Όταν άκουσα ότι μπορείς πια να ταξιδέψεις σαν τουρίστας στο διάστημα δεν ήξερα αν έπρεπε να ενθουσιαστώ ή να γελάσω. Έχω δει όλα όσα έχει να μου προσφέρει ο δικός μου πλανήτης και ήρθε ώρα να περιπλανηθώ στην στρατόσφαιρα κι ακόμα παραπέρα; Άραγε, αργεί η ώρα που θα φοράμε τις στολές του αστροναύτη και θα βγάζουμε σέλφι απ’ τη σελήνη με φόντο τον μπλε πλανήτη; Μετά, ως άνθρωπος που πήδα απ’ τη μια σκέψη στην άλλη, άρχισα να σκέφτομαι εκείνο το παραμύθι με το φεγγάρι και τον ήλιο, που ήταν δύο ερωτευμένα ουράνια σώματα, καταδικασμένοι να κυνηγούν το ένα το άλλο, σε έναν αέναο κυκλικό χορό. Και μετά, άρχισα απλά να γκουγκλάρω για νέους και ωραίους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Και κάπως έτσι βρήκα ένα μέρος που το φεγγάρι και η Γη, είπαν από γείτονες, να γίνουν συγκάτοικοι. Και αυτό το μέρος, βρίσκεται στην Υεμένη.

Η Υεμένη, αν και εδώ και επτά χρόνια έχει την ανάσα του πολέμου διαρκώς στον σβέρκο της και τη μαύρη σκιά του να την καλύπτει, έχει αρχίσει να γίνεται ταξιδιωτικός προορισμός και όλο και περισσότεροι ταξιδευτές του ίντερνετ και μη, πατούν προσθήκη στη λίστα των επιθυμιών.

Οι λόγοι; Το αρχιπέλαγος Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό, και τα σκορπισμένα σαν μαργαριτάρια στον βυθό νησιά του, λίγο έξω απ’ τον κόλπο του Άντεν. Επίσης, το ότι στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα δεν συμβαίνουν εχθροπραξίες, σίγουρα, βοήθησε λίγο την κατάσταση.

Αν και οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν την ύπαρξή του από τότε και το αποκαλούσαν το μυθικό νησί της αρμονίας, για πολλά χρόνια φαίνεται πως οι πιο σύγχρονοι Έλληνες αλλά και ο περισσότερος πληθυσμός του πλανήτη, ανέβηκε στα δέντρα. Η νήσος Σοκότρα ξεχάστηκε, και σαν άλλη ωραία κοιμωμένη ξάπλωσε σε μια χρονοκάψουλα λήθης. Η Σοκότρα ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο το 2008, όταν η UNESCO αναγνώρισε το σύμπλεγμα αυτών των νησιών ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Έχει την πρωτιά ως το μέρος με τα περισσότερα μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας που δεν ευδοκιμούν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Γιατί η Σοκότρα μοιάζει με μέρος από άλλον πλανήτη;

Το γεγονός ότι η Σοκότρα έχει μείνει ανέγγιχτη απ’ τον χρόνο και από τις τεχνολογικές εισβολές, την έχει διατηρήσει εδώ και χιλιετίες, με πολλούς να την αποκαλούν κήπο της Εδέμ και Παράδεισο επί γης. Κοιτώντας τις φωτογραφίες με τα απ’ αλλού φερμένα δέντρα που στάζουν «αίμα δράκου», τους πελώριους λευκούς αμμόλοφους από άμμο σαν ζάχαρη που διαδέχονται ψηλά βουνά και καταλήγουν στην πιο γαλάζια θάλασσα, τα κοπάδια του δελφινιών που συνοδεύουν τους λίγους τουρίστες στις βουτιές τους, τις λιμνοθάλασσες στις ακτές, το φωσφοριζέ πλαγκτόν, και τις φυσικές πράσινες πισίνες στους λόφους, η πρώτη σκέψη που σκάει στο μυαλό είναι ότι αυτό το μέρος είναι από άλλον πλανήτη.

Όμως, στην πραγματικότητα, είναι ίσως το πιο αυθεντικό, μικρό κομμάτι που έχει απομείνει από τη Γη του κάποτε. Πηγαίνοντας, λοιπόν, στη Σοκότρα, ρίχνουμε μια ματιά στο παρελθόν. Παίρνουμε μια γεύση από το πώς θα έπρεπε να είναι. Όχι, η Σοκότρα, δεν έχει εξωγήινη ομορφιά. Είναι μια επιζήσασα ιθαγενής.

Αν βρεθείς εκεί, αυτό που θα σου μάθει το νησί, αφού ξεπεράσεις το συγκινησιακό σύνδρομο που θα σου προκαλέσει η σοκαριστική ομορφιά του, είναι ότι πρέπει να απομυθοποιήσεις το ρομαντικό σενάριο «ζω σαν ναυαγός σε ένα απομονωμένο, εξωτικό νησί». Θα δεις από πρώτο χέρι τον κοπιαστικό βίο των ντόπιων, και τη λιτή, γεμάτη στερήσεις ζωή, που καμία σχέση δεν έχει με την εικόνα που έχει φυτέψει στο μυαλό μας ο κινηματογράφος. Όμως, σίγουρα θα σε γοητεύσει η απλότητα μιας, απογυμνωμένης από επίπλαστες ανάγκες, ζωής.

Πώς φτάνεις εκεί

Δεν κάνεις ανταπόκριση στον ηπειρωτικό κορμό της Υεμένης. Ταξιδεύεις μέχρι το Άμπου Ντάμπι, και παίρνεις απευθείας πτήση από εκεί. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα.

Πού θα μείνεις

Αν περιμένεις πολυτέλειες, πισίνες κλπ., you are missing the point. Υπάρχουν κάποια μικρά ξενοδοχεία στον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο του νησιού, στην περιοχή Hadibo, αλλά και camp sites διάσπαρτα στο νησί, αφού ο οικοτουρισμός είναι και η κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η Σοκότρα. Επίσης, επιτρέπεται και το ελεύθερο κάμπινγκ.

Τι δεν πρέπει να χάσεις

Φυσικά να εξερευνήσεις τις ατέλειωτες παραλίες του νησιού, όπως τις Qalansiyah, Delisha, Aomak και Shoab. Κάποιες απ’ τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις εκεί, είναι πεζοπορία στην έρημο και σκαρφάλωμα σε αμμόλοφους, παρατήρηση αστεριών, κολύμπι με δελφίνια, trekking με καμήλες, ψάρεμα παρέα με ντόπιους, εξερεύνηση σπηλιών, και βουτιές στις φυσικές πισίνες και τις μυθικές παραλίες του νησιού.

Επίσης, πρέπει να κάνεις τη βόλτα σου στην πρωτεύουσα, την πόλη Hadibo, αλλά να δοκιμάσεις και την παραδοσιακή, τοπική κουζίνα. Φρέσκα θαλασσινά, μαγειρευτό αρνί, ψητός τόνος, τηγανητό κοτόπουλο, χειροποίητο ψωμί, φρέσκες σαλάτες και ντόπιο μέλι, είναι απ’ τα κυριότερα πιάτα που μαγειρεύουν και τρώνε στα σπίτια τους οι 60.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Αν ρωτάτε εμένα, θα σας έλεγα να κλείσετε ένα οργανωμένο ταξίδι με γκρουπ. Μια επιλογή που βρήκα και την αποθηκεύω κι εγώ για αργότερα, είναι το ταξιδιωτικό πρακτορείο Welcome to Socotra.

Μπορείς είτε να επισκεφθείς τη σελίδα του στο Instagram είτε την ιστοσελίδα του, για τις επόμενες ημερομηνίες αναχώρησης, για να πας κι εσύ στο πιο εξωγήινο, γήινο νησί.

https://www.welcometosocotra.com/