Αν ψάχνετε κάποιο νησί για περάσετε το τριήμερό σας, η Σίφνος είναι το νησί που ψάχνετε. Η παράδοση και η ανεπιτήδευτη κοσμοπολίτικη αύρα βρίσκονται σε κάθε γωνιά του νησιού και πιστέψτε με, είναι πολλές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλευρο νησί, το οποίο φημίζεται για την αγγειοπλαστική, τα μονοπάτια και κυρίως για την τοπική και πολύ νόστιμη κουζίνα.

Κάθε Σεπτέμβρη, η Σίφνος υποδέχεται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”. Πιο συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες από διάφορα νησιά των Κυκλάδων ανταμώνουν στον Αρτεμώνα και μοιράζονται τη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Αυτό το Φεστιβάλ είναι από μόνος του ένας λόγος για να επισκεφθείς το νησί. Έτσι κι αλλιώς ο Σεπτέμβρης είναι ο ιδανικός μήνας διακοπών.

Αν θέλετε να γνωρίσετε να γνωρίσετε την κουζίνα και το φαγητό του νησιού, μπορείτε να κάνετε μαθήματα μαγειρικής, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε και με αγγειοπλαστική. Πρόκειται για ένα νέο είδος τουρισμού, ο οποίος είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό και αρχίζει να κατακτά και την Ελλάδα σιγά σιγά.

Σίφνος” ονομαζόταν ο γιος του αττικού ήρωα Σουνίου του οποίου το όνομα δόθηκε στο νησί. Κατά άλλη εκδοχή το όνομα Σίφνος προήλθε από το επίθετο “σιφνός” που σημαίνει κενός, που παραπέμπει στο πλήθος των υπόγειων στοών των ορυχείων στο υπέδαφος του νησιού.

Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα με το γρήγορο πλοίο, θα βρεθείτε στο νησί στο οποίο υπάρχουν παραπάνω από 350 εκκλησίες και μοναστήρια που ξεπροβάλλουν από παντού σε κάθε διαδρομή και κάθε γραφικό σοκάκι. Σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων στο Κάστρο, που είναι αφιερωμένο στους επτά αγίους της Εφέσου. Δεσπόζει μόνο του, πάνω σε ένα βράχο και περιβάλλεται από την άγρια ομορφιά των βράχων και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Το επιβλητικό Μοναστήρι της Χρυσοπηγής στην ομώνυμη περιοχή, επίσης, αξίζει μία επίσκεψη.

Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Συμεών, απολαύσετε την ωραιότερη θέα του νησιού, σύμφωνα με τους Σιφνιώτες. “Αν δεν πας στον Άγιο Συμεών, δεν έχεις δει τη Σίφνο“, μας είπαν. Μόλις 12 λεπτά από το λιμάνι, θα πάρετε τον δρόμο από την Αγία Μαρίνα προς το Τρουλάκι και θα βρεθείτε στο πραγματικά εντυπωσιακότερο σημείο του νησιού. Ιδανικά, επισκεφθείτε το λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Αν θέλετε να πάρετε μία καλή αίσθηση του νησιού πρέπει να έχετε μαζί σας ή να νοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο ή scooter. Μην σας αγχώνει το παρκάρισμα, υπάρχουν σημεία σε όλο το νησί που μπορείτε αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο χωρίς να δώσετε κάποιο αντίτιμο.

Σίφνος

Το νησί της Σίφνου διαθέτει λίγες οργανωμένες παραλίες, όμως στις περισσότερες από αυτές υπάρχουν δέντρα που μπορείτε να απολαύσετε τον ίσκιο τους. Αν ανήκετε στην κατηγορία που θέλετε να απολαύσετε αναπαυτικά το μπάνιο σας μπορείτε να πάτε είτε στον Πλατύ Γυαλό, είτε στο Βαθύ. Αν επιλέξετε την πρώτη μπορείτε να κάνετε και μία βουτιά στις υπόλοιπες κοντινές παραλίες: στο Απόκοφτο -που βρίσκεται το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής, στον Βλυχό, στον Φάρο και στη Φασολού. Όλες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και είναι μία καλή ευκαιρία περιηγηθείτε στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού.

Οπωσδήποτε πρέπει επισκεφθείτε το προαναφερθές Βαθύ, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά και θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στη Σίφνο. Είναι η προσωπικά αγαπημένη μου παραλία, όπως και για αρκετούς Σιφνιώτες. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού με ρηχά ζεστά νερά και αρκετές ταβέρνες σχεδόν πάνω στο κύμα, οφείλετε να συνδυάσετε βουτιά και φαγητό. Το καλύτερο σημείο της παραλίας είναι προς το τέλος της που μπορείτε να απλώσετε την πετσέτα σας σε ένα άκρως ήσυχο σημείο δίπλα από ένα πολύ όμορφο ερημωμένο σπίτι που βρίσκεται πάνω στην άμμο. Αρκετοί είναι αυτοί που ακολουθούν τα σκαλάκια για να φτάσουν σε μία διπλανή αμμουδιά. Τα νερά είναι τόσο ρηχά, που μπορείτε να εξερευνήσετε τις διπλανές παραλίες περπατώντας μέσα στην θάλασσα.

Σίφνος
Φωτ.: Sifnos Estate

Το “Τσικάλι” είναι η ταβέρνα που πρέπει να επισκεφθείς για φαγητό μετά την πολυπόθητη βουτιά. Βρίσκεται στην δεξία πλευρά της παραλίας, αμέσως μετά την εκκλησία των Ταξιαρχών, με τυριά και προϊόντα δικής του παραγωγής. Αν ψάχνετε ψάρι, δεν θα το βρείτε σε αυτές τις ταβέρνες. Ωστόσο, μπορείτε να πάτε στην “Αμμουδιά” στην Χερρόνησο είτε στο “Λιμανάκι” στον Φάρο, που με δικό τους καΐκι φέρνουν τα ψάρια κάθε μέρα στο πιάτο σας.

Σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε ένα βράδυ με ζωντανή μουσική στην “Γιάντα“. Ο Κώστας διαλέγει κάθε μέρα τις πρώτες ύλες, κάνει την προετοιμασία και μαγειρεύει εξαιρετικά νόστιμα πιάτα, που συνοδεύονται από την όμορφη θέα της Απολλωνίας και τους ήχους των Σιφνιωτών μουσικών.

Το βράδυ σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε τη Χώρα του νησιού, την Απολλωνία για να φάτε παγωτό στο “Tratamento“, με χειροποίητο χωνάκι και αρκετές γεύσεις για να διαλέξετε και στη συνέχεια θα πάτε στο “Μπότζι” ή στο “Cosi“, αν θέλετε πιο lounge και ρομαντικό περιβάλλον για να απολαύσετε το ποτό σας. Ο “Κουβανός” στο Κάστρο είναι μία εμπειρία που σίγουρα πρέπει ζήσετε για να εξιστορήσετε, όταν γυρίσετε. Κούτες με Havana, αλλά και σκέτα μπουκάλια κυριαρχούν σε κάθε γωνιά μέσα και έξω από το μαγαζί, αφού είναι το μοναδικό βαρύ ποτό που σερβίρετε σε πλαστικό ποτήρο στην τιμή των 5€. Το μαγαζί είναι self service στο οποίο σερβίρει ο κύριος Κώστας και σίγουρα θα σας κεράσει κάποιο σφηνάκι.

Το Κάστρο πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε και κατά τη διάρκεια της ημέρας για να περιηγηθείτε στα όμορφα και γραφικά σοκάκια και να επισκεφθείτε τον εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων.

Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να κάνετε μία στάση από τον Αρτεμώνα για να δοκιμάσετε κάποιο από τα πολύ ωραία γλυκά στο “Κίτρινο Ποδήλατο“, αν προλάβετε να το επισκεφθείτε το βράδυ πηγαίνετε για cocktail στην “Σκάλα“, που έχει μία όμορφη ταράτσα για να παρατηρήσετε τα σοκάκια ατμοσφαιρικά το βράδυ.

Η Σίφνος δεν είναι το νησί που θα μπει στην προωπική δική μου πεντάδα, ωστόσο έχει αρκετά μέρη για να δεις και πολύ νόστιμο φαγητό. Μην ξεχάσετε να φάτε την καππαροσαλάτα και τους ρεβυθοκεφτέδες που φτιάχνονται από τοπικές συνταγές του νησιού. Ωστόσο, πρέπει να πάτε προετοιμασμένοι ψυχολογικά και οικονομικά, γιατί οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες. Η χωριάτικη σαλάτα σαλάτα σε αρκετά μαγαζιά είχε 10€, οι τηγανιτές πατάτες 5 – 6€, το φρέσκο ψάρι 65 – 80€ το κιλό, τα ορεκτικά κυμαίνονταν 8 – 9€ και τα μαγειρευτά 13 – 15€. Κατά μέσο όρο το άτομο θα ξοδέψετε 30€ μόνο για το φαγητό, σίγουρα δεν είναι αμελητέο ποσό.

Οι τιμές έχουν ανέβει σε όλα τα νησιά λόγω της ακρίβειας, ωστόσο ακόμα κι αν πάτε με μικρότερο budget, μπορείτε να δημιουργήσετε οικονομικές λύσεις και να μην χαλάσετε πολλά χρήματα. Η καλή διάθεση και η παρεά είναι τα μόνα συστατικά που σίγουρα χρειάζεστε.