Ένα τιρκουάζ μικρό δαχτυλίδι αποτελεί το «μεγαλύτερο κοινωνικο πείραμα» στον κόσμο αυτή την στιγμή, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρία με την ονομασία “Pear“. Όπως καταλαβαίνετε, ελπίζει να εξαφανίσει από τον χάρτη τις εφαρμογές γνωριμιών και να δώσει μία νέα υπόσταση και χαρακτήρα στο φλερτ και στη διαδικασία γνωριμίας. Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι σήμερα! Αν είστε μόνοι, φορέστε αυτό το δαχτυλίδι και αυτ@ που αναζητάτε μπορεί να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός.
Θυμάστε το τραγούδι της Έλενας “σε περιμένω τ’ άλλο καλοκαίρι“; Ξεκινούσε ως εξής: «Σε συνάντησα στην πλαζ και φορούσες τυρκουάζ και φορούσες τυρκουάζ στο λαιμό μαντήλι». Ε τώρα μπορεί να δημιουργηθεί μία παραλλαγή αυτού και να μετατραπεί «Σε συνάντησα στο μπαρ και φορούσες τιρκουάζ και φορούσες τιρκουάζ δαχτυλίδι». Εντάξει, δεν νομίζω ότι τραγουδιέται αυτό που μόλις έγραψα, ωστόσο αυτή είναι μία νέα πραγματικότητα που έχει υιοθετηθεί από χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.
«Αν 1,2 δισεκατομμύρια singles σε όλο τον κόσμο φορούσαν ένα μικρό πράσινο δαχτυλίδι στο δάχτυλό τους για να δείξουν ότι είναι single, δεν θα χρειαζόμασταν εφαρμογές γνωριμιών. Η IRL σύνδεση είναι η αποστολή», αναφέρεται σε δήλωση στην ιστοσελίδα του Pear. Με 23,95€, θα πάρετε τρία δαχτυλίδια Pear σε τρία διαφορετικά μεγέθη, καθώς και έναν “μοναδικό αριθμό μέλους”, μια πρόσκληση για το “PearFest”, καθώς και πρόσβαση σε “αποκλειστικές δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη [σας]”. Μέχρι στιγμής, η “πρώτη έκδοση”, αλλά και η “δεύτερη έκδοση” των δαχτυλιδιών έχουν εξαντληθεί. Ο ιστότοπός τους αναφέρει ότι δεν πρόκειται για εφαρμογή γνωριμιών, ενώ αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, ο λογαριασμός τους στο Instagram τους έχει συγκεντρώσει πάνω από 232.000 followers.
Αρκετά συχνά ακούμε πλέον «γνώρισα τον σύζυγό μου στο Tinder», τώρα θα λένε «φορούσε το τιρκουάζ δαχτυλίδι και είδα ότι ψηνόταν». Τι; Είναι ρήχο; Αυτή είναι πρώτη σκέψη που θα κάνει κάποιος βλέποντας κάποιον να φοράει το συγκεκριμένο δαχτυλίδι. Ουσιαστικά παίρνει το “τιρκουάζ φως” για ξεκινήσει το πέσιμο. Όχι, φλερτ που ίσως μπορείς να βρεις κάποια ποιητικότητα. Πέσιμο που είναι πιο ωμό και από το καρπάτσιο. Με λίγα λόγια, όποιος φέρει αυτή τη “ζώνη” στο χέρι του, δίνει στο “πιάτο” τη διαθεσιμότητά του και την ερωτική του διάθεση.
Κανένας ρομαντισμός, κανένα παιχνίδι, κανένα μυστήριο. Αυτά έτσι κι αλλιώς δεν τα βρίσκεις ούτε στις εφαρμογές γνωριμιών.
Ας μην γκρινιάζουμε! Τουλάχιστον θα μετακινηθεί η διαδικτυακή γνωριμία στον πραγματικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να συζητάμε μέσω των εφαρμογών και τώρα ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να επιδιδόμαστε σε αυτό το μοτίβο, να βγούμε έξω από το σπίτι μας και να αναζητήσουμε διά ζώσης τον έρωτα, έστω και με αυτόν τον τρόπο. Τουλάχιστον, θα μπορέσουμε να δούμε την πραγματική εμφάνιση του και να νιώσουμε την ενέργειά του.
Η ιδέα του να προσεγγίσουμε κάποιον είναι πλέον έξω από τα νερά μας. Ο τρόπος της ερωτικής αλληλεπίδρασης έχει αλλάξει και μεταλάσσεται συνεχώς πάνω στην ίδια ιδέα. Να μην αντιμετοπίζουμε την τρομακτική προοπτική της απόρριψης. Πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί έστω και μία φορά στη ζωή σας «μακάρι να υπήρχε κάποιο σημάδι για να ξέρω αν είναι σε σχέση ή όχι». Εντάξει, μπορεί να μην είναι απλά σημάδι και να είναι τα μπέλα που αναβοσβήνει, αλλά κάνει εξίσου τη δουλειά της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σας πουν «σύγγνωμη, έχω σχέση». Αυτού του είδους η χυλόπιτα θα γίνει παρελθόν. Τώρα για τις υπόλοιπες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ακόμη τουλάχιστον.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εφαρμογής γνωριμιών Inner Circle, 3 στους 4 ανύπαντρους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προτιμούσαν να συναντήσουν τον μελλοντικό σύντροφό τους στην πραγματική ζωή – και όμως, κατά μέσο όρο, οι singles προσεγγίζουν κάποιον που τους αρέσει προσωπικά μόνο μία φορά κάθε 2 – 4 χρόνια. Μόνο 3 στους 10 ανθρώπους δήλωσαν ότι τους έχει προσεγγίσει κάποιος τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο λόγος πίσω από αυτά τα αντιφατικά ευρήματα; Το 61% των ανθρώπων δήλωσαν ότι αισθάνονται νευρικότητα να προσεγγίσουν κάποιον στην πραγματική ζωή.
Το οποίο είναι λογικό. Δεν είναι ότι «έχουν χαθεί οι άνδρες», όπως υποστηρίζουν πολλοί. Είναι ότι πλέον καταλαβαίνουν ότι οι γυναίκες τους φοβούνται, ζώντας σε κοινωνίες που η σεξουαλική κακοποίηση ή επίθεση είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο φόβος για φλερτ είναι στο επίκεντρο της σημερινής εποχής και αυτό μπορούμε να το δούμε όλοι. Ναι, ένα τέτοιο δαχτυλίδι ίσως θα βοηθούσε την κατάσταση τελικά και να πρόκειται πράγματι για το “μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα”, όπως αναφέρει και η σελίδα της εταιρίας στο Instagram.
Προσφέρεται η ευκαρία να βγάλουμε ξανά τον εαυτό μας εκεί εξω, σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Όσοι δεν ψάχνετε σασπένς και δεν θέλετε να νιώσετε άγχος κατά τα πρώτα λετά της γνωριμίας, το δαχτυλίδι είναι αυτό ψαχνέτε. Ρίσκα δεν υπάρχουν, μην φοβάστε, θα πέσετε στα μαλακά. Παρόλα αυτά, πάλι θα ψάχνετε να κλείσετε ραντεβού χρησιμοποιώντας για άλλη μία φορά την βοήθεια της τεχνολογίας και θα εξαλείφετε κάθε ίχνος ρομαντισμού. Τελικά, είμαστε πλέον ανίκανοι να ερωτευτούμε χωρίς τη βοήθεια κάποιου τεχνολογικού ευρήματος;
Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη, αλλά δεν γίνεται να την αποφύγουμε. Ακόμα και αυτός με το δαχτυλίδι είναι πιθανό να σε απορρίψη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ναι, “τρώμε” απόρριψη από παντού, αλλά αυτή είναι η ζωή, δεν γίνεται να είναι όλα ρόδινα, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε όλες τις καταστάσεις που μας περιβάλλουν. Πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την απόρριψη, όσο τρομακτική κι αν φαίνεται. Είναι και αυτή μία πολύτιμη δεξιότητα που πρέπει να αναπτυχθεί!
Επίσης, πόσο σας ιντριγκάρει να θυμάστε ότι κάποιος σας προσέγγισε, επειδή γνώριζε τη διαθεσιμότητά σας; Ε φαντάζομαι όχι πολύ. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η ιεροτελεστεία του φλερτ εμπεριέχει μέσα ρομαντισμό. Παραμερίζεται η υπερηφάνεια και ο φόβος, επειδή θέλει να σας γνωρίσει και να επικοινωνήσει μαζί σας. Γι’ αυτό βγείτε, ξεπεράστε τους φόβους και φλερτάρετε. Αν ήμασταν λίγο πιο γενναίοι δεν θα χρειάζονταν ούτε οι σελίδες γνωριμιών, ούτε τα τιρκουάζ δαχτυλίδια. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να νικήσουμε την εσωτερική φωνούλα που μας φωνάζει ότι «θα φάμε απόρριψη» και να αποκτήσουμε παραπάνω αυτοπεποίθηση. Ναι, είναι αρκετή δουλειά, αλλά πρέπει να την κάνουμε.
➪ Με πληροφορίες από το Dazed.