Τολμηροί νέοι ανέκαθεν ταξίδευαν στο εξωτερικό αναζητώντας μόρφωση, γνώση νέων πολιτισμών, δυνατές εμπειρίες και συγκινήσεις. Το 1608 ο Τόμας Κόριατ, ένας Άγγλος που μερικές φορές αποκαλείται «ο πρώτος σακιδιοφόρος ταξιδιώτης του κόσμου» ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη. Μόνος και πεζός ο Κόριατ ανακάλυψε ξένες λιχουδιές («βατράχια που τρώγονται») και καινοτόμες τεχνολογίες («πιρούνια που χρησιμοποιούνται για το φαγητό»).
Τέσσερις αιώνες αργότερα, οι νομάδες ταξιδεύουν πιο γρήγορα και πιο μακριά απ’ ό,τι αυτός που άνοιξε τον δρόμο, καθώς οι φθηνές πτήσεις και τα κινητά τηλέφωνα έχουν κάνει τα πράγματα πιο απλά. Τα μοναχικά ταξίδια γίνονται επίσης όλο και πιο δημοφιλή. Την τελευταία δεκαετία οι αναζητήσεις στο Google για το «solo travel» έχουν υπερδιπλασιαστεί. Στη Βρετανία το ποσοστό των ταξιδιωτών που πάνε διακοπές μόνοι τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων: από 6% το 2011 σε 17% το 2024.
Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί ταξιδεύουν μόνοι; Όπως τα μεγάλα ταξίδια έγιναν κάποτε τελετή ενηλικίωσης για τους νέους αριστοκράτες, έτσι και σήμερα τα solo ταξίδια αφορούν λιγότερο την ανακάλυψη μακρινών προορισμών και περισσότερο την ανακάλυψη του εαυτού. Η ξενοδοχειακή εταιρεία Hilton ονομάζει αυτή την τάση «me-mooning» (αντί για «honeymooning» – ταξίδι του μέλιτος). Ταξιδιωτικοί μπλόγκερ δηλώνουν ότι σε παραλίες με λευκή άμμο στο Μπαλί ή το Μπελίζ μπορεί κανείς να «γίνει μια πιο αυθεντική εκδοχή του εαυτού του».
Όσοι δεν ψάχνουν τον εαυτό τους, αναζητούν περιπέτεια. Όπως έγραψε ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, συγγραφέας του «Νησιού των Θησαυρών», οι άνθρωποι «ταξιδεύουν όχι για να φτάσουν κάπου, αλλά για να πάνε». Οι solo ταξιδιώτες περιγράφουν την ευχαρίστηση του να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναξιά που επιλέγεται συνειδητά –σε αντίθεση με άλλες μορφές απομόνωσης– μπορεί να ενισχύσει την ευεξία.
Επιπλέον αντί να περνούν χρόνο με τους φίλους που ήδη έχουν πολλοί ταξιδεύουν μόνοι για να γνωρίσουν νέους φίλους και ερωτικούς συντρόφους. Η απομόνωση της πανδημίας έκανε τους ανθρώπους «πιο ανοιχτούς» στο να περιπλανιούνται με αγνώστους, λέει ο Λι Τόμσον της Flash Pack, μιας ταξιδιωτικής εταιρείας που χρησιμοποιεί το σύνθημα «έρχεσαι μόνος, φεύγεις με φίλους» – και πλέον έχει διπλάσιες κρατήσεις από όσες είχε πριν τον COVID-19.
Οι Millennials και η Generation Z αγαπούν ιδιαίτερα τα ταξίδια: δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε ταξίδια απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, σύμφωνα με τη McKinsey. Πολλοί αναβάλλουν τον γάμο και τα παιδιά, οπότε έχουν την ευελιξία να ταξιδεύουν όποτε το θελήσουν. Στο TikTok, influencers προτρέπουν το κοινό: «Σταμάτα να περιμένεις κάποιον να σε συνοδεύσει».
Ιδιαίτερα οι γυναίκες φαίνεται να υιοθετούν αυτό το μότο: σύμφωνα με μία εκτίμηση, το 84% των solo ταξιδιωτών είναι γυναίκες. Έναν αιώνα πριν τα βιβλία εθιμοτυπίας συμβούλευαν τις γυναίκες να μην ταξιδεύουν χωρίς ανδρική συνοδεία. Σήμερα πολλές δηλώνουν ότι δεν φοβούνται να ταξιδεύουν μόνες (αν και διαδικτυακές συμβουλές για την ασφάλεια είναι διαθέσιμες). Όπως έκανε και ο Κόριατ πριν από 400 χρόνια, έτσι και πολλές γυναίκες σήμερα έχουν τα μέσα – και τον χρόνο – να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση στου αριθμούς, αν το ποσοστό μεταξύ ανδρών-γυναικών θα μοιραστεί και τέλος αν αυτή η τάση ήρθε για να μείνει ή είναι κάτι παροδικό. Αυτό φυσικά θα κριθεί σε βάθος χρόνου.
*Με στοιχεία από το Economist.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.