Αναζητώντας προορισμούς για μια εκδρομή φέτος το Πάσχα, το μυαλό μας αρχικά πηγαίνει στις πιο δημοφιλείς επιλογές, όπως είναι η Κέρκυρα, όπου χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να λάβουν μέρος στο περίφημο έθιμο των Μπότηδων.

Το Πάσχα για το 2024 πέφτει στις 3 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι μια «ανάσα» πριν το καλοκαίρι, γεγονός που αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να απολαύσουμε τις πρώτες μας εξορμήσεις σε κάποιο από τα πανέμορφα νησιά, καθώς και τις αμέτρητες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

Πάσχα στην Πάτμο

Εάν θέλετε να ζήσετε μια πιο κατανυκτική και ολοκληρωμένη πασχαλινή εμπειρία, τότε ο απόλυτος προορισμός δεν είναι άλλος από το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, την Πάτμο.

Η Πάτμος, γνωστή και ως το «νησί της Αποκάλυψης», είναι ένα μέρος με σημαντική και ιδιαίτερη χριστιανική παράδοση, όπου τα πασχαλινά έθιμα παραμένουν αναλλοίωτα στους αιώνες. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, αυτό είναι και το νησί όπου ο ευαγγελιστής Ιωάννης συνομίλησε με το Θεό το 94 ή 95 μ.Χ., ο οποίος και του αποκάλυψε το προφητικό βιβλίο.

Και μολονότι το τετραήμερο «Μεγάλη Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα» είναι αρκετό για τους περισσότερους προορισμούς, στην περίπτωση της Πάτμου αξίζει να πάρετε μια ή δύο μέρες άδεια, έτσι ώστε να απολαύσετε μια πλήρη κατανυκτική και αξέχαστη πασχαλινή εμπειρία.

Πάτμος
Φωτ.: Anastasia Dimitriadi / Unsplash

Το αποκορύφωμα του θείου δράματος αποτελεί φυσικά η ξεχωριστή τελετή του Νιπτήρος, ένα έθιμο που προκαλεί μεγάλο δέος σε όλους τους παριστάμενους, το οποίο λαμβάνει χώρα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου και ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (αναπαριστώντας τον Ιησού), ραντίζει συμβολικά τα πόδια 12 μοναχών (αναπαριστώντας τους 12 μαθητές) που κάθονται γύρω από μια μεγάλη εξέδρα.

Πάσχα στα Μετέωρα

Ένας προορισμός γεμάτους με εντυπωσιακά μοναστήρια και βυζαντινούς ναούς, που χρονολογούνται ακόμα και από τον 14ο αιώνα, προσφέρει μια μυστικιστική εμπειρία κατάνυξης, σε ένα ανεπανάληπτο τοπία, άγριας φυσικής ομορφιάς.

Το μεγαλόπρεπο πέτρινο σύμπλεγμα σκοτεινόχρωμων βράχων, δίνει μια άλλη διάσταση στις ημέρες του Πάσχα, κατά τις οποίες θα βιώσετε πραγματικό δέος. Η περιφορά του επιταφίου με φόντο ένα πανοραμικό σκηνικό, ενώ την Κυριακή του Πάσχα το κλίμα μοιάζει να μεταμορφώνεται, καθώς τη σκυτάλη παίρνει η παράδοση και το φαγοπότι, με τα εκλεκτά, ντόπια εδέσματα όπως οι πασπαλιάρες και το μπασιορντί.

Μετέωρα
Φωτ.: Yaron Tal / Unsplash

Πάσχα στην Μάνη

Στη νοτιοδυτική γωνιά της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της Ηπειρωτικής Ελλάδας, βρίσκεται μία χερσόνησος με δαντελωτές παραλίες, επιβλητικά βουνά και σπουδαία ιστορικότητα που προφέρεται για αξέχαστες διακοπές.

Πρόκειται για την περιοχή της Μάνης, καθώς και ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας που πάντα καταφέρνει να εντυπωσιάζει Έλληνες και ξένους με την ανεπανάληπτη θέα της και, φυσικά, τα εντυπωσιακά της κάστρα, που δεσπόζουν σε κάθε καστροπολιτεία.

Η Μάνη είναι παραδοσιακός και αγαπημένος προορισμός Ελλήνων και ξένων τουριστών, και για οικογένειες και για ζευγάρια, καθώς εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τα κρυστάλλινα νερά της, τα γραφικά χωριουδάκια και το ανεπανάληπτο φαγητό.

Μάνη
Φωτ.: George Girnas / Unsplash

Σε διάφορα χωριά της Μάνης, αναβιώνει τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το έθιμο της λιτανείας. Το πρωί, ιερείς και πιστοί ξεκινούν από τις εκκλησίες κρατώντας εικόνες και σταυρούς, ενώ ψέλνουν αναστάσιμα τροπάρια και παρακλήσεις.

Μάλιστα, σε πολλά χωριά η πομπή καταλήγει στα κοιμητήρια, όπου εκεί τους περιμένουν συγγενείς των νεκρών. Πάνω στα μνήματα που είναι ανθοστολισμένα έχουν τοποθετηθεί πασχαλιάτικα κουλούρια και αυγά, ενώ στους τάφους των νεκρών που έφυγαν από την ζωή λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, υπάρχουν κουλούρια σε μέγεθος μεγάλου χωριάτικου ψωμιού.

Πάσχα στην Αίγινα

Προορισμός παντός καιρού παραμένει η όμορφη και κοντινή στους πρωτευουσιάνους Αίγινα, η οποία πέρα από οικονομική, ξέρει να γιορτάζει καλύτερα από τους περισσότερους την πασχαλινή περίοδο.

Εδώ δεν θα απολαύσετε λουκούλεια γεύματα μόνο μετά την Ανάσταση, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, τα παραθαλάσσια ταβερνάκια προσφέρουν πολλές επιλογές από ολόφρεσκα θαλασσινά και άλλα νηστίσιμα πιάτα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά τους, οι 3 επιτάφιοι της πόλης δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού και η παραλία γεμίζει αναμμένα κεριά και ψαλμωδίες.

Αίγινα
Φωτ.: Lucas Cleutjens / Unsplash

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη εντύπωση κάνει το παλιό έθιμο γνωστό ως ο «Χορός της Λαμπρής», ο οποίος ξεκινά το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα και αποτελεί μονάχα το προοίμιο για το γλέντι της Ανάστασης που πρόκειται να ακολουθήσει. Στο νησί τηρείται και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα με συνοδεία Βεγγαλικών.

➳ Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο iEidiseis.gr