«Τοπίο», «Συνολική Εμπειρία», «Ακτή», «Αξιοθέατα», «Πόλεις», «Βιοποικιλότητα» και ακόμη 30 κριτήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων άκρως απαιτητικά, διαμορφώνουν το ιδιότυπο παζλ μιας τεράστιας έρευνας η οποία κλήθηκε να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα: «μπορεί να γίνει μια σοβαρή κουβέντα ως προς το ποια είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου; Και αν ναι, ποια είναι αυτή;».

Η ενδελεχής έρευνα εν είδη ταξιδιωτικού διαγωνισμού ξεκίνησε από τους ρεπόρτερ της στήλης Ταξιδίων της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph. Οι δημοσιογράφοι πρώτα απηύθυναν το ερώτημα στους εκατοντάδες αναγνώστες της εφημερίδας, οι οποίοι τους απάντησαν και στα 36 κριτήρια που έθεσε η ερευνητική ομάδα για τις δικές τους εμπειρίες, βαθμολογώντας την χώρα που πιθανώς επισκέφτηκαν. Κατόπιν, οι δημοσιογράφοι πήραν τις απαντήσεις των αναγνωστών, τις φίλτραραν και, αφού πρώτα συμπεριέλαβαν, και τις δικές τους, προσωπικές εμπειρίες, κατάρτισαν την σχετική λίστα των 60 κρατών.

Όπως γράφει η Telegraph, ιδανικά μια χώρα θα μπορούσε να συγκεντρώσει, βάσει της βαθμολόγησης του εκάστοτε κριτηρίου, συνολικά 2.000 στρογγυλούς βαθμούς. Η χώρα που αναδείχτηκε πρώτη συγκέντρωσε 1.337 βαθμούς. Και για να μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία, αυτές είναι οι ΗΠΑ. Που, βέβαια, να αναφέρουμε εδώ ότι η πρωτιά τους οφείλεται, εν μέρει, και στο γεγονός ότι οι αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία τους, Αγγλοι και Αμερικανοί, οπότε δεν προξενεί και τόσο μεγάλη εντύπωση αυτό.

Με την σειρά της, η Ελλάδα δεν βρέθηκε καν στην πρώτη δεκάδα, αλλά βρέθηκε στην 23η θέση με συνολικά 825 βαθμούς, με τις Μαλδίβες να βρίσκονται στην τελευταία και 60η θέση των χωρών που μπήκαν σε αυτόν τον ιδιόμορφο «διαγωνισμό».

Γιατί λοιπόν οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας: Όπως αναφέρει το αναλυτικό άρθρο, αυτό συνέβη επειδή διαθέτει, μεταξύ πολλών άλλων, 12 φυσικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και ακόμη 11 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αχανής αμερικανική ενδοχώρα διαθέτει επίσης 63 εθνικά πάρκα (με κορυφαίο όλων το Γελοουστόουν), πέντε τεράστιες λίμνες, ενεργά ηφαίστεια, θερμοπίδακες αλλά και παγετώνες. Αλλά και 18.617 νησιά και συνολικά 20.000 χλμ. ακτογραμμής, με προεξάρχουσα εκείνη των δυτικών ακτών της, που εκτείνεται από την Καλιφόρνια μέχρι το Σιάτλ. Επίσης, διαθέτει το φυσικό θαύμα του Γκραν Κάνιον, αλλά και κατασκευαστικά επιτεύγματα όπως τη γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο. Και, τέλος, διαθέτει ένα από τα πιο εντυπωσιακά παγωμένα περιβάλλοντα στη Γη (την Αλάσκα με το Βόρειο Σέλας της), αλλά και θερμά, καλοκαιρινά νησιά όπως η Χαβάη, με την σταθερή θερμοκρασία των 20 βαθμών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Τώρα, στην δεύτρη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, βρέθηκε η Αυστραλία και ο Καναδάς (διόλου τυχαία, αμφότερες ανήκουν στην βρετανική Κοινοπολιτεία): Η μεν Αυστραλία θεωρείται ως μία από τις λιγότερο μολυσμένες χώρες στον κόσμο, ενώ διαθέτει την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, με 349 θηλαστικά, 723 είδη πουλιών και σχεδόν 20.000 διαφορετικά είδη φυτών. Η αχανής χώρα επίσης έχει 685 εθνικά πάρκα αλλά και το αξιοθέατο του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, που προσφέρεται για πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες, ενώ αποτελεί και φυσικό θαύμα από μόνο του.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς βρίσκεται στην τρίτη θέση εξαιτίας και της χαμηλής πυκνότητας του πληθυσμού του. Αυτό δημιουργεί στον επίδοξο ταξιδιώτη μια ιδανική συνθήκη όπου μπορεί να επισκεφτεί τις συνολικά 17 λίμνες της χώρας, τα Βραχώδη όρη, την τούνδρα της, τα 203.000 χλμ. των ακτών της και τα 50.000 νησιά της δίχως την ανησυχία ότι θα πέφτει διαρκώς πάνω σε κόσμο που θα μειώνουν την απόλαυση της όλης εμπειρίας.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με την ιδιοτυπία του πολιτισμού της, το Τόκιο, την ασιατική της κληρονομιά, τα αιώνια χιόνια στην κορυφή του όρους Φούτζι που έρχονται σε αντίθεση με την απερίγραπτη ομορφιά των ανθισμένων κερασιών στην αχανή της ενδοχώρα, ενώ στα συν προσμετράται και η παραδοσιακή έννοια του σεβασμού απέναντι στο φυσικό περιβάλλον που διατρέχει όλη την ιαπωνική κουλτούρα.

Στη θέση Νο. 5 βρίσκεται το Μεξικό, το οποίο ξεχωρίζει εξαιτίας της εξαιρετικής χλωρίδας και πανίδας του. Είναι το μέρος με βιοποικιλότητα υψηλότερη από κάθε άλλη χώρα στο κόσμο (πλην Αυστραλίας), με 523 είδη θηλαστικών, 1.104 είδη πτηνών και 23.000 διαφορετικά είδη φυτών, ενώ διαθέτει και αναρίθμητα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, όπως την προ-ισπανική πόλη και το Εθνικό Πάρκο Παλένκε, το ιστορικό κέντρο της πόλης Οαχάκα και τον αρχαιολογικό χώρο Μόντε Άλμπαν, την προ-ισπανική πόλη Τσιτσέν Ιτζά με τις πυραμίδες της και την ιστορική οχυρωμένη πόλη Καμπέτσε.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν στο Νο. 6 η Νορβηγία (πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στον σχετικό κατάλογο με μια ακτογραμμή μήκους 84.000 χλμ. και εκατοντάδες νησιά και φιόρδ), στο Νο. 7 η Νέα Ζηλανδία (μεταξύ άλλων, για τα άπειρα φυσικά της θαύματα, όπως για τους θερμοπίδακες, τα ενεργά ηφαίστειά της και τα μαγευτικά φιόρδ του Μίλφορντ Σάουντ), στο Νο. 8 η Ινδία (που εδώ και πολλές δεκαετίες εκμεταλλεύεται τουριστικά το περιβόητο «ταξιδιωτικό τρίγωνο» των αξιοθεάτων της, δηλαδή το Δελχί, την Τζαϊπούρ και την Αγκρα), στο Νο. 9 η Ιταλία (χάρη στα 7.600 χλμ. των ακτογραμμών της, τα αρχαιολογικά της μέρη, όπως την Πομπηία και την Ρώμη, αλλά και την υψηλή ποιότητα της γαστρονομίας της) και στο Νο. 10 το Περού (που διαθέτει, μεταξύ άλλων, το Μάτσου Πίτσου, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ινκας, το εκθαμβωτικό Κούσκο, αλλά και πανέμορφες γεωγραφικές αντιθέσεις, όπως το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τις κορυφές των Άνδεων).