Βαθιά στα φιόρδ της δυτικής Νορβηγίας υπάρχει ένα νέο εστιατόριο που κάνει θραύση, τουλάχιστον στο Internet. Καλώς ήρθατε στο Restaurant Iris: 18 πιάτα εξαιρετικής, νέας τοποφαγικής (locavore) σκανδιναβικής κουζίνας σε μια βιώσιμη πλωτή σφαίρα από ανοξείδωτο χάλυβα που ονομάζεται “Salmon Eye” και λικνίζεται στα παγωμένα νερά του Hardangerfjord. Για να φτάσετε σε αυτή τη βιώσιμη χώρα των θαυμάτων, υπάρχει ωστόσο μια παγίδα: η διαδρομή έχει υψηλή ένταση άνθρακα. Αρχικά, θα χρειαστεί να πετάξετε προς το Όσλο και στη συνέχεια να επιλέξετε είτε ένα γρήγορο τζετ είτε ένα μακρύ ταξίδι με τρένο για να διασχίσετε τα βουνά και να φτάσετε στο Μπέργκεν. Από εκεί, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα πλοίο που θα σας μεταφέρει από τη γοητευτική αυτή δεύτερη πόλη της Νορβηγίας ή μια πιο περίπλοκη διαδρομή μέσω των φιόρδ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ένα ή δύο σύντομα ταξιδάκια με πλοίο.
Έτσι, φτάνετε στο σημείο εκκίνησης: το γραφικό χωριό Ρόζενταλ (με πληθυσμό 839 κατοίκους), όπου ο ιστότοπος του Iris αναφέρεται σε αυτό ως «αποστολή»: ένα εξάωρο δείπνο υψηλής ποιότητας και δημιουργικότητας, που περιλαμβάνει υπόγεια βίντεο για την κλιματική αλλαγή και διαλέξεις σχετικά με τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια. Όλα αυτά σε ένα καταφύγιο που θυμίζει σκηνικό ταινίας του Τζέιμς Μποντ. Το κόστος του δείπνου ανέρχεται περίπου στα 300 δολάρια, χωρίς το κρασί, αλλά περιλαμβάνονται οι φόροι και τα φιλοδωρήματα. Στη Νορβηγία, όπου ένα σάντουιτς και μια μπύρα μπορεί να κοστίζουν 40 δολάρια, αυτή η εμπειρία μπορεί να θεωρηθεί και ως «ευκαιρία».
Η μοναδική αρχιτεκτονική του Salmon Eye, ο σχεδιασμός και το εσωτερικό του έχουν σχεδιαστεί από το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Kvorning. 650 τ.μ. μιας εμπειρίας που θέλει να εμπνεύσει και να ενημερώσει τον κόσμο για το πώς μπορεί να θρέχει καλύτερα τον πλανήτη με βιώσιμα θαλασσινά. Το έργο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Sondre Eide, του 34χρονου διευθύνοντα συμβούλου και κληρονόμου μιας οικογενειακής επιχείρησης αλίευσης και εκμετάλευσης σολωμού, τριών γενεών. Η εμβληματική αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός του Kvorning θέτουν νέα πρότυπα για τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια σε κάθε πτυχή της. Σχεδιασμός, έρευνα, τεχνολογία και καθηλωτικές εμπειρίες. Ένα παγκόσμιας κλάσης κέντρο επισκεπτών και εκμάθησης, σχεδιασμένο για να επικοινωνεί τον αντίκτυπο της υδατοκαλλιέργειας και των τεχνικών παραγωγής της. Πιστό στη φύση του, το Salmon Eye καμαρώνει μέσα στο νέρο με τον ελλειψοειδή σχεδιασμό του, στολισμένο με 9.250 ανοξείδωτους χάλυβες που σαν λέπια καλύπτουν την επιφάνειά του, για να μιμηθεί την εμφάνιση και το χρώμα των ψαριών.
Ο εξωτερικός σχεδιασμός του Salmon Eye μπορεί να μιμείται τη γυαλιστερή, ασημένια επιδερμίδα του σολομού, αλλά το σχήμα, αν το δει κάποιος από ψηλά, μοιάζει σαν το μάτι του ψαριού – εξ ου και το όνομα. Ξεχωρίζει και γυαλίζει έντονα στο Hardangerfjord, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φιόρδ της Νορβηγίας, και μπορεί να το δει κανείς από χιλιόμετρα μακριά – ακόμη και από αεροπλάνο που προσγειώνεται στο κοντινό αεροδρόμιο ή μέσω δορυφορικών εικόνων από το Google Earth. Άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο του 2022, με τον εσωτερικό του σχεδιασμό του εστιατορίου μελετημένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Norm Architects, και πολύ γρήγορα, έγινε ένα εμβληματικό θαλάσσιο τοπόσημο της Νορβηγίας.
Η αρχιτεκτονική του εστιατορίου Iris μπορεί να χαρακτηρίζεται από ένα εντυπωσιακό ατσάλινο εξωτερικό, το οποίο, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τους ήρεμους και απαλούς εσωτερικούς χώρους. Οι Norm Architects επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς μέσω της χρήσης φυσικών υλικών, όπως το ξύλο καρυδιάς και τα βελούδινα χαλιά. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να είναι ταυτόχρονα άνετο και αρμονικό, ενισχύοντας την εμπειρία των επισκεπτών.
Η διάταξη του εσωτερικού χώρου έχει σχεδιαστεί με προσοχή ώστε να ενισχύει την αίσθηση της ανακάλυψης. Οι αρχιτέκτονες έχουν χωρίσει το ανοιχτό δωμάτιο σε μικρότερα τμήματα, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ανακαλύπτουν σταδιακά την ομορφιά του χώρου. Αυτή η στρατηγική όχι μόνο δημιουργεί μια ιεραρχία στον χώρο, αλλά και κεντρίζει την περιέργεια των επισκεπτών. Ο φωτισμός στο εσωτερικό του Iris είναι απαλός και φιλόξενος, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τη φύση. Η χρωματική παλέτα είναι υποτονική αλλά ζεστή, με σκοπό να αντισταθμίσει τις σκληρές γραμμές του εξωτερικού σχεδιασμού. To να είναι κάτι απτό, χειροπιαστό, είναι το κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού, με υφές που προσκαλούν τους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν με τον χώρο.
Όπως αναφέραμε και πιο πριν, η βιωσιμότητα αποτελεί τη θεμελιώδη αξία του εστιατορίου Iris. Οι αρχιτέκτονες έχουν επιλέξει φυσικά υλικά που ενισχύουν τη σύνδεση των επισκεπτών με το γύρω φυσικό περιβάλλον που το φιλοξενεί. Η χρήση οργανικών μορφών και η ενσωμάτωση έργων τέχνης στο χώρο συμβάλλουν στη δημιουργία μιας εμπειρίας που συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με τη φυσική ομορφιά του Hardangerfjord.
Το εστιατόριο Iris δεν είναι απλώς ένας χώρος για εξεζητημένο φαγητό· είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει τη γαστρονομία με την τέχνη και τη φύση. Η τοποθεσία του, η απίστευτη σχεδίαση του, η εσωτερική του γαλήνη και η χρήση φυσικών υλικών για μια κουζίνα που υπερβαίνει την εμπειρία της γεύσης, δημιουργούν ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει κάθε επισκέπτη να απολαύσει όχι μόνο το φαγητό, που είναι βασισμένο στα υλικά της νορβηγικής γης, αλλά και την ομορφιά του τοπίου γύρω τους, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του εστιατορίου για βιωσιμότητα και αισθητηριακή εμπλοκή.
☞︎ INFO: Restaurant Iris | Kvorning | Norm Architects