Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων διαφέρουν πολύ ανά τον κόσμο, ακόμη και μεταξύ των χωρών που συχνά θεωρούμε ότι νομικά δεν κάνουν διακρίσεις. Πριν από 21 χρόνια, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων. Από τότε, 33 χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά της, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, η ομοφυλοφιλία, η αμφιφυλοφιλία καθώς κι άλλες queer ταυτότητες εξακολουθούν να είναι παράνομες σε 68 χώρες. Ορισμένες από αυτές, συμπεριλαμβανομένων 6 εθνών-μελών του ΟΗΕ, επιβάλλουν τη θανατική ποινή. Έτσι, ανάλογα με το πού πηγαίνουν, τα queer άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερους κινδύνους και να βιώσουν μεγαλύτερο άγχος σε σύγκριση με cis ετεροφυλόφιλους ταξιδιώτες. Ευτυχώς, ο κόσμος -έστω κι εγκληματικά αργά- σημειώνει πρόοδο κι οι επιλογές σε ταξιδιωτικούς προορισμούς που είναι φιλικοί προς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, είναι κάθε χρόνο και περισσότεροι.
Οι Asher & Lyric δημοσίευσαν και φέτος την έρευνά τους στην οποία, εξέτασε τους νόμους όλων των χωρών και συγκέντρωσαν δεδομένα από μια ποικιλία αξιόπιστων διεθνών πηγών για να δημιουργήσει τη λίστα με τους ασφαλέστερους προορισμούς στον πλανήτη, το λεγόμενο «LGBTQ+ Travel Safety Index». Κριτήρια για την επιλογή των χωρών δεν ήταν μόνο οι νόμοι που αναγνωρίζουν και προστατεύουν τα queer άτομα, αλλά και το γενικότερο βιοτικό επίπεδο για τα άτομα αυτά, η ύπαρξη anti-queer προπαγάνδας και η πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες, τέχνη κι άλλο queer-friendly περιεχόμενο. Πριν δούμε όμως τη λίστα με τις κορυφαίες χώρες για queer-friendly τουρισμό, πρέπει να αναφερθούμε σε κάποιες παρατηρήσεις.
Πρώτον, ένας πολυτελής ή δημοφιλής τουριστικός προορισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και queer-friendly. Για παράδειγμα, η Ιταλία βρίσκεται στην 53η θέση στη λίστα, με χώρες όπως το Μεξικό, η Κούβα, η Σερβία, η Ταϊβάν και η Σλοβακία να αποδεικνύονται καλύτερες κι ασφαλέστερες για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην 43η και στην 42η θέση αντίστοιχα.
Eπίσης, ακόμη και σε ορισμένες χώρες όπου η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη δια νόμου, η μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι τόσο κακή που συνιστάται προσοχή ή πλήρης αποφυγή. Τέτοιες χώρες μπορεί να είναι:
- Η Κίνα, όπου ορισμένες ομάδες και εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί και οι νόμοι λογοκρισίας έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά για την αφαίρεση queer περιεχομένου από το ίντερνετ.
- Η Ρωσία, όπου ακτιβιστές έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.
- Η Ινδονησία, όπου τα δικαιώματα των LGBT θεωρούνται όλο και περισσότερο ως «ηθική απειλή» και η ομοφυλοφιλία μπορεί να οδηγήσει σε δημόσιο εξευτελισμό και συλλήψεις.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ακόμη και στις χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, μπορεί να υπάρχουν περιοχές (πόλεις, χωριά, τουριστικές ατραξιόν, θέρετρα), που είναι πιο φιλικές προς μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Τέλος, παρόλο που αυτή είναι μια λίστα για queer άτομα γενικά, γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι όλα το ίδιο ασφαλή και ανάλογα με την ταυτότητά τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν διαφορετικά προβλήματα. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες trans άτομα μπορεί να είναι πιο ασφαλή ταξιδεύοντας από ό,τι gay ταξιδιώτες και το αντίστροφο. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε πάντα την έρευνά μας πριν επιλέξουμε τον προορισμό που μας ταιριάζει.
Έτσι, οι 20 πιο ασφαλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι οι εξής
1. Καναδάς
O Καναδάς βρίσκεται δικαίως στην κορυφή της λίστας, ως η πιο queer-friendly χώρα του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και η IGLTA (International Gay and Lesbian Travel Association) δημοσίευσαν τη δεύτερη έκδοση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τον ΛΟΑΤ Τουρισμό, όπου αναφέρεται ότι το 86% των Καναδών millenials πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να γίνει αποδεκτή. Ο Καναδάς ήταν επίσης μια από τις πρώτες χώρες που νομιμοποίησαν επίσημα τους γάμους ομοφυλόφιλων σε εθνικό επίπεδο το 2005, μια δεκαετία πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
2. Σουηδία
Η Σουηδία φημίζεται ως ότι είναι μια από τις πιο ανοιχτόμυαλες, προοδευτικές και φιλόξενες χώρες στον κόσμο. Είναι ένα μέρος όπου η διαφορετικότητα και η ένταξη είναι σημαντικά συστατικά της κοινωνίας και του πολιτισμού της, καθιστώντας την έτσι έναν φανταστικό ταξιδιωτικό προορισμό για queer άτομα από όλο τον κόσμο. Η Σουηδία έχει επίσης περισσότερα φεστιβάλ Pride κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου Pride των σκανδιναβικών χωρών – το Stockholm Pride.
3. Ολλανδία
Η Ολλανδία νομιμοποίησε την ομοφιλοφυλία ήδη από το 1811 και ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών το 2001. Ένα μέρος που επαινείται ως θεμέλιο της ανεκτικότητας και ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς με ένα από τα γνωστότερα και μοναδικότερα Pride κατά μήκος των καναλιών του Άμστερνταμ. Το επίκεντρο της queer ολλανδικής σκηνής βρίσκεται στο Άμστερνταμ, και συγκεκριμένα στο gay χωριό «Reguliersdwarsstraat» (πες το 3 φορές γρήγορα). Σημείωσε τα εξής μαγαζιά που πρέπει να επισκεφτείς: SoHo, Bar Buka, Café ‘t Mandje, Club NYX, Club YOLO, Prik, Cafe Reality.
4. Μάλτα
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους ομορφότερους κι ασφαλέστερους προορισμούς. Το νησιωτικό μεσογειακό έθνος είναι γνωστό για τους φιλικούς ντόπιους, τις όμορφες παραλίες και τη ζωντανή gay σκηνή μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξει στάση όσον αφορά τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε μια χώρα όπου παραδοσιακά κυριαρχούν οι ρωμαιοκαθολικές απόψεις.
5. Πορτογαλία
Η Πορτογαλία έχει μια πολύχρωμη και ζωντανή queer ζωή, που δεν πρέπει να χάσεις. Οι μεγάλες πόλεις της έχουν η καθεμία τη δική της μικρή γκέι γειτονιά (gayborhood) στην οποία μπορείτε να βρείτε πλήθος επιλογών σε φαγητό, ποτό, πολιτιστικά δρόμενα και νυχτερινή διασκέδαση. Οι ντόπιοι είναι πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι. Μάλιστα, ο γάμος ομοφυλόφιλων είναι νόμιμος από το 2010.
6. Ηνωμένο Βασίλειο
Μαζί με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς αναγνωρισμένων gay χωριών στον κόσμο! Μόνο το Λονδίνο έχει πολλά, συμπεριλαμβανομένων των Soho, Vauxhall και Clapham. Πέραν από την πρωτεύουσα, το Μάντσεστερ και το Μπράιτον θεωρούνται συχνά από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για queer άτομα.
7. Βέλγιο
Στο βασίλειο του Βελγίου θα βρείτε παγκοσμίου φήμης σοκολάτες, όμορφα κανάλια και μια ζωηρή ΛΟΑΤΚΙ+ σκηνή. Οι Βρυξέλλες είναι μια από τις κορυφαίες gay πόλεις στον κόσμο με πλούσια ιστορία, ακμάζουσα νυχτερινή ζωή και νόστιμη κουζίνα.
8. Νορβηγία
Το 1981, η Νορβηγία έγινε μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ψήφισε νόμους κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Όσον αφορά τους γάμους ομοφυλοφίλων, η Νορβηγία θέσπισε νόμο το 2009 και, στη συνέχεια, το 2016, έγινε η 4η χώρα στην Ευρώπη που επέτρεψε η αλλαγή του νομικού φύλου ενός ατόμου να βασίζεται αποκλειστικά στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό του.
9. Ισπανία
Όλες οι κύριες πόλεις της Ισπανίας έχουν μια ζωντανή queer σκηνή, συνήθως συγκεντρωμένη σε ένα gay χωριό ή δρόμο. Τα κυριότερα περιλαμβάνουν το Chueca στη Μαδρίτη, το Gaixample στη Βαρκελώνη, το Maspalomas στ νηί Γκραν Κανάρια και σχεδόν όλο το Sitges (ιδίως την οδό Carrer de Joan Tarrida). Άλλες μικρότερες πόλεις στην Ισπανία έχουν μια συναρπαστική gay κουλτούρα, η οποία συγκεντρώνετι κυρίως στην περιοχή της Παλιάς Πόλης του Benidorm, τη La Nogalera στο Torremolinos, το Barrio del Carmen στη Βαλένθια και το Calle de la Virgen στην Ίμπιζα.
10. Γαλλία
Η Γαλλία νομιμοποίησε την ομοφυλοφιλία ήδη από το 1791. Εισήγαγε έναν από τους πιο ολοκληρωμένους νόμους κατά των διακρίσεων μεταξύ 1982-2012. Ο γάμος ομοφυλοφίλων νομιμοποιήθηκε το 2013 και τα LGBT άτομα επιτρέπεται να υπηρετούν ανοιχτά στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Το δικαίωμα αλλαγής νομικού φύλου εισήχθη το 2017 χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί το άτομο σε χειρουργική επέμβαση ή να λάβει ιατρική διάγνωση.
11. Ισλανδία
Η Ισλανδία είναι ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός για γκέι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα. Το Reykjavik Gay Pride είναι το πιο δημοφιλές φεστιβάλ στη χώρα, όπου σχεδόν το ένα τρίτο του έθνους παραβρίσκεται για να γιορτάσει το Pride το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Μια χώρα με πανέμορφη φύση και ειδυλλιακά τοπία.
12. Ελβετία
Αν και οι πρώτοι γκέι γάμοι πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία μόλις τον Ιούλιο του 2022, η χώρα θεωρείτε αρκετά ασφαλής και φιλικοί προς queer άτομα. Στην Ελβετία, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εδώ και πολλές δεκαετίες υψηλή προτεραιότητα για την εθνική πολιτική. Ωστόσο, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου έτσι κι εδώ, υπάρχει έντονη αντίθεση μεταξύ των πόλεων και της υπαίθρου στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTQ+.
13. Νέα Ζηλανδία
H ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας επικεντρώνεται κυρίως στο Ώκλαντ και στο Ουέλινγκτον. Η χώρα εισήγαγε το δικαίωμα αλλαγής νομικού φύλου το 1993, νομιμοποίησε τους ομόφυλους γάμους το 2013 και επίσης αναγνωρίζει επίσημα το non-binary φύλο.
14. Χιλή
New entry στη λίστα! Η Χιλή έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια για την άγρια φυσική ομορφιά της. Φυσικά, το Νησί του Πάσχα είναι μισ από τις διασημότερες τουριστικές ατραξιόν με επισκέπτες από όλον το κόσμο. Oι ομόφυλοι γάμοι καθώς και οι υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια νομιμοποιήθηκαν στην Χιλή το 2021.
15. Αυστραλία
H χώρα των καγκουρό, των κοάλα, της Kylie Minogue και των speedos. Το 2017, ζητήθηκε από τους Αυστραλούς να ψηφίσουν σχετικά με την ισότητα του γάμου και η απάντησή τους ήταν ένα μεγάλο ηχηρό «ΝΑΙ». Με τον τρόπο αυτό νομιμοποιήθηκαν οι γκέι γάμοι στη χώρα την ίδια χρονιά. Το Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras είναι ένα από τα πιο διάσημα και εντυπωσιακά LGBTQ φεστιβάλ στον κόσμο. Πραγματοποιείται στα τέλη Φεβρουαρίου, προσελκύοντας χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
16. Δανία
Η Δανία υπήρξε, για πολλά χρόνια, πρωτοπόρος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομιμοποιώντας την αγάπη μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου ήδη από το 1933. Στη συνέχεια, το 1989, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε νόμιμα τις καταχωρημένες σχέσεις ομοφυλοφίλων. Το δικαίωμα αλλαγής νομικού φύλου εισήχθη σχεδόν έναν αιώνα πριν, το μακρινό 1929.
17. Ουρουγουάη
Όπως θα έχεις προσέξει, δεν υπάρχουν πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής στη λίστα, όμως η Ουρουγουάη συμπεριλαμβάνεται εδώ και κάποια χρόνια στους ασφαλέστερους queer προορισμούς. Ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Νότιας Αμερικής που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων και ψήφισε διάφορους άλλους προοδευτικούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης των αμβλώσεων το 2012 και της νομιμοποίησης της καλλιέργειας, πώλησης και κατανάλωσης κάνναβης το 2013.
18. Αυστρία
Η Αυστρία ψήφισε νόμους για τους γάμους ομοφυλοφίλων το 2019, μαζί με μια σειρά προοδευτικών νομοθεσιών για τα τρανς και non-binary άτομα. Την ίδια χρονιά, η πανέμορφη Βιέννη, φιλοξένησε το EuroPride για δεύτερη φορά – η πρώτη ήταν το 2001. Μερικά από τα αξιοθέατα της Αυστρίας περιλαμβάνουν το Hofburg της Βιέννης, το Ανάκτορο Schönbrunn, το Hallstatt, το παλάτι Belvedere, το γραφικό Salzburg και φυσικά τις χιονισμένες Άλπεις.
19. Φινλανδία
Η Φινλανδία νομιμοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1911 και εισήγαγε ολοκληρωμένους νόμους κατά των διακρίσεων μεταξύ 1995-2005. Ο γάμος ομοφυλοφίλων νομιμοποιήθηκε το 2017. Ακόμα και τα γραμματόσημα στη Φινλανδία είναι γκέι! Ο διάσημος Tom of Findland απαθανατίστηκε σε γραμματόσημα το 2014. Κι ενώ δεν είναι τα πρώτα γραμματόσημα που απεικονίζουν ερωτική τέχνη, είναι τα πρώτα με ομο-ερωτικές σκηνές.
20. Ιρλανδία
Η ιρλανδική κοινωνία έχει πρόσφατα μεταμορφωθεί ριζικά όσον αφορά τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. Το 2015, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων σε εθνικό επίπεδο μέσω δημοψηφίσματος. Οι ισχυρές καθολικές πεποιθήσεις εξακολουθούν να ενθαρρύνουν κουιρφοβικές συμπεριφορές στις πιο αγροτικές περιοχές και ίσως σε άτομα παλαιότερων γενιών, αλλά η αλλαγή είναι σίγουρα αξιοσημείωτη!
Μερικές τελευταίες σκέψεις
Η ομοφοβία, η αμφιφοβία και η τρανσφοβία είναι δυστυχώς διεθνή φαινόμενα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και στις παραπάνω χώρες, η ασφάλεια δεν είναι ποτέ 100% εγγυημένη. Αλλά ξέρεις τι; Ο σεβασμός και η αγάπη είναι επίσης διεθνείς έννοιες, οπότε είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσες να περάσεις υπέροχα στις διακοπές σου ακόμα κι εκτός των παραπάνω χωρών. Αν τα ταξίδια με έχουν διδάξει κάτι, είναι ότι υπάρχει περισσότερο καλό παρά κακό εκεί έξω. Οπότε, λίστες όπως αυτή δεν είναι εδώ για να σε αποτρέψουν από το να ταξιδέψεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη, αλλά για να σε ενημερώσουν για την τρέχουσα κατάσταση και να σας δώσουν ένα context για ακόμα καλύτερο κι ασφαλέστερο τουρισμό. Μακάρι πολύ σύντομα να μην υπάρχει η ανάγκη για τέτοιες λίστες και το καθένα να παίρνει το σακίδιό του, να ανέβει σε ένα αεροπλάνο, τρένο ή τρίκυκλο για να χαθεί στην ομορφιά του κόσμου με ασφάλεια. Καλά ταξίδια, λοιπόν!