Πέρυσι 36 εκατομμύρια παραδοτέες αποσκευές καθυστέρησαν, χάθηκαν, κατευθύνθηκαν λάθος, παραβιάστηκαν ή κλάπηκαν σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία πληροφορικής SITA.
«Η απώλεια αποσκευών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι μία από εκείνες τις δυσάρεστες καταστάσεις που οι περισσότεροι θα ήθελαν να αποφύγουν» ο Alonso Marly, ταξιδιωτικός πράκτορας στην Skylux Travel. «Είτε ταξιδεύετε για δουλειά είτε για διακοπές που τις αξίζετε, το να αποχωριστείτε τα προσωπικά σας αντικείμενα μπορεί να είναι μια καταστροφική εμπειρία».
Και αν ρωτήσετε τους ειδικούς είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται. Τα στοιχεία δεν είναι μόνο εμπειρικά. Η SITA αναφέρει ότι πέρυσι παραβιάστηκαν ή χάθηκαν 10 εκατομμύρια περισσότερες αποσκευές. Το πρόβλημα επιδεινώνεται επειδή τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια είναι χαλαρά.
«Οποιοσδήποτε μπορεί να κλέψει» υποστηρίζει ο Robert Siciliano, διευθύνων σύμβουλος της ProtectNowLLC.com. «Ακόμα και ένας συχνός επαγγελματίας ταξιδιώτης με κλεπτομανία μπορεί να αρπάζει επιπλέον βαλίτσες κάθε φορά που αποβιβάζεται, και να έχει μια καλή δικαιολογία — “Συγγνώμη, λάθος μου!” — αν τον πιάσουν».
Πριν φτάσουμε σε κάποιες από τις νέες στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες για να κρατήσουν ασφαλείς τις παραδοτέες αποσκευές τους, ας δούμε τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε πριν φύγετε από το σπίτι:
• Μην πακετάρετε πολύτιμα αντικείμενα. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα συμβόλαια μεταφοράς αεροπορικών εταιρειών — οι νομικές συμφωνίες μεταξύ σας και της εταιρείας — εξαιρούν ρητά την ευθύνη για πολύτιμα αντικείμενα όπως ηλεκτρονικά και κοσμήματα. Ποτέ μην τα τοποθετείτε σε παραδοτέα αποσκευή.
• Τραβήξτε φωτογραφία της αποσκευής σας. Βγάλτε φωτογραφία το εξωτερικό και το εσωτερικό της βαλίτσας με όλα τα πράγματά σας μέσα. Μπορεί να σας χρειαστεί αργότερα για να αποδείξετε τι λείπει. Ανεβάστε τις φωτογραφίες στο cloud, σε περίπτωση που χάσετε το κινητό σας.
• Στο αεροδρόμιο, τραβήξτε φωτογραφία ή βίντεο της αποσκευής σας με το καρτελάκι προορισμού. Αν και οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν τις αποσκευές σας, καλό είναι να έχετε και δικό σας αρχείο με το barcode σε περίπτωση που υπάρξει τεχνικό πρόβλημα.
Αυτά τα απλά προληπτικά μέτρα θα βοηθήσουν τις αποσκευές σας να μείνουν ασφαλείς μέχρι να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο.
Μην πακετάρετε πολύτιμα αντικείμενα
Ναι, ακούγεται σαν να επαναλαμβανόμαστε, αλλά αξίζει να το υπενθυμίσουμε.
«Ποτέ μην βάζετε κάτι πολύτιμο στις παραδοτέες αποσκευές σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο» επισημαίνει η έμπειρη ταξιδιώτισσα Dana Kampman, που διαχειρίζεται ένα blog για γονείς. «Οι παραδοτέες βαλίτσες περνούν από πολλά χέρια και ελέγχους και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χαθούν ή να κλαπούν. Έχω ακούσει πάρα πολλές τρομακτικές ιστορίες όλα αυτά τα χρόνια για να πάρω αυτό το ρίσκο».
Να θυμάστε: οι αεροπορικές εταιρείες εξαιρούν ρητά τα περισσότερα αντικείμενα από την ευθύνη τους. Ακόμα και αν υποβάλετε αίτηση αποζημίωσης, δεν θα δείτε ποτέ ούτε ένα ευρώ για τα αντικείμενα που εξαιρούνται.
Αγοράστε νέες αποσκευές με αντικλεπτικά χαρακτηριστικά
Οι τελευταίας τεχνολογίας βαλίτσες έχουν ενσωματωμένους μηχανισμούς ασφαλείας, όπως φερμουάρ που δεν παραβιάζονται εύκολα ή σκληρά κελύφη με μηχανικά κλειδώματα για την προστασία των αντικειμένων σας. Αν και αυτά δεν μπορούν να σταματήσουν έναν αποφασισμένο κλέφτη, λειτουργούν ως ισχυρό αποτρεπτικό.
«Αντικατέστησα τις βαλίτσες μου με φερμουάρ με αποσκευές που κλείνουν με μηχανικά κλιπ» λέει ο Frank Harrison, περιφερειακός διευθυντής ασφαλείας της World Travel Protection για την Αμερική. Ο Harrison σημειώνει ότι οι κλέφτες μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να ανοίξουν τις βαλίτσες με φερμουάρ χρησιμοποιώντας ένα απλό στυλό, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε αντικείμενα αξίας.
«Μετά, απλώς τραβούν ξανά το φερμουάρ για να κλείσουν τη βαλίτσα, χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος κλοπής μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας».
Παρακολουθήστε την αποσκευή σας με αυτόν τον τρόπο
«Μέσα από προσωπικές δοκιμές διαπίστωσα ότι οι βαλίτσες με συσκευές παρακολούθησης αντιμετωπίζονται πιο προσεκτικά από τους χειριστές αποσκευών που μπορεί να παρατηρήσουν την ειδοποίηση παρακολούθησης» λέει ο Turley, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας ενοικίασης τροχόσπιτων.
Είναι αλήθεια ότι οι λιγότερο έντιμοι εργαζόμενοι αποφεύγουν τις αποσκευές με συσκευή παρακολούθησης, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχουν στοιχεία εναντίον τους. Άρα η ετικέτα λειτουργεί αποτρεπτικά.
Όπως και έχει υπάρχουν τρεις δοκιμασμένες μεθόδοι ασφαλείας κατά γενική ομολογία: χρήση εγκεκριμένων από την TSA κλειδαριών σε όλα τα φερμουάρ, φωτογράφιση του περιεχομένου της βαλίτσας πριν τον έλεγχο και τοποθέτηση μίας ή ακόμα καλύτερα, δύο συσκευών GPS όπως το AirTag στο εσωτερικό της αποσκευής.
Καθώς το πρόβλημα της κλοπής επιδεινώνεται, οι ταξιδιώτες αναπτύσσουν νέες στρατηγικές για να αποτρέψουν τους κλέφτες στα αεροδρόμια.
«Τυλίγω τα πολύτιμα αντικείμενα με ρούχα και τα τοποθετώ στο κέντρο της βαλίτσας μου» τονίζει ο Kevin Mercier, συχνός ταξιδιώτης που εργάζεται σε αυτοκινητοβιομηχανία στο Παρίσι. «Έτσι είναι λιγότερο προσβάσιμα».
Λειτουργεί; Μέχρι στιγμής, ναι. Όλες οι παραδοτέες αποσκευές του έχουν επιστραφεί με το περιεχόμενο άθικτο.
Αυτό μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά προφανές, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: Κάπως πρέπει να μεταφέρεις τα πράγματά σου από το σημείο «Α» στο σημείο «Β». Ο έμπειρος επαγγελματίας ταξιδιώτης Andy Abramson προτείνει μια εναλλακτική στη ρουλέτα των παραδοτέων αποσκευών.
«Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως το Luggage Forward που παραλαμβάνει από την τοποθεσία σας και παραδίδει εκεί που πηγαίνετε. Ή το LugLess, όπου πηγαίνετε τη βαλίτσα σε κατάστημα UPS ή FedEx και αυτή παραδίδεται στον προορισμό σας», λέει ο Abramson, σύμβουλος επικοινωνίας από το Λας Βέγκας.
Βέβαια αυτές οι υπηρεσίες είναι σαφώς πιο ακριβές από το να παραδώσετε τη βαλίτσα στο αεροδρόμιο. Όμω η πιθανότητα να κλαπεί είναι πολύ μικρότερη — όπως και το ενδεχόμενο να χαθεί.
Αν έχεις ήδη πέσει θύμα κλοπής αποσκευών ειδοποίησε αμέσως την αεροπορική εταιρεία. Μπορεί να καταφέρουν να εντοπίσουν τα αντικείμενά σου, αλλά έχεις περιορισμένο χρονικό περιθώριο για να κάνεις την αναφορά σου.
«Αναφέρετέ το αμέσως στην αεροπορική εταιρεία ή στην τοπική αρχή και εξασφαλίστε επίσημη αναφορά» συμβουλεύει η Wendy Stahl, διευθύντρια προϊόντος στην AXA Partners US.
Αυτό είναι επίσης σημαντικό επειδή, αν θέλεις να κάνεις αίτηση αποζημίωσης μέσω της πιστωτικής σου κάρτας ή της ταξιδιωτικής σου ασφάλισης πρέπει να προσκομίσεις αυτήν την αναφορά. Πολλά ταξιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα περιλαμβάνουν κάλυψη αποσκευών και προσωπικών αντικειμένων, επιτρέποντάς σου να ζητήσεις αποζημίωση για κλεμμένα ή χαμένα αντικείμενα, εξηγεί η Stahl.
Για να κρατήσεις τις αποσκευές σου ασφαλείς αυτό το καλοκαίρι, ακολούθησε αυτές τις στρατηγικές:
• Πάντα να πακετάρεις τα πολύτιμα αντικείμενα (αν πρέπει να τα πάρεις μαζί σου) στη χειραποσκευή σου.
• Χρησιμοποίησε TSA-approved κλειδαριές στα φερμουάρ.
• Φωτογράφισε τη βαλίτσα και το περιεχόμενό της πριν την παραδώσεις.
• Σκέψου να βάλεις μέσα μία συσκευή εντοπισμού όπως ένα AirTag.
• Ή ακόμα καλύτερα, στείλε τη βαλίτσα σου με μια υπηρεσία αποστολής.
Μην κάνεις τη ζωή εύκολη στους κλέφτες όταν ταξιδεύεις και αν σου κλέψουν αποσκευές δήλωσέ το αμέσως. Με τις σωστές προφυλάξεις μπορείς να προστατέψεις τα υπάρχοντά σου και να αποφύγεις την ταλαιπωρία των χαμένων ή κλεμμένων αποσκευών.
*Με στοιχεία από το Forbes.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.