Πετάς πάνω από τη Γαλλική Ριβιέρα, 35.000 πόδια απόσταση από την επιφάνεια, με τα πτερύγια να σκίζουν τα σύννεφα και τη σαμπάνια στο ποτήρι να μοιάζει με χρυσάφι σε υγρή μορφή. Κάτω, σκάφη δεμένα στις ακτές, φωτογραφίζουν με το λευκό τους τις επιθυμίες των άλλων. 

Για τους εύπορους ταξιδιώτες, η εποχή των εμπορικών πτήσεων με business class φαίνεται να αγγίζει τα όριά της. Η νέα πραγματικότητα ακούει στο όνομα «ιδιωτική αεροπορία» και δεν αφορά μόνο σαμπάνιες και χαβιάρια, αλλά κυρίως μια ακριβοθώρητη αξία: τον χρόνο. Οχι από καπρίτσιο επομένως, αλλά από ανάγκη: για απόλυτη ευελιξία, διαδρομές χωρίς εμπόδια και ένα είδος πολυτέλειας που πλέον δεν μετριέται σε καθίσματα με περισσότερο χώρο, αλλά σε ώρες που “κερδίθηκαν”. 

«Μπορείς να επισκεφθείς τρεις πόλεις μέσα σε μία ημέρα και να κοιμηθείς στο δικό σου κρεβάτι το βράδυ. Την επόμενη παρουσιάζεσαι στο διοικητικό συμβούλιο» τονίζει η Leona Qi, πρόεδρος της Vista US, εταιρείας που κατέχει τις VistaJet και XO. Η αποτελεσματικότητα νικά την πολυτέλεια. Και αυτό αλλάζει τα πάντα. 

Δεν είναι όμως μόνο οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού και του επιχειρηματικού κόσμου που στρέφονται στα ιδιωτικά jet. Σύμφωνα με την Chapman Freeborn, ειδικούς στις ναυλώσεις αεροσκαφών, η ζήτηση εκτοξεύεται και για προορισμούς αναψυχής χωρίς συχνές εμπορικές συνδέσεις,  από τις Εβρίδες της Σκωτίας μέχρι την Ίσκια της Ιταλίας και την πάντα επίκαιρη Ίμπιζα. 

Η κορύφωση της κίνησης; Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και οι αργίες. Τα τριήμερα, οι ιδιωτικές πτήσεις σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ, ειδικά στην μετά COVID-19 εποχή. Κάτι αλλάζει, όχι στα αεροπλάνα, αλλά στη συνείδηση του ταξιδιώτη. 

Κι όμως, παρά την εκρηκτική άνοδο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν ιδιωτικά, δεν το κάνει. Γιατί; Επειδή η διαδικασία κράτησης είναι κάπως αναχρονιστική. Αντί για ένα απλό «buy now», απαιτείται τηλεφώνημα σε brokers, σύγκριση συνδρομών jet card, μοντέλα fractional ownership. Εν ολίγοις: πιο εύκολο να κλείσεις business class με 10.000 δολάρια, παρά να μπεις στον κόσμο των wings-on-demand. 

Εδώ όμως μπαίνει η τεχνολογία. Startups όπως η Kinectair υπόσχονται να γίνουν το Uber των αιθέρων: προσφέρουν αναζήτηση δρομολογίων και άμεση τιμολόγηση, χωρίς συνδρομές. Η ίδια η Uber εγκαινίασε υπηρεσία κράτησης ελικοπτέρου στην Ακτή Αμάλφι, σε μια εποχή όπου η απόσταση από τη θάλασσα στον ουρανό είναι μία ανάσα. 

Και το μοντέλο της «μικτής αεροπορίας» ανθίζει. Η Delta Air Lines πλέον συνδέει τους επιβάτες business class των διεθνών της πτήσεων με ιδιωτικά charter της Wheels Up στην Ευρώπη. Παράλληλα, ημι-ιδιωτικοί αερομεταφορείς όπως οι JSX, XO και Aero λειτουργούν με σταθερά δρομολόγια αλλά ιδιωτικά αεροσκάφη, κρατάς δηλαδή θέση, όχι αεροπλάνο. Η Tradewind Aviation καταγράφει αύξηση 33% σε κρατήσεις ανά θέση. Το πλήρες charter, αντίθετα, σημειώνει μικρότερη άνοδο: γιατί το «μοιράζομαι» έφτασε και στα σύννεφα. 

Η Aero ξεκίνησε φέτος δρομολόγιο Λος Άντζελες – Νέα Υόρκη με Wi-Fi Starlink και γεύματα Erewhon. Το πλάνο είναι σαφές: αναχώρηση Δευτέρα, επιστροφή Πέμπτη, μεταξύ business pitch και καλού κρασιού. 

Ο Mattson από την Wheels Up συνοψίζει την ουσία: «Ο πυρήνας της ιδιωτικής αεροπορίας δεν είναι η πολυτέλεια. Είναι ο χρόνος. Κι αυτός τελικά είναι χρήμα». 

Και πράγματι. Σε μια εποχή που όλοι διεκδικούμε περισσότερο χώρο, πιο προσωπική εμπειρία, λιγότερη ταλαιπωρία, το να πετάς ιδιωτικά δεν είναι πια προνόμιο είναι μία στρατηγική επιλογή εφόσον έχεις τους πόρους να το υποστηρίξεις. Δεν φεύγεις από τη business class επειδή δεν είναι αρκετά άνετη. Φεύγεις γιατί δεν σε πάει ακριβώς εκεί που θες, όταν το θες, με τους δικούς σου όρους. 

Το jet δεν είναι μόνο το μέσο. Είναι το μήνυμα. Ότι ο χρόνος σου αξίζει. Ότι η διαδρομή πρέπει να υπηρετεί το νόημα. Ότι μπορείς να φτάσεις όπου θες, χωρίς να χρειαστείς πύλη αναμονής. Το μέλλον θα δείξει το ταβάνι της στροφής, με τα δεδομένα σε κάθετι που υπεισέρχεται η τεχνολογία να αλλάζουν καθημερινά. 

*Με στοιχεία από το Wired. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.