχεται σαν reality check. Τα σχολεία ανοίγουν, τα brands ετοιμάζουν καμπάνιες για Χριστούγεννα και ξαφνικά θυμάσαι ότι δεν είσαι χαρακτήρας σε indie rom-com.

Μήνυμα προς όλους τους July believers:
Είναι ΟΚ να θες κάτι αληθινό. Είναι θεμιτό ακόμη και να ονειρεύεσαι με soundtrack το “Linger” των Cranberries. Αλλά πριν πεις το μεγάλο “Ναι” ή το θεαματικό “Όχι”, βγάλε τα γυαλιά ηλίου και δες αν αυτό που έχεις απέναντί σου είναι άνθρωπος… ή απλώς αντανάκλαση στο νερό.

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.