Οι καλοκαιρινές διακοπές για αρκετούς από εμάς αποτελούν την πιο πολυαναμενόμενη περίοδο του χρόνου, ειδικά αν είναι το μοναδικό μας διάλειμμα που έχουμε από το άγχος της δουλειάς και το στρες της καθημερινότητας.

Μόνο η ιδέα της απομάκρυνσής μας από το σπίτι και τον χώρο εργασίας, μας δημιουργεί μία ψυχική ανάταση και δύναμη να συνεχίσουμε τη ρουτίνα μας μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ημέρα των διακοπών. Παρόλα αυτά, είναι σύνηθες αυτό το αίσθημα της ανυπομονησίας να συνοδεύεται από μία διαρκή και διαφορετική ένταση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μας ακολουθεί και στο ταξίδι μας. Δυστυχώς, όταν συμβαίνει αυτό είναι πολύ πιθανό να νιώθουμε ότι δεν χαλαρώσαμε και επομένως ότι δεν έχουμε επιτελέσει τον αρχικό μας σκοπό: την αποσυμπίεση.

Συνήθως, όλη αυτή η ένταση ξεκινάει από τα πρώτα στάδια οργάνωσης των διακοπών. Αρχικά θα δώσεις μάχη για τις επιθυμητές μέρες αδείας και αφού τα καταφέρεις (μακάρι!), θα πρέπει να βρεις προορισμό, να κλείσεις εισιτήρια, ξενοδοχεία -με συγκεκριμένο budget- και φυσικά να φτιάξεις βαλίτσες. Ουφ! Μετά από όλα αυτά ίσως πιστεύετε ότι είναι αδύνατο να χαλαρώσεις, όμως αν εφαρμόσετε τις ακόλουθες συμβουλές, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρετε!

• Εν αρχή, η βαλίτσα

Μην περιμένετε να πακετάρετε τα πράγματά σας τη τελευταία στιγμή, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μετανιώσετε αργότερα για όσα ξεχάσετε να πάρετε πάνω στη βιασύνη σας. Για να αποφύγετε αυτόν τον εκνευρισμό, καλό θα ήταν να φτιάξετε τη βαλίτσα σας τουλάχιστον από την προηγούμενη μέρα, ξεκινώντας με τα βασικά: διαβατήριο ή ταυτότητα, τηλέφωνο, φορτιστής, κλειδιά, πορτοφόλι, εισιτήρια κλπ.

Για τα υπόλοιπα, καλό θα ήταν να κάνετε μία λίστα για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάρετε περιττά ρούχα ή να ξεχάσετε κάτι στο τέλος. Πιστέψτε με, η τακτική του πετάω μέσα στη βαλίτσα ό,τι βρω μπροστά μου δεν θα σας βγει σε καλό.

• Η αξία των πλάνων

«Πρόγραμμα θα κάνουμε και στις διακοπές;!», μου έχουν πει ως απάντηση αρκετοί φίλοι μου όταν τους ρωτούσα ποια μέρη θέλουν να επισκεφθούμε κατά την παραμονή μας στον προορισμό που έχουμε διαλέξει. Ίσως ακούγεται και αυτό αγχωτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μέσο πρόληψης της έντασης και σε αρκετές περιπτώσεις μία σωτήρια τακτική που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τουριστικές παγίδες ή απρόοπτα.

Για να μπορέσετε να συνδεθείτε με το μέρος στο οποίο βρίσκεστε, χωρίς να έχετε στο νου σας που θα πάτε μετά ή που έχει ωραίο και οικονομικό φαγητό, καλό θα ήταν να έχετε αποθηκεύσει κάποιες επιλογές και να έχετε κάνει κάποια βασικά πλάνα πριν την αναχώρησή σας.

• Η σημασία της παρέας

Η παρέα είναι το Α και το Ω στις διακοπές. Προσωπικά, ανήκω στην ομάδα ανθρώπων που πιστεύει ότι είναι πιο σημαντική και από τον προορισμό. Γιατί ακόμα και αν πάτε στο ωραιότερο νησί της Ελλάδας (ο καθένας  έχει το δικό του), αν η παρέα είναι μίζερη ή σε διαφορετική φάση από εσάς, όχι μόνο δεν θα χαλαρώσετε, αλλά θα γυρίσετε με περισσότερη ένταση απ’ ό,τι πήγατε.

Πριν κλείσετε ξενοδοχεία και εισιτήρια, πρώτα σκεφτείτε τι είδους διακοπές θέλετε να κάνετε φέτος και στη συνέχεια τους ανθρώπους που θα ταίριαζαν σε αυτές. Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν είμαστε όλοι για όλα. Άλλοι θέλουν να βγαίνουν μέχρι το πρωί. Άλλοι δεν μπορούν καθόλου τον ήλιο. Άλλοι θέλουν η παραλία να βρίσκεται δίπλα από το πάρκινγκ. Επειδή η λίστα είναι ατελείωτη και το νόημα των διακοπών είναι να περάσουν όλοι καλά χωρίς να καταπιεστεί κάποιος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν και τι θέλετε να κάνετε και τη διάθεση των υπολοίπων.

• Βάλτε σε σίγαση κάποιες εφαρμογές ή συνομιλίες

Είσαστε στην παραλία, το γλυκό αεράκι χαϊδεύει τα μαλλιά σας και η αλμύρα της θάλασσας λειτουργεί ως βάλσαμο για τη ψυχή σας, αλλά δυστυχώς αυτή η τόσο όμορφη στιγμή μπορεί να διακοπεί από τις ειδοποιήσεις του κινητού σας. Μένοντας συνδεδεμένοι σε ομαδικές συνομιλίες που αφορούν τη δουλειά σας ή στον λογαριασμό του email σας, θα διαταράσσεται διαρκώς η ηρεμία σας και θα εξακολουθείτε να έχετε άγχος και ένταση.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε στη σίγαση όλες τις συνομιλίες που αφορούν την εργασία σας και να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για εφαρμογές όπως το Mail. Έτσι, θα καταφέρετε να απολαύσετε πραγματικά την κάθε στιγμή χωρίς ανεπιθύμητους περισπασμούς.

• Αφήστε την κάμερα στην άκρη

Όλοι μας θέλουμε να αποτυπώσουμε στο φακό το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα ή το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, όμως όλα θέλουν μέτρο. Αν έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να τραβάτε συνεχώς φωτογραφίες για να έχετε υλικό για τα social media ή για να δείξετε στους φίλους σας, δεν πρόκειται να βιώσετε το ταξίδι, το οποίο υποτίθεται ότι οργανώσατε για τον εαυτό σας και όχι για τους άλλους.

Όταν κάνετε μία δραστηριότητα αφήστε για λίγο στην άκρη την κάμερα ή το κινητό σας και φροντίστε να μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις σας με την παρέα σας. Μην αφήνετε την κάμερα να κλέβει τις πολύτιμες στιγμές των διακοπών σας και την χαλάρωσή σας. Γιατί το να φροντίζετε συνεχώς να απαθανατίζεται ό,τι σας κεντρίζει το ενδιαφέρον, μπορεί να σας δημιουργήσει στρες.

• Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα

Εάν θέλετε να έχετε πράγματι μια χαλαρωτική απόδραση, δεν πρέπει να υπερπρογραμματίζετε το ταξίδι σας. Γιατί στα προαναφερθέντα πλάνα, πρέπει να υπάρχει και η χαλάρωση. Μπορεί όταν φτάσετε να σας κατακλύσει το αίσθημα της ανακάλυψης του νέου για εσάς τόπου, αλλά δεν πρέπει να σας παρασύρει.

Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να βάλετε προτεραιότητες στις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε και τα μέρη που θέλετε να πάτε και, φυσικά να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν θα τα δείτε. Ένας καλός τρόπος για το πετύχετε είναι να περνάτε περισσότερη ώρα στο εκάστοτε μέρος παρά στο δρόμο και ιδανικά οι δραστηριότητες δεν πρέπει να διαρκούν παραπάνω από μισή ημέρα, έτσι ώστε να έχετε και ελεύθερο χρόνο να κάνετε ό,τι θέλετε.

• Αφήστε μία ημέρα για ξεκούραση

Αυτή η συμβουλή είναι κυρίως για μεγάλα ταξίδια. Αν σκοπεύετε να περάσετε πολλές ημέρες σε οποιοδήποτε μέρος, θα ήταν χρήσιμο να έχετε αφήσει μία μέρα κενό ανάμεσα από τις διακοπές και της επιστροφής στη δουλειά. Αυτή η μία μέρα μπορεί να είναι καταλυτική για τη χαλάρωσή σας. Αν την τελευταία ημέρα των διακοπών σκέφτεστε συνεχώς την επόμενη ημέρα στο γραφείο, σίγουρα θα επιστρέψετε στρεσαρισμένοι. Η επιπλέον ημέρα είναι ένας αναγκαίος μεταβατικός χρόνος μεταξύ της επανέναρξης της ρουτίνας και των διακοπών σας για να επανασυνδεθείτε πιο ομαλά με την πραγματικότητά σας. Επίσης, αν έχετε πάει κάποιο μακρινό ταξίδι στο εξωτερικό, (σχεδόν) επιβάλλεται να έχετε προνοήσει γι’ αυτή τη μέρα προκειμένου να ξεπεράσετε το jet lag.