Ένας καιρός ήπιος, όχι πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος, επηρεάζει θετικά το σώμα αλλά και τη διάθεσή μας. Αντιθέτως, στη διάρκεια κυμάτων καύσωνα ή σφοδρής κακοκαιρίας η διάθεση φθείρεται, η υπομονή μας εξαντλείται και όλα αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health αποκαλύπτει ότι όλα αυτά δεν ισχύουν μόνο στις δια ζώσης προσωπικές και διαπροσωπικές μας επαφές, αλλά και στις συναλλαγές που έχουμε στο διαδίκτυο.

Η ερευνητική ομάδα του Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) με επικεφαλής την Leonie Wenz έκανε μια μεγάλη βουτιά στον διαδικτυακό λόγο προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της, ξεκινώντας με ένα γερό ξεσκόνισμα τεσσάρων δισεκατομμυρίων tweets που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ από τον Μάιο του 2014 έως τον Μάιο του 2020.

Ειδικότερα, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που σάρωσε τα tweets για ρητορική μίσους, όπως αυτή ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη: οποιαδήποτε επικοινωνία που επιτίθεται ή χρησιμοποιεί υποτιμητική ή μεροληπτική γλώσσα αναφορικά με ένα άτομο ή μια ομάδα, με βάση τη θρησκεία, την εθνικότητα, το χρώμα, την καταγωγή, το φύλο ή άλλο παράγοντα ταυτότητας».

Συνολικά, λίγο περισσότερα από 75 εκατομμύρια tweets -ή το 2% του συνόλου των τεσσάρων δισεκατομμυρίων κατά την εξαετή αυτή περίοδο- που αναλύθηκαν από τον αλγόριθμο χαρακτηρίστηκαν ως ρητορική μίσους. Η μελέτη τα εντόπισε γεωγραφικά σε 773 διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ και διασταύρωσε τη θερμοκρασία σε αυτά τα μέρη με την ημερομηνία δημοσίευσης του tweet.

Τα λιγότερα tweets μίσους εμφανίστηκαν σε ένα στενό εύρος θερμοκρασίας τεσσάρων βαθμών Κελσίου (15°C έως 18°C), δηλαδή εντός των ορίων μέσα στα οποία αισθανόμαστε άνετα. Έξω από αυτό το ιδανικό εύρος, τα πράγματα αρχίζουν να διαφοροποιούνται πολύ. Τις εξαιρετικά κρύες ημέρες, για παράδειγμα, όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από -6°C έως -3°C, τα tweets μίσους αυξήθηκαν κατά 12,5%. Τις εξαιρετικά ζεστές ημέρες -ειδικά στην έρημο- όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν μεταξύ 42°C και 45°C, τα tweets μίσους αυξήθηκαν κατά 22%.

«Ακόμη και σε περιοχές υψηλού εισοδήματος όπου οι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν οικονομικά τον κλιματισμό ή άλλες εναλλακτικές για ψύξη, παρατηρούμε αύξηση της ρητορικής μίσους τις εξαιρετικά ζεστές μέρες», δήλωσε ο Anders Levermann του PIK και συσσυγγραφέας της μελέτης. «Πιθανότατα υπάρχουν όρια στο κατά πόσο μπορούμε να προσαρμοστούμε σε ακραίες θερμοκρασίες», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν προσαρμοζόμαστε καθόλου.

Κάποιοι περιορισμοί στη μελέτη δεν επέτρεψαν στους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν γεωγραφικές πληροφορίες για να ανακαλύψουν τυχόν διαφορές στα tweet ανάλογα με άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η θρησκευτική πίστη, η εθνικότητα ή η συμμετοχή σε κάποιο πολιτικό κόμμα. «Ομαδοποιήσεις που βασίζονται στο εισόδημα, τη θρησκεία και την κομματική συμμετοχή δεν είναι απόλυτα σωστές, αφού οι πόλεις δεν είναι ποτέ απόλυτα ομοιογενείς» έγραψαν οι ειδικοί.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη κάνει αναφορά σε ήδη υπάρχουσα έρευνα σύμφωνα με την οποία το 25% των μαύρων πολιτών και το 10% των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ έχουν υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση λόγω της εθνικότητάς τους. Αυτές οι κοινότητες είναι ταυτόχρονα από τις πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, οι οποίες επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Τα μέλη της LGBTQ κοινότητας είναι επίσης τέσσερις φορές πιο πιθανό να καταγγείλουν διαδικτυακή παρενόχληση σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτές οι ομάδες, προειδοποιούν οι συγγραφείς, είναι πιο πιθανό να γίνουν θύματα tweets μίσους μεταξύ άλλων και εξαιτίας της θερμοκρασίας.

«Το να είσαι στόχος διαδικτυακής ρητορικής μίσους αποτελεί σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία», δήλωσε η Annika Stechemesser, διδακτορική ερευνήτρια στο PIK και συσσυγγραφέας της μελέτης. «Η βιβλιογραφία στον τομέα της ψυχολογίας λέει ότι το διαδικτυακό μίσος μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες ψυχικής υγείας, ειδικά για τους νέους και τις περιθωριοποιημένες ομάδες».

Αυτή η απειλή μπορεί μόνο να ενταθεί κι άλλο, προειδοποιούν οι συγγραφείς, καθώς η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρωπότητα επιδεινώνεται και οι ακραίες θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. «Αν υποθέσουμε ότι θα είμαστε ικανοί να προσαρμοστούμε ελάχιστα και ότι δεν θα αλλάξουν πολύ τα μοτίβα μας στην επικοινωνία, αυτό σημαίνει ότι το μίσος που εκφράζεται στο διαδίκτυο μπορεί να αυξηθεί με τη μελλοντική υπερθέρμανση του πλανήτη», τονίζουν. Το μίσος είναι μια ιδιότητα που απαντάται μόνο στον άνθρωπο και η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο θλιβερά πράγματα που έχουμε κάνει ως άνθρωποι. Και τα δύο μαζί δημιουργούν έναν εξαιρετικά κακό συνδυασμό.