Όταν μας λένε για τις πιο ωραίες παραλίες της Ελλάδας, το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε παραλίες όπως το Σαρακήνικο στη Μήλο, ο Μπάλος στην Κρήτη και γενικά σε οποιαδήποτε παραλία βρίσκεται σε νησί. Ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία χώρα που βρέχεται από τρία διαφορετικά σημεία και διαθέτει χιλιάδες παραλίες στην ακρογραμμή της.

Μερικές πραγματικά εντυπωσιακές παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις διάσημες παραλίες (και εννοείται εξίσου υπέροχες) των νησιών μας, βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Άλλες κοντά από την Αττική, άλλες πιο μακριά, άλλες με χρυσαφένια άμμο, άλλες με λευκό βότσαλο, άλλες με τιρκουάζ, άλλες με σμαραγδένια νερά, το σίγουρο είναι ένα: όλες είναι μοναδικές, πανέμορφες και αξίζουν τουλάχιστον μία επίσκεψη.

Φονέας Μεσσηνία

Η Μάνη ένα από τα πιο γραφικά και ιστορικά μέρη της Πελοποννήσου, δε φημίζεται μόνο για την παράδοση και την επιβλητική αρχιτεκτονική της, αλλά και για τις παραλίες της. Μία εξαιρετικής ομορφιάς παραλία που βρίσκεται μόλις 4 χλμ έξω από την Καρδαμύλη είναι ο Φονέας.

Η παραλία του Φονέα βρίσκεται στην κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού, που οι ντόπιοι το αποκαλούν Χαράδρα της Νούπαντης. Πρόκειται για μία παραλία με λευκά βοτσαλάκια και κρυστάλλινα νερά τα οποία αγκαλιάζουν τον πελώριο εντυπωσιακό βράχο, το χαρακτηριστικό σημείο κατατεθέν της. Μάλιστα, πολλοί είναι οι λουόμενοι που δε διστάζουν να κάνουν από εκεί τις βουτιές τους.

Ο μύθος θέλει έναν πειρατή να ναυαγεί στην παραλία και να βρίσκει καταφύγιο στη σπηλιά της. Για να επιβιώσει, σκότωνε περαστικούς για να τους ληστέψει. Όταν κατάφερε να επισκευάσει το πλοίο του, σάλπαρε και πάλι, αφήνοντας ζοφερή κληρονομιά το όνομα. Έτσι η παραλία πήρε το όνομα της.

Μυλοκοπή Λουτράκι

παραλίες
Φωτ.: Travel Style

Η διπλή παραλία Μυλοκοπή στο Λουτράκι που έχει δημιουργηθεί από έναν αρχαίο σεισμό είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του Κορινθιακού κόλπου. Συνδυάζοντας βουνό, θάλασσα και πράσινο, οι δίδυμες παραλίες είναι ένας must κοντινός προορισμός για να απολαύσεις το μπάνιο σου.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενώ πρέπει να έχεις μαζί σου νερό, καφέ, φαγητό και όσο για την ομπρέλα, μην ανησυχείς, θα βρεις σίγουρα φυσική σκιά σε ένα από τα δεκάδες πεύκα της ακρογιαλιάς.

Προσοχή! Για να φτάσει κανείς εδώ, χρειάζεται τετρακίνητο όχημα μιας και ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτήν γίνεται δυσπρόσιτος. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσεις το αυτοκίνητό σου στο δάσος και να περπατήσεις μέχρι την ακτή.

Καϊάφας, Ηλεία

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο θα συναντήσεις την παραλία του Καϊάφα που ξεπερνάει σε μήκος τα 15 χιλιόμετρα και είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Στο βόρειο τμήμα της ακτής, η λιμνοθάλασσα του Καϊάφα ενώνεται με τον Κυπαρισσιακό κόλπο, ενώ κατά μήκος της εκβάλλουν τα συνεχούς ροής ρέματα Ζαχαραίικο και Θολό.

Ρηχή, με χρυσή άμμο μέσα κι έξω από τη θάλασσα αυτή η παραλία ιδανική για όλες τις ηλικίες και ικανοποιεί όλες τις διαθέσεις και τα γούστα. Από τα θαλάσσια σπορ και τις ξαπλώστρες μέχρι τη λίμνη με τα ιαματικά της λουτρά η παραλία του Καϊάφα έχει όλα όσα μπορεί να ζητήσει ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης.

Bonus: Οι εντυπωσιακοί αμμόλοφοι και τα λευκά κρινάκια που ξεφυτρώνουν στην άμμο.

Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία

Φυσικά από αυτή τη λίστα δεν μπορούσε να λείπει η φημισμένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Η παραλία της Μεσσηνίας με το χαρακτηριστικό όνομα θεωρείται μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου και εμείς θα σας εξηγήσουμε τους λόγους.

Πρόκειται για μία πραγματικά εντυπωσιακή παραλία με τιρκουάζ νερά, λευκούς αμμόλοφους τους οποίους κοσμεί η πράσινη χαμηλή βλάστηση και ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό πεταλοειδές σχήμα, που θυμίζει το γράμμα «Ω». Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται στις ακτές του Ιονίου πελάγους, βόρεια της Πύλου και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.

Η περιοχή με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 και γι’ αυτό παρά τη μεγάλη επισκεψιμότητα διατηρεί τη παρθένα της μορφή και νιώθεις σα να βρίσκεσαι σε έναν εξωτικό προορισμό του εξωτερικού. Α! Και επειδή και αυτή η παραλία δεν είναι οργανωμένη πρέπει να έχετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες.

Φωκιανό Αρκαδία

Το Φωκιανό θεωρείται ο νοτιότερος οικισμός της λεγόμενης “Αρκαδικής Ριβιέρας” και είναι γνωστός για τον απάνεμο και απαράμιλλης ομορφιάς κόλπο του που έχει μήκος 750 μέτρα. Είναι η μοναδική παραλία με βότσαλα (λευκά μάλιστα) της λίστας, γι’ αυτό αν δεν είσαι εξοικειωμένος φρόντισε να έχεις προμηθευτεί ειδικά παπούτσια.

Για να φτάσεις στο Φωκιανό θα πρέπει να περάσεις από το Λεωνίδιο, να ακολουθήσεις το δρόμο για τα Πούλιθρα και αφού ανέβεις το βουνό του Πάρνωνα και περάσεις πάρεις προσεκτικά τις στροφές που θα συναντήσεις θα φτάσεις σε αυτή την παραλία-διαμάντι, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς. Μη σε τρομάζει η περιγραφή, στην πράξη είναι μία πραγματικά ευχάριστη και ωραία διαδρομή κατά την οποία θα συναντήσετε και μερικά μικρά γραφικά χωριά της Αρκαδίας.

Παραλία Γλυφάδα, Γύθειο

Ναυάγιο δεν υπάρχει μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά και στα Κύθηρα, την Κρήτη, την Άνδρο, τη Νάξο, την Αμοργό και τη Πελοπόννησο! Το ναυάγιο “Δημήτριος”, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στην παραλία Γλυφάδα, αρκετά κοντά από το κέντρο του Γυθείου.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλίες, πόλος έλξης δεν είναι η θάλασσα ή η μαγική αμμουδιά, χωρίς να θέλουμε να την υποτιμήσουμε, αλλά το επιβλητικό ναυάγιο που ναυπηγήθηκε το 1950 και μαγεύει κάθε επισκέπτη. Εννοείται ότι θα κολυμπήσετε και σε αυτή την παραλία στην οποία θα εξερευνήσετε το ναυάγιο και από τη στεριά αλλά και από τη θάλασσα με τη βοήθεια της μάσκας σας.

Η επικρατέστερη εκδοχή για την ιστορία του ναυαγίου

Αν και υπάρχουν αρκετές ιστορίες που ακολουθούν το πλοίο από τον Δεκέμβριο του 1981, η επικρατέστερη, σύμφωνα με μάρτυρες της περιοχής, θέλει το 67 μέτρων πλοίο Δημήτριος (η παλαιότερη ονομασία του ήταν Klintholm) να εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Το “Δημήτριος” είχε προσαράξει εκτάκτως λόγω ασθένειας του πλοιάρχου στο Γύθειο το Δεκέμβριο του 1980 και μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου παρέμενε στο ίδιο σημείο επικίνδυνο για το κοινό, όπως είχαν ειδοποιήσει οι λιμενικές αρχές τους ιδιοκτήτες, λόγω του ότι είχε πάρει κλίση από την εισροή των υδάτων στην κύτη του.

Η μη ανταπόκριση των πλοιοκτητών, είχε αποτέλεσμα ως τον Νοέμβριο του 1981 το πλοίο να βρίσκεται ακόμη στην ίδια τοποθεσία. Έρμαιο, πια, των δυσμενών καιρικών συνθηκών παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιο του και ξεβράστηκε από τη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας, βορειοανατολικά του Γυθείου, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Ένα ακόμη bonus για το κλείσιμο: Η παραλία Γλυφάδα είναι ένας από τους τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να δεις τα αυγά των χελωνών να εκκολάπτονται, πάντα από απόσταση τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.