Πρώτη μεταξύ των 8 πλέον δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως είναι για τους Ιταλούς η Αστυπάλαια σύμφωνα με την ετήσια καθιερωμένη λίστα που διαμόρφωσε και ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Ταξιδιωτικών Bloggers Ιταλίας, ύστερα από επίσκεψη εκπροσώπου της στην «πεταλούδα του Αιγαίου» με πρωτοβουλία του Δήμου.
Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο δημοφιλές ταξιδιωτικό blog Girovagate.com και προέκυψε έπειτα από πολλά ταξίδια του συγκεκριμένου blogger σε όλο τον πλανήτη καθώς και επιτόπια έρευνα των νέων τάσεων για το 2023. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο, «αν ονειρεύεστε διακοπές σε ένα ελληνικό νησί με πεντακάθαρη θάλασσα και παραμυθένια τοπία χωρίς συνωστισμό από μαζικό τουρισμό, σταματήστε να ψάχνετε αλλού, γιατί η Αστυπάλαια είναι το ιδανικό μέρος, αναφέρει το ΑΠΕ.
Εκεί θα βρείτε εξωπραγματικές παραλίες, τραχιά και άγρια τοπία που θα σας κάνουν να ζήσετε αρμονικά με τη φύση, σε ένα από τα πιο γραφικά νησιά της Ελλάδας!
Ταυτόχρονα η Αστυπάλαια είναι το νησί του μέλλοντος χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα “Αστυπάλαια: Πράσινο και Βιώσιμο Νησί” το οποίο μεταξύ άλλων θα της διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του νησιού στα επόμενα χρόνια βασισμένο στην πράσινη ενέργεια». Η λίστα με τους καλύτερους προορισμούς για το 2023 συμπληρώνεται με την κοιλάδα του Λίγηρα, την Πεσκάρα, τη Στοκχόλμη, το Τέρμολι και τα νησιά Τρέμιτι, τη Ριβιέρα ντελ Κονέρο, τη Νέα Υόρκη και την παραθαλάσσια Μαρέμα.
«Η Αστυπάλαια μας, αλλάζει, εξελίσσεται, ανοίγει τα “φτερά” της στο μέλλον και παράλληλα διατηρεί την αυθεντική ταυτότητα της. Μέσα από στοχευμένες δράσεις αναδεικνύουμε συστηματικά το μοναδικό βιώσιμο και τουριστικό αποτύπωμα του νησιού στο εξωτερικό και εισπράττουμε τη θετική ανταπόκριση των διεθνών αγορών», δήλωσε ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα η Αστυπάλαια παρουσιάστηκε σε επιλεγμένο Ιταλικό κοινό ως μία άριστη πρακτική αειφόρου τουρισμού. Η δράση εντάχθηκε σε επιτυχημένη πρωτοβουλία του Γραφείου ΕΟΤ Ιταλίας που αφορούσε «κύκλο» διαδικτυακών σεμιναρίων με στόχο την εκπαίδευση Ιταλών ταξιδιωτικών πρακτόρων και επαγγελματιών. Για την ετοιμασία της παρουσίασης προηγήθηκε επικοινωνία και συνεργασία της Υπηρεσίας ΕΟΤ με τον Δήμο Αστυπάλαιας.
Η ιστορία της Αστυπάλαιας
Η Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά και Αστυπαλιά) είναι νησί του Αιγαίου με 1.334 κατοίκους (απογραφή 2011). Η Αστυπάλαια ανήκει στον Νομό Δωδεκανήσου, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Κατά μία άποψη, το νησί ονομάστηκε έτσι (άστυ + παλαιός) από τους Δωριείς κατοίκους του, οι οποίοι βρήκαν στην περιοχή ίχνη παλαιότερου οικισμού των Φοινίκων, κατά τους ισχυρισμούς αρχαιολόγων. Το νησί απεκτησε και άλλα ονόματα, όπως ″Πύρρα″ ( για το ερυθρό χρώμα της γής ), ″Πυλαία″, ″Θεών Τράπεζα″ και ″Ιχθυόεσσα″.
Στις 4 Μαΐου 1823 οι Αστυπαλίτες κατήργησαν την οθωμανική κυριαρχία και έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία του Γέροντα. Κατά τη διοικητική διαίρεση του 1828, που έγινε από τον Καποδίστρια, περιελήφθη στο νέο ελληνικό κράτος, αργότερα όμως με το πρωτόκολλο των Προστάτιδων Δυνάμεων του 1830 αποδόθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Στο διάστημα του 1830–1870 η οικονομία του νησιού αναπτύσσεται, με την ισχυροποίηση του διαμετακομιστικού εμπορίου, η βιομηχανική όμως επανάσταση στην Ευρώπη και η καταστροφή του περίφημου εμπορίου της Ανατολής αναστατώνουν τις δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με δυσμενείς συνέπειες για το νησί. Επιχειρείται συγκέντρωση του ελέγχου και της εξουσίας, με την επιβολή φόρων και κατάργηση – μετά το 1870 – των προνομίων. Η Αστυπάλαια πλέον δεν μπορεί να ζήσει τον πληθυσμό της, που υπερβαίνει τις 4.000 και αρχίζει η μετανάστευση. Οι περισσότεροι αχθοφόροι κατά την περίοδο ακμής της Σύρου κατάγονταν από την Αστυπάλαια. Ο χαρακτηρισμός «αστροπαλίτης» υποβαθμίστηκε έτσι ώστε να σημαίνει γενικά τον “χαμάλη”. Στη συνέχεια, επειδή οι αστροπαλίτες αυτοί δεν ήταν ούτε δημότες αλλά ούτε εγγεγραμμένοι στα μητρώα του λιμένος Σύρου, έφθασε ο όρος αστροπαλίτης να σημαίνει παράλληλα και εκείνον που δεν είχε δικαίωμα ψήφου.
Οι δεσμοί της Αστυπάλαιας με την Ιταλία
Τον Απρίλιο του 1912 κατά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο, το νησί καταλαμβάνεται απο την Ιταλία. Τον Μάιο του 1914 καθώς οι διωγμοί στα απέναντι μικρασιατικά παράλια είχαν ενταθεί ενάντια στο ελληνικό στοιχείο, πολλοί Μικρασιάτες κατέφυγαν στα νησιά ανάμεσα στα οποία και η Αστυπάλαια. Τους τελευταίους μήνες του 1918, μετά τη λήξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου για την Τουρκία, άρχισε η παλιννόστηση των προσφυγών στη Μικρά Ασία. Συγκεκριμένα με τη ανακωχή του Μούδρου (1918) και την αποβίβαση του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη (1919) αρκετοί πρόσφυγες που είχαν παραμείνει στα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στη Μικρά Ασία αλλά προσωρινά όπως αποδείχθηκε.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, πολλές οικογένειες Μικρασιατών εγκαταστάθηκαν πλέον οριστικά στην Αστυπάλαια και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.
Η ιταλική κυριαρχία διήρκεσε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε παραχωρείται στην Ελλάδα, μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα. Η επίσημη ενσωμάτωση με την Ελλάδα έγινε στις 7 Μαρτίου του 1948.