Όταν η OpenAI λάνσαρε το ChatGPT στα τέλη του 2022 πυροδότησε έναν καταιγισμό ανταγωνισμού στην τεχνητή νοημοσύνη και τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον. Πάνω από δύο χρόνια αργότερα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στην καθημερινότητά τους εκτός εργασίας.
Ένα βίντεο της OpenAI τον Μάιο του 2024, όπου δύο ερευνητές συνομιλούσαν –ο ένας στα Αγγλικά και ο άλλος στα Ισπανικά– με το ChatGPT να λειτουργεί ως διερμηνέας σε πραγματικό χρόνο κινητοποίησε αρκετούς ανθρώπους να προεκτείνουν αυτή τη δυνατότητα. Αρκετοί σκέφτηκαν πόσο πρακτική θα μπορούσε να είναι η Προηγμένη Φωνητική Λειτουργία, ώστε να μάθουν κάποιους βασικούς όρους μίας νέας γλώσσας και αν αξίζει εν γένει ως εφαρμογή για ταξιδιώτες.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα πως τα εργαλεία φωνητικής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσουν το μέλλον της εκμάθησης γλωσσών, μπορούμε οι ίδιοι να πειραματιστούμε στο κινητό μας τηλέφωνο πριν ταξιδέψουμε. Μέσα από αυτές τις συνεδρίες συνομιλίας με την Προηγμένη Φωνητική Λειτουργία το ChatGPT μετατρέπεται σε έναν συνθετικό, τηλεφωνικό δάσκαλο γλωσσών, εξασκώντας βασικές ταξιδιωτικές φράσεις για τη μετακίνηση, τα εστιατόρια και τα καταστήματα.
Αρκετοί το χρησιμοποιούν συνδυαστικά με το Duolingo, μια εφαρμογή με κουίζ και παιχνίδια εκμάθησης γλωσσών. Δοκιμάζοντας αυτά τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβανόμαστε αν αυτή η προσέγγιση στην εκμάθηση γλωσσών θα μπορούσε να είναι το “killer feature” που θα έκανε αυτά τα εργαλεία πιο ελκυστικά σε περισσότερους ανθρώπους.
Η Jackie Shannon, επικεφαλής προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης στην OpenAI λέει ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο chatbot για να εξασκεί το λεξιλόγιό της στα Ισπανικά καθώς οδηγεί προς το γραφείο. Συμβουλεύει “αρχάριους” – εν δυνάμει όλους εμάς – να ξεκινήσουν μαθαίνοντας φράσεις πρώτα και στη συνέχεια οι πιο προχωρημένοι μπορούν να προσπαθήσουν άμεσα να κάνουν ελεύθερους διαλόγους με το εργαλείο AI.
Το ChatGPT δεν είναι απαραίτητα σχεδιασμένο για την εκμάθηση γλωσσών. «Αυτό είναι ένα εργαλείο με πολλαπλές χρήσεις και δεν έχει βελτιστοποιηθεί ακόμη για την εκμάθηση γλωσσών ή τη μετάφραση», λέει η Shannon.
Οι “μνημονικές” οδηγίες του ChatGPT ενημερώνονται παθητικά από το λογισμικό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επηρεάζουν τον τρόπο που το AI αλληλεπιδρά μαζί μας. Μπορείτε να πατε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας για να προσαρμόσετε ή να διαγράψετε οποιαδήποτε από αυτές τις πληροφορίες. Ένας ενεργός τρόπος να κάνετε το εργαλείο πιο αποτελεσματικό για την εκμάθηση γλωσσών είναι να ανοίξετε τις επιλογές “προσαρμοσμένων οδηγιών” και να καθορίσετε τους στόχους σας για τη “μαθησιακή” εμπειρία.
Συγκρίνοντας τη συνολική εμπειρία του ChatGPT σε σχέση με το Duolingo, το chatbot της OpenAI ήταν πιο ευέλικτο με ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων μάθησης, ενώ τα παιχνίδια του Duolingo είναι πιο εθιστικά και δομημένα. Αποτελούν οι γλωσσικές ικανότητες του ChatGPT μια υπαρξιακή απειλή για το Duolingo; Όχι, σύμφωνα με τον Klinton Bicknell επικεφαλής AI της Duolingo. “Αν έχεις κίνητρο αυτή τη στιγμή μπορείς να πας στο ChatGPT και να του ζητήσεις να σου διδάξει κάτι, συμπεριλαμβανομένης μιας γλώσσας. Η επιτυχία του Duolingo βασίζεται στην προσφορά μιας διασκεδαστικής εμπειρίας που είναι ελκυστική και ανταμείβει τον χρήστη“. Η εταιρεία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την OpenAI και χρησιμοποιεί σήμερα τα μοντέλα AI της για μια λειτουργία όπου οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν με έναν κινούμενο χαρακτήρα ώστε να εξασκούν τις δεξιότητές τους στον προφορικό λόγο.
Καθώς τα εργαλεία generative AI βελτιώνονται, θα γίνονται όλο και καλύτερα στο να βοηθούν την εκμάθηση “ξένων” γλωσσών και να βοηθούν στην εξάσκηση τόσο στον προφορικό λόγο όσο και στην ανάγνωση. Ο Tomotaro Akizawa, αναπληρωτής καθηγητής και συντονιστής προγράμματος στο Inter-University Center for Japanese Language Studies στη Γιοκοχάμα τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι μαθητές που μόλις ολοκλήρωσαν το αρχάριο επίπεδο μπορούν τώρα να προσπαθήσουν να διαβάσουν δύσκολα λογοτεχνικά έργα από την περίοδο Shōwa, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για μεταφράσεις, εξηγήσεις και τυχόν άγνωστες λέξεις». Αν όμως οι μαθητές καταλήξουν να βασίζονται αποκλειστικά σε εργαλεία generative AI και διανύσουν όλη τη διαδρομή εκμάθησης γλώσσας χωρίς ανθρώπινο δάσκαλο, τότε η πολυπλοκότητα της ομιλούμενης γλώσσας και της επικοινωνίας μπορεί να αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πιο υπομονετική από έναν ανθρώπινο δάσκαλο, αλλά οι “μαθητές” κατά έναν τρόπο διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τις αυθόρμητες αποχρώσεις και τις εμπειρικές γλωσσικές γνώσεις.
*Με στοιχεία από το Wired.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.