Αν επιθυμείτε το επόμενο ταξίδι σας να είναι οικολογικά φιλικό και eco-friendly, τότε πρέπει απαραίτητα να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο, που είναι ο τελευταίος κατάλογος της Kayak με τουριστικούς προορισμούς για συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες (City Index for Mindful Travelers). Η λίστα εξέτασε 167 πόλεις σε όλο τον κόσμο και τις κατέταξε με βάση τις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές που προσφέρουν για ταξίδια.
Η κατάταξη κάθε πόλης καθορίστηκε με βάση τις αναζητήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Μαρτίου 2022, για την ταξιδιωτική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η μελέτη εξέτασε 28 παράγοντες τους οποίους ομαδοποίησε σε τέσσερις βασικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στους κύριους τομείς που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό ενός ταξιδιού στην πόλη.
Το ίδιο το ταξίδι: παράγοντες πριν από την άφιξη, όπως επιλογές για χερσαίες μετακινήσεις, πτήσεις εκτός εποχής ή προσγείωση σε αεροδρόμιο διαπιστευμένο ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Μετακίνηση: επιλογές μέσων μαζικής μεταφοράς, προσιτή τιμή για πιο φιλική προς το περιβάλλον ενοικίαση αυτοκινήτου, αριθμός ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών, προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία.
Διαμονή: ποιότητα αέρα, πόσιμο νερό, διαθεσιμότητα ξενοδοχείων με το σήμα “Booking.com Travel Sustainable” και επίπεδα τιμών.
Εμπειρίες: υποστήριξη του περιβάλλοντος και της κοινότητας, όπως αγορές σε τοπικές αγορές και καταστήματα μεταχειρισμένων, δυνατότητα για περιπάτους, επισκέψεις σε πολιτιστικά αξιοθέατα
Οι 10 καλύτερες πόλεις στο κόσμο για eco-friendly τουρισμό:
1. Ρότερνταμ, Ολλανδία
2. Άμστερνταμ, Ολλανδία
3. Γκρατς, Αυστρία
4. Tρόντχαιμ, Νορβηγία
5. Μόναχο, Γερμανία
6. Ελσίνκι, Φινλανδία
7. Στοκχόλμη, Σουηδία
8. Ζυρίχη, Ελβετία
9. Γκέτεμποργκ, Σουηδία
10. Βιέννη, Αυστρία
Το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ, στις Κάτω Χώρες, κατέλαβαν τις θέσεις 1 και 2 του καταλόγου.
Το Ρότερνταμ βρέθηκε στην κορυφή της λίστας επειδή έχει αποφύγει τον υπερτουρισμό και μπορείτε να πετάξετε εκεί τον μήνα Ιανουάριο, εκτός εποχής, με 59% λιγότερα χρήματα κατά μέσο όρο σε σχέση με τον μήνα υψηλής περιόδου.
Το Άμστερνταμ κατέλαβε τη 2η θέση χάρη εν μέρει στις επιλογές μεταφορών με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, όπως τα πορθμεία και τα τρένα. Η πόλη, γνωστή ως «η Βενετία του Βορρά», έχει πλέον χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, χάρη στην εμβληματική συνοικία των καναλιών της. Ο σχεδιασμός των καναλιών θεωρείται παράδειγμα πολεοδομικού σχεδιασμού που επηρέασε τον κόσμο για αιώνες, σύμφωνα με την UNESCO. Εκτός από τα ιστορικά κανάλια της, τα κύρια αξιοθέατα της πρωτεύουσας περιλαμβάνουν το Μουσείο Βαν Γκογκ, το Σπίτι της Άννας Φρανκ και μια ισχυρή νυχτερινή ζωή.
Το αυστριακό Γκρατς, που βρίσκεται στην 3η θέση, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά τη Βιέννη και είναι γνωστό για το καλά ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο και τις πολυάριθμες ποδηλατικές διαδρομές του. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο έχει επίσης χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Κληρονομιά, διαθέτει μια ζώνη μόνο για πεζούς, η οποία απομακρύνει κάθε ανησυχία για τα αυτοκίνητα και καθιστά την πόλη εύκολη στην εξερεύνηση. Το Γκρατς ανακηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2003, σύμφωνα με την Britannica.
Οι πέντε πιο αναδυόμενες eco-friendly πόλεις του κόσμου
Ωστόσο, πέραν της παραπάνω λίστας, υπάρχουν και εκείνες οι πόλεις ανά την υφήλιο που λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα μέτρα προς μια πιο «πράσινη» ανάπτυξη, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κάτοικους τους.
Ο δείκτης Green City Index αξιολογεί διάφορες πόλεις ανά την υφήλιο που παίζουν ηγετικό ρόλο στην προστασία του κλίματος.
Η αξιολόγηση των πόλεων έγινε σε 8 κατηγορίες: εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενέργεια, κτίρια, μεταφορές, νερό, ποιότητα αέρα, απορρίμματα και χρήσεις γης, καθώς και περιβαλλοντική διακυβέρνηση.
Οι κατηγορίες αυτές με τη σειρά τους βασίζονται σε 30 επιμέρους δείκτες: 16 ποσοτικούς (π.χ. κατανάλωση νερού και ενέργειας κατά κεφαλή και χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς) και 14 ποιοτικούς (π.χ. στόχοι μείωσης CO2). Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πράσινης Πόλης, η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση, ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές πόλεις, σε σχέση πάντα με τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.
Η Κοπεγχάγη είναι η πιο «πράσινη» πόλη στην Ευρώπη, και ακολουθούν η Στοκχόλμη, το Όσλο, η Βιέννη και το Άμστερνταμ. Στη Βόρεια Αμερική την πρωτοκαθεδρία έχει το Σαν Φρανσίσκο, με το Βανκούβερ να ακολουθεί. Στην Αφρική, πρωτοστατεί το Κέιπ Τάουν, ενώ στην Λατινική Αμερική τα πρωτεία κατέχει η Κουριτίμπα της Βραζιλίας.
Ωστόσο, πέντε είναι οι πόλεις που ξεχωρίζουν η καθεμία για τις δικές τους αναδυόμενες οικολογικές πρωτοβουλίες, από την διαχείριση της ενέργειας μέχρι τη κατασκευή περισσότερων πάρκων ή ποδηλατοδρόμων.
Βανκούβερ, Καναδάς
Μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο να ζεις, το Βανκούβερ παίρνει το 90% του ηλεκτρισμού του από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και σχεδιάζει μια σειρά από μεγαλεπήβολες «πράσινες» επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και βάσει ενός σχεδίου εκμετάλλευσης των θαλάσσιων κυμάτων και της παλίρροιας. «Η πόλη έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ο τόπος γέννησης της Greenpeace, ενώ είναι και το μέρος όπου υπάρχει μια ευρύτερη οικολογικά ευαισθητοποιημένη κουλτούρα», σημειώνει ο Λορν Κρέγκ που μετακόμισε στο Βανκούβερ το 1985 από τη γενέτειρα του, το Κάλγκαρι και διατηρεί ένα οικολογικό μπλογκ με τίτλο Green Briefs. Η πόλη διατηρεί επίσης ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων καθώς και το Γκράνβιλ Αϊλαντ, μια μικρή χερσόνησο που έχει εξολοκλήρου πεζοδρομηθεί.
Κουριτίμπα, Βραζιλία
Γνωστή και ως «η πιο ανθρώπινη πόλη της Βραζιλίας», η Κουριτίμπα άλλαξε προς το καλύτερο τα τελευταία 50 χρόνια όταν αποφασίστηκε μια ριζική αναδόμηση της προς το οικολογικότερο. Το 1971, επί των ημερών του δημάρχου Ζάϊμε Λέρνερ (ο οποίος εξελέγη δήμαρχος για τρεις διαφορετικές θητείες 1971-1974, 1979-1983 και 1989-1992), σχεδιάστηκε ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας, την αύξηση του πρασίνου, τη προστασία και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου και την οργάνωση των χρήσεων γης για να εξυπηρετούνται καλύτερα από τις δημόσιες συγκοινωνίες. Επίσης, στη πόλη χαράχτηκαν δύο μεγάλες κάθετες οδικές αρτηρίες με δημιουργία χώρων πρασίνου, που λειτούργησαν κι ως αντιπλημμυρικά έργα. Στην Κουριτίμπα εφαρμόστηκαν λύσεις για την αντιμετώπιση του νέφους, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των απορριμμάτων, του χάους και των κοινωνικών προβλημάτων των μεγαλουπόλεων. Και όμως παρόλο που ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς, οι συγκοινωνίες εκτελούνται αρμονικά κι απρόσκοπτα, βάσει ενός συστήματος μαζικών συγκοινωνιών που τον μιμήθηκε η Νέα Υόρκη. Τα τριάντα μεγάλα πάρκα της πόλης, πρότυπα στο είδος τους, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε ακόμα 350 πλατείες, της χάρισαν τον τίτλο της «οικολογικής πρωτεύουσας» της Βραζιλίας. Σήμερα, η Κουριτίμπα διαθέτει κατά μέσο όρο 52 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, πολύ πάνω από τα 16 μέτρα, που συστήνει ο ΟΗΕ.
Κοπεγχάγη, Δανία
Το 36% των εργαζομένων και το 55% των πολιτών χρησιμοποιεί το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο, το 90% των αποβλήτων των κτιρίων επαναχρησιμοποιείται, το 96% των κατοίκων ζουν σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από ένα χώρο αναψυχής. Το 2008, εμπειρογνώμονες σε θέματα μεταφορών χαρακτήρισαν το αστικό σύστημα τρένων της πόλης ως «το καλύτερο μετρό σε όλο τον κόσμο», ενώ μεταξύ 2005 και 2020 υπήρξε μια μείωση 24% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, η Κοπεγχάγη βραβεύτηκε για το σχέδιό της «2025 Climate Plan», που βάση αυτού του σχεδίου, η πόλη θα είναι 100% πράσινη μέχρι το 2025. Το πρόγραμμα βάζει μεγάλους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κτίρια, που αντιστοιχούν στο 75% των συνολικών εκπομπών της πόλης, με απώτερο στόχο τη μείωση των συνολικών εκπομπών της πόλης κατά 400.000 τόνους μέχρι το 2025. Το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της είναι τόσο πυκνό, ώστε όλοι της οι κάτοικοι διαμένουν σε απόσταση το πολύ 350 μέτρων από κάποιο σταθμό μέσου δημόσιας συγκοινωνίας. Όλο και περισσότεροι Δανοί επιλέγουν το πρόγραμμα για πράσινες ταράτσες στο οποίο ολόκληροι κήποι φυτεύονται στην οροφή κτηρίων, βελτιώνοντας τόσο το κλίμα της περιοχής όσο και τη μόνωσή τους, ενώ χιλιάδες ανεμογεννήτριες στα ανοικτά της Κοπεγχάγης παρέχουν πάνω από το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Η πιο οικολογικά ευαίσθητη πόλη της Βόρειας Αμερικής, το Σαν Φρανσίσκο έγινε το 2007 η πρώτη αμερικανική πόλη που απαγόρευσε την χρήση πλαστικής σακούλας, ένας νόμος που θεσπίστηκε σε πολιτειακό επίπεδο πολλά χρόνια μετά για τις υπόλοιπες πολιτείες. Το 2009, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση έγιναν υποχρεωτικές, με τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα αν επιλέξουν να ρίξουν ανακυκλώσιμα υλικά και οργανικά απορρίμματα στον κοινό κάδο απορριμμάτων αντί για τους ειδικά προορισμένους. Τέλος, το Σαν Φρανσίσκο βραβεύτηκε για το πρόγραμμα μηδενικών αποβλήτων το οποίο πρωτοξεκίνησε το 2002 και περιλαμβάνει ολοκληρωμένα πλάνα στη διαχείριση αποβλήτων, πετυχαίνοντας τον εκπληκτικό στόχο του 80% στη διοχέτευση αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Θεωρείται ως η αφρικάνικη πόλη που κάνει τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα «πράσινα» βήματα προς τα εμπρός, κυρίως σε θέματα διαχείρισης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών της. Το 2008 άνοιξε το πρώτο αιολικό πάρκο της χώρας ενώ η πόλη παίρνει εδώ και λίγα χρόνια το 10% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πήγες όπως η αιολική ενέργεια. Τέλος, είναι η μόνη αφρικανική πόλη, που κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για να φτιάξει ένα καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων. «Οι πιο φιλικές περιοχές της πόλης για βόλτα με ποδήλατο είναι το Σίποϊντ και το Γκρίνποϊντ», λέει η Λεόνι Μέρβις, ιδρυτής και διευθύντρια της εκστρατείας Bicycle Cape Town.