Τα τελευταία χρόνια, η ερωτική μας ζωή μπορεί να σκιαγραφηθεί μόνο μέσα από μερικές δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες κινήσεις που κάνουν τα δάχτυλά μας πάνω από την επιφάνεια των dating apps. Βλέπουμε φωτογραφίες, ηλικία, περιοχή, 1-2 χόμπι, και από εκεί πρέπει να επιλέξουμε αν το άτομο που εμφανίζεται στη φωτιζόμενη οθόνη συμπληρώνει όλα τα κουτάκια του ιδανικού συντρόφου.

Στην αρχή, όταν οι εφαρμογές γνωριμιών έκαναν το επαναστατικό ντεμπούτο τους, ο ενθουσιασμός και η περιέργεια κάθε εσωστρεφούς -και μη- ατόμου είχε χτυπήσει κόκκινο. Το συναίσθημα δεν χρειάζονταν να πλημμυρίσει την καρδιά σου και η απογοήτευση δεν θα καραδοκούσε στη γωνία για να σου γκρεμίσει την αυτοπεποίθηση. Όλα ήταν απλά, τυπικά, τόσο αδιάφορα που η διαδικασία έμοιαζε με 9-5 εργασία σε δημόσια υπηρεσία.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε αμέτρητα και ανούσια ραντεβού που αφήνουν πάντα την ερώτηση «Με τι ασχολείσαι;» να αιωρείται από πάνω σαν φούσκα από ξεχασμένα κόμικς, έρχεται η συνειδητοποίηση. Μήπως έχουμε περάσει σε μια κατάσταση αδράνειας; Μήπως αυτός ο τέλειος σύντροφος δεν θα ξεπηδήσει πότε από το κινητό μας; Οι δια ζώσης γνωριμίες έχουν γίνει τόσο δύσκολες, που είναι σχεδόν αδύνατον να συναναστραφούμε με ανθρώπους που δεν έχουν  ολόκληρο του βιογραφικό τους να ξεπηδά σαν κακόγουστη επιγραφή με neon γράμματα.

Αλλά αυτό μοιάζει να είναι κάτι που δεν θέλει να ασπαστεί η Gen Z. Συγκεκριμένα, η Guardian ανέφερε ότι το 2024 παρατηρήθηκε δραματική μείωση της χρήσης των εφαρμογών γνωριμιών: το Tinder εκτιμάται ότι έχασε 600.000 χρήστες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το Hinge 130.000, το Bumble 368.000 και το Grindr 11.000.

“Meet-Cute”: H νέα τάση στο φλερτ

Απ’ ότι φαίνεται, αν και μεγάλωσε μέσα στην έξαρση της τεχνολογίας, η Gen Z μοιάζει να είναι περισσότερο ρομαντική, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσει την έννοια του έρωτα και της αγάπης. Ίσως γι’ αυτό να ευθύνεται και το αίσθημα της αποξένωσης και της έλλειψης της συντροφικότητας, μέσα από τα οποία έχουν κληθεί να εξελιχθούν. Και εδώ, κάνει την εμφάνισή του ο όρος “Meet-Cute”, μια σειρά από ειδυλλιακά σενάρια τα οποία περιγράφουν μια τυχαία συνάντηση ατόμων που ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Τα σενάρια είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα με την καθημερινότητα του καθενός: Δύο άγνωστα άτομα κάνουν βόλτα στο supermarket και συγκρούονται τα καρότσια τους ή δύο τυχαίοι άνθρωποι συναντιούνται στον ίδιο διάδρομο ενός βιβλιοπωλείου.

Όλα τα σενάρια μοιάζουν αρκετά κλισέ, σαν να είναι βγαλμένα από κάποια ρομαντική κομεντί των 00’s. Και όμως, δεν θα έκανε πιο μαγική τη ζωή μας μια ενδιαφέρουσα συνάντηση στην αποβάθρα του ηλεκτρικού; Λοιπόν σε αυτή τη μαγεία ελπίζει και η Gen Z.

Και έπειτα είναι και το ζήτημα της επιλογής. Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι τα dating apps χαρίζουν ένα καλάθι γεμάτο με ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο μερικές υποθέσεις που κάνει ο αλγόριθμος. Τίποτα ζωντανό. Όλα είναι καλά μελετημένα μέσα από μια ψυχρή μηχανή που κάνει υπολογισμούς. Αλλά αυτό είναι το φλερτ ή ο έρωτας; Μια σειρά από εξισώσεις;

Τα dating apps αλλάζουν κατεύθυνση

Απ’ ότι φαίνεται η τάση της δια ζώσης επικοινωνίας φαίνεται να έχει αφομοιωθεί και από τον ίδιο τον χώρο των εφαρμογών γνωριμιών, καθώς στο προσκήνιο έρχονται ολοένα και περισσότερα apps που προάγουν την offline επικοινωνία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Thursday, το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία μόνο τις Πέμπτες και «αναγκάζει» τους συνομιλητές να κλείσουν ένα πραγματικό ραντεβού τις ημέρες που έπονται.

Ίσως η τελευταία φορά που ακούσαμε για μια ρομαντική face-to-face γνωριμία να ήταν από την εποχή των γονιών μας. Σήμερα έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι που συναντάμε τυχαία στην πραγματική ζωή είναι περισσότερο ένα στιγμιαίο φλερτ που έχει θέση μόνο στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας, ενώ οι πραγματικές σχέσεις βρίσκονται κλειδωμένες μέσα σε εφαρμογές. Εκεί, μπορείς να μάθεις τα πάντα για τον άλλον χωρίς χάσιμο χρόνου και λάθη.

Παρόλα αυτά, τα διάφορα φίλτρα καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη τη συνάντηση δύο ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο, πράγμα που μειώνει τον παράγοντα του απροσδόκητου και της έκπληξης.

Έτσι, λοιπόν, ο θάνατος των εφαρμογών γνωριμιών μπορεί να μην είναι το πραγματικό ζητούμενο -μιας και είμαστε ανίκανοι να κάνουμε την πρώτη κίνηση και να ρισκάρουμε- αλλά η μετατροπή τους σε μια offline εκδοχή που θα δημιουργεί την ψευδαίσθηση της πραγματικής επικοινωνίας.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.