Η Αλβανική Ριβιέρα έχει γρήγορα αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, και όχι χωρίς λόγο. Η γειτονική χώρα διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες και οι τιμές παραμένουν χαμηλές, σε αντίθεση με άλλες μεσογειακές χώρες (θυμάστε όταν η Κροατία θεωρούνταν οικονομικός τουριστικός προορισμός;).
Η τελευταία επίσκεψη στην πατρίδα μου ήταν το 2019 και η αύξηση των τουριστών ήταν εμφανής. Συγκρίνοντας, για παράδειγμα, τους Αγίους Σαράντα με την κοντινή Κέρκυρα ή τη Σκόπελο, δύο άλλους δημοφιλείς προορισμούς που επισκέφτηκα τον Ιούλιο, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο τουρισμός στην αλβανική πόλη ήταν πολύ πιο έντονος. Φυσικά, μια τέτοια αλλαγή σε μια μικρή βαλκανική πόλη έχει τα θετικά και τα αρνητικά της τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Η Αλβανική Ριβιέρα εκτείνεται από την Αυλώνα (Vlore) και την Παλάσα των Δρυμάδων (Palasa, Dhermi) στα βόρεια έως τους Αγίους Σαράντα (Saranda) και το Εξαμίλι (Ksamil) στα νότια. Εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες και κρυμμένες παραλίες της Ευρώπης. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ένα ταξίδι στην Αλβανική Ριβιέρα.
Μπορεί κανείς εύκολα να διασχίσει και να δει τα κύρια σημεία της ριβιέρας σε μία ημέρα, ένα road trip που έχω κάνει πολλές φορές. Ωστόσο, θα συνιστούσα να περάσετε τουλάχιστον 3-7 μέρες στην περιοχή για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διακοπές σας.
Ξεκινάμε, λοιπόν…
Άγιοι Σαράντα
Το ταξίδι αρχίζει με την γενέτειρά μου (και της Ava Max) και μια από τις δημοφιλέστερες πόλης της Αλβανίας. Η πόλη είναι ένα ανεξερεύνητο στολίδι της Μεσογείου με όμορφες παραλίες, φυσικές πηγές, έντονη νυχτερινή ζωή και αξιοθέατα. Στα must-visit της πόλης είναι το “Blue Eye Spring” (Syri i Kalter), μια καταγάλανη λίμνη με πλούσια βλάστηση και παγωμένα νερά, που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Ο δρόμος μέχρι την πηγή είναι δύσκολος αλλά η φυσική ομορφιά του τοπίου θα σας ανταμείψει.
Επόμενη στάση, το Βουθρωτό (Butrint), ένας αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από τους Αγίους Σαράντα σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και μπορείτε να τον επισκεφτείτε με αυτοκίνητο, λεωφορείο και ταξί από το κέντρο των Αγ. Σαράντα ή με καράβι από το λιμάνι της πόλης. Εκεί θα βρείτε και το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού, το οποίο επίσης αξίζει να επισκεφτείτε.
Οι παραλίες εντός της πόλης των Αγίων Σαράντα είναι υπερεκτιμημένες και, κατά τη γνώμη μου, αυτές που αξίζουν περισσότερο βρίσκονται λίγο εκτός της πόλης. Θα πρότεινα να διανυκτερεύσετε στους Αγίους Σαράντα για το καλό φαγητό, τα μπαρ και τη νυχτερινή ζωή και για τις παραλίες να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Για καλό value for money φαγητό και όμορφη θέα της πόλης, προτείνω οπωσδήποτε το “Restaurant Haxhi”, για καφέ και γλυκό το “Limani”, για ποτάρες το “Tipsy, Drinks and More” και για clubbing το “Orange”. Ένα βράδυ πρέπει να πάτε για φαγητό στο Lekuresi Castle, ένα κάστρο χτισμένο το 1537 από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.
Όμορφες οργανωμένες παραλίες εντός της πόλης είναι οι Copa Copana, Lumi Beach και Santa Quaranta. Για ακόμη πιο ειδυλλιακές παραλίες κοντά στην πόλη θα πρότεινα τις Pasqyra, Shpella e Pellumbave (γνωστή για το σπήλαιό της) και Manastir. Οργανώστε μια μονοήμερη στο Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, για την πιο μαγευτική θέα του κόλπου της πόλης. Αν είστε λάτρεις της ιστορίας, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο ή να οδηγήσετε μέχρι την γειτονική πόλη του Αργυρόκαστρου, περίπου 1,5 ώρα μακριά. Αυτό το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι γεμάτο με πέτρινα, μεσαιωνικά σπίτια με θέα στο παλιό φρούριο του Αργυρόκαστρου.
Εξάμιλο (Ksamil)
Το Ksamil είναι ίσως ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός της χώρας. Θα πρότεινα να διανυκτερεύσετε εδώ και να μην οδηγήσετε από τη γειτονική πόλη των Αγίων Σαράντα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε ξαπλώστρα. Τελευταία φορά που είχα πάει για μπάνιο στο Ksamil, έφτασα στις 9 το πρωί και δεν υπήρχε μισό τετραγωνικό μέτρο να κάτσεις. Η παραλία ήταν γεμάτη από τους τουρίστες των γύρω ξενοδοχείων. Αλλά δεν τους κατηγορώ, είναι πραγματικά η πιο όμορφη παραλία όλης της χώρας και ξεχωρίσει για τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Η σημαντικότερη ατραξιόν είναι τα 4 νησάκια, τα οποία είναι ακατοίκητα και προσβάσιμα μόνο με βάρκα.
Krorez
Η παραλία Krorëz, κατά τη γνώμη μου, είναι μια από τις πιο όμορφες παρθένες παραλίες της Αλβανίας. Την επισκέφτηκα πριν λίγες ημέρες με βάρκα και απόλαυσα ένα υπέροχο τοπίο με τα πιο καθαρά και κρυστάλλινα νερά που έχω δει τελευταία.
Η παραλία αγκαλιάζεται από το πράσινο (πράγμα σπάνιο για Αλβανική Ριβιέρα) και βρίσκεται μεταξύ της Χιμάρας και των Αγίων Σαράντα. Είναι προσβάσιμη με βάρκες και καραβάκια και , από όσο γνωρίζω, δεν είναι πλέον προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Έφτασα το πρωί και μέχρι το απόγευμα ήταν σχεδόν άδεια, οπότε την προτείνω για όσους προτιμούν ήρεμες και μοναχικές παραλίες. Επίσης, όμορφες παραλίες κοντά στο Krorez είναι οι Lukove, Kakome, Plazhi i Ushtarit.
Pulbardha
Μια από τις παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς νωρίς το πρωί αν θες να βρεις πάρκινγκ. Στα θετικά της τα καταγάλανα νερά και τα ωραία μπαράκια της περιοχής. Στα αρνητικά, για να φτάσεις στην παραλία πρέπει να περάσεις από χωματόδρομο ή να αφήσεις το αυτοκίνητό σου παρκαρισμένο πιο ψηλά και να περπατήσεις αρκετά. Υπάρχει στάση λεωφορείου στην περιοχή αλλά και πάλι θα πρέπει να περπατήσετε κάμποσο για να φτάσετε στην παραλία.
Gjipe
Αυτή είναι η πιο καλά κρυμμένη και απομονωμένη παραλία της χώρας. Είναι τόσο απομακρυσμένη που χρειάζεται 30-40 λεπτά πεζοπορία μέσα στο δάσος για να φτάσετε. Δε θα είναι εύκολο να τη βρείτε μόνοι σας, γιαυτό καλύτερα να πάτε με κάποιον οδηγό ή κλείνοντας ένα τουριστικό πακέτο.
Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα καγιάκ από τη γειτονική παραλία Jale για να φτάσετε στο Gjipe. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει λίγος κόσμος στην παραλία, ελάχιστοι πλανόδιοι πωλητές και απολύτως κανένα εστιατόριο, οπότε φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα πριν ξεκινήσετε.
Borsh
Κολυμπήστε στη μεγαλύτερη παραλία του Ιονίου! Μπορεί να μην είναι η πιο απομονωμένη παραλία της Ευρώπης, αλλά αν αυτό δε σας ενοχλεί, τότε πρέπει σίγουρα να την προσθέσετε στη λίστα σας. Η παραλία περιβάλλεται από βουνά και ελαιόδεντρα. Μπορείτε να βρείτε εστιατόρια και ξαπλώστρες στα περισσότερα σημεία της παραλίας και απόλυτη ιδιωτικότητα σε ελάχιστα τμήματα. Βιαστείτε, καθώς σύντομα θα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στη Νότια Αλβανία.
Για φαγητό, αναζητήστε «το εστιατόριο με τους καταρράκτες». Είναι κυριολεκτικά ένα εστιατόριο-καφέ χτισμένο μέσα σε καταρράκτη! Μια δροσερή όαση για τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες.
Χειμάρρα (Himara) και Κηπαρό (Qeparo)
Η πόλη προτιμάται από πολλούς τουρίστες για τις αμμώδεις παραλίες, την όμορφη βυζαντινή αρχιτεκτονική της, τη θέα στα Κεραύνια όρη, τις ορθόδοξες εκκλησίες, τους ελαιώνες και τον όμορφο κόλπο της. Οπωσδήποτε, να επιλέξετε ένα εστιατόριο στη γραφική παλιά πόλη για παραδοσιακό (και οικονομικό) φαγητό. Στα νότια της πόλης βρίσκεται το χωριό Qeparo. Είναι ένα από τα αλβανικά χωριά που καλλιεργεί ελιές εδώ και αιώνες.
Η παραλία του Qeparo είναι από τις πιο δημοφιλής της χώρας, με παγωμένα νερά στο αριστερό της τμήμα και πιο ζεστά νερά προς το τέλος της παραλίας. Άλλες τουριστικές ατραξιόν της Χειμάρρας είναι το Σπήλαιο Frëngu, οι παραλίες Σκάλωμα και Λειβάδι και το αρχαίο λιμάνι.
Porto Palermo
Η παραλία που σχεδόν δεν ήθελα να αναφέρω, γιατί είναι η αγαπημένη μου και δε θέλω να γεμίσει τουρίστες. Το χρώμα της θάλασσας είναι απλά εξωπραγματικό, τόσο καθαρό, φωτεινό, κρυστάλλινο γαλάζιο. Έρχεται σε έντονη αντίθεση με την καμένη από τον ήλιο ακτογραμμή, συνθέτοντας μια απολύτως εκπληκτική θέα.
Εκεί θα βρείτε και το περίφημο κάστρο του Πόρτο Παλέρμο. Για χρόνια θεωρείτο ότι χτίστηκε από τον Αλί Πασσά, ωστόσο νεότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι ίσως είναι ακόμη παλαιότερο, πιθανότατα βενετικής προέλευσης. Στο κάστρο αυτό είχε μείνει κι ο Λόρδος Βύρωνας κατά τα ταξίδια του στην Αλβανία, ως καλεσμένος του Αλί Πασά.
Γύρω από το Porto Palermo, θα βρείτε παλιά, ερειπωμένα κτίρια της κομμουνιστικής εποχής. Μαζί με το παλιό κάστρο, τα όμορφα τοπία και τις έντονες κόκκινες πικροδάφνες δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό. Κοντά στο Porto Palermo υπάρχει και η οργανωμένη παραλία “Llaman Beach”.
Δρυμάδες (Dhermi)
Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες στην Αλβανική Ριβιέρα, η παραλία των Δρυμάδων έχει λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά (υπάρχουν όμως και γειτονικές παραλίες με πέτρες και χαλίκια, αν προτιμάτε). Δεν είναι περίεργο που το καλοκαίρι αυτός ο προορισμός είναι πάντα φίσκα.
Επιπλέον, το χωριό Δερμί, όπου βρίσκεται η παραλία, θεωρείται από τους σημαντικότερους προορισμούς για clubbing και νυχτερινή διασκέδαση για την αλβανική νεολαία. Τα σαββατοκύριακα έρχονται από διάφορες πόλεις της Αλβανίας, μόνο για τα περίφημα πάρτι της περιοχής.
Στους κολπίσκους των Δρυμάδων θα βρείτε πιο απομονωμένες και άγριες παραλίες, ιδανικές για να περάσετε τον χρόνο σας πιο ήρεμα, αν δεν είστε φαν των beach party.
Κοντά στις Δρυμάδες βρίσκεται και το Πέρασμα Llogara, ένας εντυπωσιακός ορεινός δρόμος σε υψόμετρο 1027 μέτρων. Ο Ιούλιος Καίσαρας πάτησε εδώ. Το 48 π.Χ., ο Καίσαρας και οι λεγεώνες του διέσχισαν το Πέρασμα Llogara για να κυνηγήσουν τον στρατηγό Πομπήιο.
Εκεί θα βρείτε και το Εθνικό Πάρκο Llogara, ένα αλπικό δάσος με θέα στην Αλβανική Ριβιέρα, το οποίο προστατεύεται από το 1966. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία ή πικνίκ στο πάρκο, να διανυκτερεύσετε στα μικρά θέρετρα ή να κατευθυνθείτε σε ένα από τα ξενοδοχεία των Δρυμάδων.
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Karaburun-Sazan
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Karaburun-Sazan αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της βιοποικιλότητας γύρω από το νησί Sazan και τη χερσόνησο Karaburun. Στο πάρκο θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία εδαφικών μορφών, όπως βουνά, σπηλιές, νησίδες, όρμους, γκρεμούς, φαράγγια και βραχώδεις ακτές, που όλα συμβάλλουν σε μια εξαιρετικά σημαντική βιολογική ποικιλότητα. Η περιοχή είναι “σπίτι” για διάφορα ζώα, όπως δελφίνια, φώκιες, χρυσά τσακάλια, κόκκινους σκίουρους και ορισμένα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Το ακατοίκητο νησί Sazan αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα και μπορείτε να το επισκεφτείτε με βάρκα ή σκάφος. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού είναι το μοναδικό κλίμα του. Δεν είναι μεσογειακό αλλά μάλλον υποτροπικό, όπως το κλίμα της νότιας Κρήτης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Το πάρκο φιλοξενεί επίσης βυθισμένα πλοία από την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απότομοι βράχοι, επιγραφές από αρχαίους ναυτικούς, σπηλιές και απομονωμένες παραλίες κάνουν το πάρκο το απόλυτο must-see. Για να επισκεφτείτε το Πάρκο μπορείτε να πάρετε σκάφος από την Αυλώνα.
Αυλώνα (Vlore)
Οι ακτές της Αυλώνας βρέχονται τόσο από την Αδριατική θάλασσα όσο και από το Ιόνιο πέλαγος. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Αλβανία, χάρη στα αρχαιολογικά πάρκα Orikum και Amantia και το Εθνικό Πάρκο Llogara.
Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Αυλώνας είναι η όμορφη Παλιά Πόλη της. Έχει ανακαινιστεί πρόσφατα πλήρως και προσφέρει ένα γραφικό σκηνικό με μερικά εκπληκτικά μπαρ και εστιατόρια για εξερεύνηση.
Η παραλία της Narta είναι, χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη παραλία της Αυλώνας. Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο και ποδήλατο. Συνιστώ το Karafili Resort για καταπληκτικό αλβανικό φαγητό.
Το Κάστρο στο χωριό Kanine, μόλις 6 χιλιόμετρα από την Αυλώνα, είναι ένα πανέμορφο σημείο από το οποίο μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Τα ερείπια του κάστρου από μόνα τους δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό. Ωστόσο, το πράσινο και η θέα της περιοχής το κάνουν το ιδανικό μέρος για πικνίκ.
Η Αυλώνα είναι επίσης μια φοιτητική πόλη, διάσημη για τη νυχτερινή ζωή της. Για ποτά, πάρτι και clubbing προτιμήστε τη Νέα Παραλία (Plazhi i Ri). Προσωπικά, το κέντρο της πόλης δε με εντυπωσιάζει (δε μου αρέσει να περνάω το καλοκαίρι μου σε μεγαλουπόλεις). Προτιμάω να περνάω τον χρόνο μου στη φύση και τα όμορφα χωριά, γύρω από την Αυλώνα.
Η Αλβανική Ριβιέρα έχει γρήγορα αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, και όχι χωρίς λόγο. Η γειτονική χώρα διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες και οι τιμές παραμένουν χαμηλές, σε αντίθεση με άλλες μεσογειακές χώρες (θυμάστε όταν η Κροατία θεωρούνταν οικονομικός τουριστικός προορισμός;).
Η τελευταία επίσκεψη στην πατρίδα μου ήταν το 2019 και η αύξηση των τουριστών ήταν εμφανής. Συγκρίνοντας, για παράδειγμα, τους Αγίους Σαράντα με την κοντινή Κέρκυρα ή τη Σκόπελο, δύο άλλους δημοφιλείς προορισμούς που επισκέφτηκα τον Ιούλιο, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο τουρισμός στην αλβανική πόλη ήταν πολύ πιο έντονος. Φυσικά, μια τέτοια αλλαγή σε μια μικρή βαλκανική πόλη έχει τα θετικά και τα αρνητικά της τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Η Αλβανική Ριβιέρα εκτείνεται από την Αυλώνα (Vlore) και την Παλάσα των Δρυμάδων (Palasa, Dhermi) στα βόρεια έως τους Αγίους Σαράντα (Saranda) και το Εξαμίλι (Ksamil) στα νότια. Εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες και κρυμμένες παραλίες της Ευρώπης. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ένα ταξίδι στην Αλβανική Ριβιέρα.
Μπορεί κανείς εύκολα να διασχίσει και να δει τα κύρια σημεία της ριβιέρας σε μία ημέρα, ένα road trip που έχω κάνει πολλές φορές. Ωστόσο, θα συνιστούσα να περάσετε τουλάχιστον 3-7 μέρες στην περιοχή για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διακοπές σας.
Ξεκινάμε, λοιπόν…
Άγιοι Σαράντα
Το ταξίδι αρχίζει με την γενέτειρά μου (και της Ava Max) και μια από τις δημοφιλέστερες πόλης της Αλβανίας. Η πόλη είναι ένα ανεξερεύνητο στολίδι της Μεσογείου με όμορφες παραλίες, φυσικές πηγές, έντονη νυχτερινή ζωή και αξιοθέατα. Στα must-visit της πόλης είναι το “Blue Eye Spring” (Syri i Kalter), μια καταγάλανη λίμνη με πλούσια βλάστηση και παγωμένα νερά, που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Ο δρόμος μέχρι την πηγή είναι δύσκολος αλλά η φυσική ομορφιά του τοπίου θα σας ανταμείψει.
Επόμενη στάση, το Βουθρωτό (Butrint), ένας αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από τους Αγίους Σαράντα σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και μπορείτε να τον επισκεφτείτε με αυτοκίνητο, λεωφορείο και ταξί από το κέντρο των Αγ. Σαράντα ή με καράβι από το λιμάνι της πόλης. Εκεί θα βρείτε και το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού, το οποίο επίσης αξίζει να επισκεφτείτε.
Οι παραλίες εντός της πόλης των Αγίων Σαράντα είναι υπερεκτιμημένες και, κατά τη γνώμη μου, αυτές που αξίζουν περισσότερο βρίσκονται λίγο εκτός της πόλης. Θα πρότεινα να διανυκτερεύσετε στους Αγίους Σαράντα για το καλό φαγητό, τα μπαρ και τη νυχτερινή ζωή και για τις παραλίες να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Για καλό value for money φαγητό και όμορφη θέα της πόλης, προτείνω οπωσδήποτε το “Restaurant Haxhi”, για καφέ και γλυκό το “Limani”, για ποτάρες το “Tipsy, Drinks and More” και για clubbing το “Orange”. Ένα βράδυ πρέπει να πάτε για φαγητό στο Lekuresi Castle, ένα κάστρο χτισμένο το 1537 από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.
Όμορφες οργανωμένες παραλίες εντός της πόλης είναι οι Copa Copana, Lumi Beach και Santa Quaranta. Για ακόμη πιο ειδυλλιακές παραλίες κοντά στην πόλη θα πρότεινα τις Pasqyra, Shpella e Pellumbave (γνωστή για το σπήλαιό της) και Manastir. Οργανώστε μια μονοήμερη στο Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, για την πιο μαγευτική θέα του κόλπου της πόλης. Αν είστε λάτρεις της ιστορίας, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο ή να οδηγήσετε μέχρι την γειτονική πόλη του Αργυρόκαστρου, περίπου 1,5 ώρα μακριά. Αυτό το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι γεμάτο με πέτρινα, μεσαιωνικά σπίτια με θέα στο παλιό φρούριο του Αργυρόκαστρου.
Εξάμιλο (Ksamil)
Το Ksamil είναι ίσως ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός της χώρας. Θα πρότεινα να διανυκτερεύσετε εδώ και να μην οδηγήσετε από τη γειτονική πόλη των Αγίων Σαράντα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε ξαπλώστρα. Τελευταία φορά που είχα πάει για μπάνιο στο Ksamil, έφτασα στις 9 το πρωί και δεν υπήρχε μισό τετραγωνικό μέτρο να κάτσεις. Η παραλία ήταν γεμάτη από τους τουρίστες των γύρω ξενοδοχείων. Αλλά δεν τους κατηγορώ, είναι πραγματικά η πιο όμορφη παραλία όλης της χώρας και ξεχωρίσει για τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Η σημαντικότερη ατραξιόν είναι τα 4 νησάκια, τα οποία είναι ακατοίκητα και προσβάσιμα μόνο με βάρκα.
Krorez
Η παραλία Krorëz, κατά τη γνώμη μου, είναι μια από τις πιο όμορφες παρθένες παραλίες της Αλβανίας. Την επισκέφτηκα πριν λίγες ημέρες με βάρκα και απόλαυσα ένα υπέροχο τοπίο με τα πιο καθαρά και κρυστάλλινα νερά που έχω δει τελευταία.
Η παραλία αγκαλιάζεται από το πράσινο (πράγμα σπάνιο για Αλβανική Ριβιέρα) και βρίσκεται μεταξύ της Χιμάρας και των Αγίων Σαράντα. Είναι προσβάσιμη με βάρκες και καραβάκια και , από όσο γνωρίζω, δεν είναι πλέον προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Έφτασα το πρωί και μέχρι το απόγευμα ήταν σχεδόν άδεια, οπότε την προτείνω για όσους προτιμούν ήρεμες και μοναχικές παραλίες. Επίσης, όμορφες παραλίες κοντά στο Krorez είναι οι Lukove, Kakome, Plazhi i Ushtarit.
Pulbardha
Μια από τις παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς νωρίς το πρωί αν θες να βρεις πάρκινγκ. Στα θετικά της τα καταγάλανα νερά και τα ωραία μπαράκια της περιοχής. Στα αρνητικά, για να φτάσεις στην παραλία πρέπει να περάσεις από χωματόδρομο ή να αφήσεις το αυτοκίνητό σου παρκαρισμένο πιο ψηλά και να περπατήσεις αρκετά. Υπάρχει στάση λεωφορείου στην περιοχή αλλά και πάλι θα πρέπει να περπατήσετε κάμποσο για να φτάσετε στην παραλία.
Gjipe
Αυτή είναι η πιο καλά κρυμμένη και απομονωμένη παραλία της χώρας. Είναι τόσο απομακρυσμένη που χρειάζεται 30-40 λεπτά πεζοπορία μέσα στο δάσος για να φτάσετε. Δε θα είναι εύκολο να τη βρείτε μόνοι σας, γιαυτό καλύτερα να πάτε με κάποιον οδηγό ή κλείνοντας ένα τουριστικό πακέτο.
Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα καγιάκ από τη γειτονική παραλία Jale για να φτάσετε στο Gjipe. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει λίγος κόσμος στην παραλία, ελάχιστοι πλανόδιοι πωλητές και απολύτως κανένα εστιατόριο, οπότε φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα πριν ξεκινήσετε.
Borsh
Κολυμπήστε στη μεγαλύτερη παραλία του Ιονίου! Μπορεί να μην είναι η πιο απομονωμένη παραλία της Ευρώπης, αλλά αν αυτό δε σας ενοχλεί, τότε πρέπει σίγουρα να την προσθέσετε στη λίστα σας. Η παραλία περιβάλλεται από βουνά και ελαιόδεντρα. Μπορείτε να βρείτε εστιατόρια και ξαπλώστρες στα περισσότερα σημεία της παραλίας και απόλυτη ιδιωτικότητα σε ελάχιστα τμήματα. Βιαστείτε, καθώς σύντομα θα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στη Νότια Αλβανία.
Για φαγητό, αναζητήστε «το εστιατόριο με τους καταρράκτες». Είναι κυριολεκτικά ένα εστιατόριο-καφέ χτισμένο μέσα σε καταρράκτη! Μια δροσερή όαση για τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες.
Χειμάρρα (Himara) και Κηπαρό (Qeparo)
Η πόλη προτιμάται από πολλούς τουρίστες για τις αμμώδεις παραλίες, την όμορφη βυζαντινή αρχιτεκτονική της, τη θέα στα Κεραύνια όρη, τις ορθόδοξες εκκλησίες, τους ελαιώνες και τον όμορφο κόλπο της. Οπωσδήποτε, να επιλέξετε ένα εστιατόριο στη γραφική παλιά πόλη για παραδοσιακό (και οικονομικό) φαγητό. Στα νότια της πόλης βρίσκεται το χωριό Qeparo. Είναι ένα από τα αλβανικά χωριά που καλλιεργεί ελιές εδώ και αιώνες.
Η παραλία του Qeparo είναι από τις πιο δημοφιλής της χώρας, με παγωμένα νερά στο αριστερό της τμήμα και πιο ζεστά νερά προς το τέλος της παραλίας. Άλλες τουριστικές ατραξιόν της Χειμάρρας είναι το Σπήλαιο Frëngu, οι παραλίες Σκάλωμα και Λειβάδι και το αρχαίο λιμάνι.
Porto Palermo
Η παραλία που σχεδόν δεν ήθελα να αναφέρω, γιατί είναι η αγαπημένη μου και δε θέλω να γεμίσει τουρίστες. Το χρώμα της θάλασσας είναι απλά εξωπραγματικό, τόσο καθαρό, φωτεινό, κρυστάλλινο γαλάζιο. Έρχεται σε έντονη αντίθεση με την καμένη από τον ήλιο ακτογραμμή, συνθέτοντας μια απολύτως εκπληκτική θέα.
Εκεί θα βρείτε και το περίφημο κάστρο του Πόρτο Παλέρμο. Για χρόνια θεωρείτο ότι χτίστηκε από τον Αλί Πασσά, ωστόσο νεότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι ίσως είναι ακόμη παλαιότερο, πιθανότατα βενετικής προέλευσης. Στο κάστρο αυτό είχε μείνει κι ο Λόρδος Βύρωνας κατά τα ταξίδια του στην Αλβανία, ως καλεσμένος του Αλί Πασά.
Γύρω από το Porto Palermo, θα βρείτε παλιά, ερειπωμένα κτίρια της κομμουνιστικής εποχής. Μαζί με το παλιό κάστρο, τα όμορφα τοπία και τις έντονες κόκκινες πικροδάφνες δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό. Κοντά στο Porto Palermo υπάρχει και η οργανωμένη παραλία “Llaman Beach”.
Δρυμάδες (Dhermi)
Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες στην Αλβανική Ριβιέρα, η παραλία των Δρυμάδων έχει λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά (υπάρχουν όμως και γειτονικές παραλίες με πέτρες και χαλίκια, αν προτιμάτε). Δεν είναι περίεργο που το καλοκαίρι αυτός ο προορισμός είναι πάντα φίσκα.
Επιπλέον, το χωριό Δερμί, όπου βρίσκεται η παραλία, θεωρείται από τους σημαντικότερους προορισμούς για clubbing και νυχτερινή διασκέδαση για την αλβανική νεολαία. Τα σαββατοκύριακα έρχονται από διάφορες πόλεις της Αλβανίας, μόνο για τα περίφημα πάρτι της περιοχής.
Στους κολπίσκους των Δρυμάδων θα βρείτε πιο απομονωμένες και άγριες παραλίες, ιδανικές για να περάσετε τον χρόνο σας πιο ήρεμα, αν δεν είστε φαν των beach party.
Κοντά στις Δρυμάδες βρίσκεται και το Πέρασμα Llogara, ένας εντυπωσιακός ορεινός δρόμος σε υψόμετρο 1027 μέτρων. Ο Ιούλιος Καίσαρας πάτησε εδώ. Το 48 π.Χ., ο Καίσαρας και οι λεγεώνες του διέσχισαν το Πέρασμα Llogara για να κυνηγήσουν τον στρατηγό Πομπήιο.
Εκεί θα βρείτε και το Εθνικό Πάρκο Llogara, ένα αλπικό δάσος με θέα στην Αλβανική Ριβιέρα, το οποίο προστατεύεται από το 1966. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία ή πικνίκ στο πάρκο, να διανυκτερεύσετε στα μικρά θέρετρα ή να κατευθυνθείτε σε ένα από τα ξενοδοχεία των Δρυμάδων.
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Karaburun-Sazan
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Karaburun-Sazan αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της βιοποικιλότητας γύρω από το νησί Sazan και τη χερσόνησο Karaburun. Στο πάρκο θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία εδαφικών μορφών, όπως βουνά, σπηλιές, νησίδες, όρμους, γκρεμούς, φαράγγια και βραχώδεις ακτές, που όλα συμβάλλουν σε μια εξαιρετικά σημαντική βιολογική ποικιλότητα. Η περιοχή είναι “σπίτι” για διάφορα ζώα, όπως δελφίνια, φώκιες, χρυσά τσακάλια, κόκκινους σκίουρους και ορισμένα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Το ακατοίκητο νησί Sazan αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα και μπορείτε να το επισκεφτείτε με βάρκα ή σκάφος. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού είναι το μοναδικό κλίμα του. Δεν είναι μεσογειακό αλλά μάλλον υποτροπικό, όπως το κλίμα της νότιας Κρήτης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Το πάρκο φιλοξενεί επίσης βυθισμένα πλοία από την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απότομοι βράχοι, επιγραφές από αρχαίους ναυτικούς, σπηλιές και απομονωμένες παραλίες κάνουν το πάρκο το απόλυτο must-see. Για να επισκεφτείτε το Πάρκο μπορείτε να πάρετε σκάφος από την Αυλώνα.
Αυλώνα (Vlore)
Οι ακτές της Αυλώνας βρέχονται τόσο από την Αδριατική θάλασσα όσο και από το Ιόνιο πέλαγος. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Αλβανία, χάρη στα αρχαιολογικά πάρκα Orikum και Amantia και το Εθνικό Πάρκο Llogara.
Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Αυλώνας είναι η όμορφη Παλιά Πόλη της. Έχει ανακαινιστεί πρόσφατα πλήρως και προσφέρει ένα γραφικό σκηνικό με μερικά εκπληκτικά μπαρ και εστιατόρια για εξερεύνηση.
Η παραλία της Narta είναι, χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη παραλία της Αυλώνας. Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο και ποδήλατο. Συνιστώ το Karafili Resort για καταπληκτικό αλβανικό φαγητό.
Το Κάστρο στο χωριό Kanine, μόλις 6 χιλιόμετρα από την Αυλώνα, είναι ένα πανέμορφο σημείο από το οποίο μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Τα ερείπια του κάστρου από μόνα τους δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό. Ωστόσο, το πράσινο και η θέα της περιοχής το κάνουν το ιδανικό μέρος για πικνίκ.
Η Αυλώνα είναι επίσης μια φοιτητική πόλη, διάσημη για τη νυχτερινή ζωή της. Για ποτά, πάρτι και clubbing προτιμήστε τη Νέα Παραλία (Plazhi i Ri). Προσωπικά, το κέντρο της πόλης δε με εντυπωσιάζει (δε μου αρέσει να περνάω το καλοκαίρι μου σε μεγαλουπόλεις). Προτιμάω να περνάω τον χρόνο μου στη φύση και τα όμορφα χωριά, γύρω από την Αυλώνα.