Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία ανάσα μακριά μας, με τις επιλογές να είναι πολλές χωριό, βουνό, πεδιάδα, παραθαλάσσιοι προορισμοί, απ’ όλα μπορεί να βρει κανείς, αρκεί να υπάρχει το bugdet και η καλή παρέα. Πάντα υπάρχουν οι αναποφάσιστοι και αυτοί που κλείνουν τελευταία στιγμή ξενοδοχείο, αν ανήκετε σε μία από τις δύο κατηγορίες και δεν ξέρετε που να περάσετε το Πάσχα, σας παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας που με έχουν ως πρωταγωνιστή τα νησιά και τα ξεχωριστά τους έθιμα.
Πάτμος
Στην Πάτμο ο επισκέπτης θα βιώσει ένα ιδιαίτερο Πάσχα με πολλά έθιμα που σίγουρα θα του μείνουν αξέχαστα. Την Μεγάλη Τετάρτη, οι πιστοί πάνε στην εκκλησία, προκειμένου να τους «αλείψει» ο ιερέας με το λειτουργημένο και αγιασμένο λάδι. Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, πραγματοποιείται η τελετή του Νιπτήρος στη Χώρα Πάτμου σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα. Κατά την τελετή ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, ενώ ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του. Στη συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Τη Μεγάλη Παρασκευή, γίνεται η περιφορά των επιταφίων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο, ενώ μετά την πρώτη Ανάσταση, πραγματοποιείται και δεύτερη την Κυριακή του Πάσχα κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες, ενώ μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς. Οι επισκέπτες, το απόγευμα της Κυριακής, θα βιώσουν το παραδοσιακό πασχαλινό εορτασμό της Πάτμου. Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα που συνοδεύονται με τοπικούς χορούς, οι οποίοι χορεύονται με την πατμιακή φορεσιά.
Ύδρα
Οι επισκέπτες της Ύδρας θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα έθιμα του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με αυτά να κορυφώνοναι τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται με μεγάλη Κατάνυξη μέσα στη θάλασσα, στα Καμίνια. Το έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Καμίνια το 1923 και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με την παράδοση. Η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια γίνεται νωρίτερα απ’ ό,τι στην πόλη της Ύδρας για να μπορέσουν οι επισκέπτες του νησιού να δουν όλα τα έθιμα. Η Ανάσταση, το Μεγάλο Σάββατο γίνεται υπό το φως των κεριών, σε όλες τις Εκκλησίες του νησιού, ενώ υπάρχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Την Κυριακή του Πάσχα λίγο πριν το μεσημέρι τελείτε η Θεία Λειτουργία της Αγάπης, μετά το πέρας της λειτουργίας δίνεται στους πιστούς από ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό. Εκτός από το ψήσιμο του οβελία, πραγματοποιείται και το κάψιμο του Ιούδα.
Σύρος
Όποιος πάει στη Σύρο, σίγουρα θα βιώσει έναν πρωτόγνωρο εορτασμό. Είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα από ορθόδοξους και καθολικούς (ανεξάρτητα από την κανονική ημερομηνία του καθολικού Πάσχα) και αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο ταυτόχρονου εορτασμού του από ορθόδοξους και καθολικούς χριστιανούς. Ξεχωριστή εμπειρία είναι και η περιφορά του επιταφίου στην Άνω Σύρο. Πρόκειται για ένα καθηλωτική συνάντηση των Καθεδρικών ναών του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) και του Αγίου Σεβαστιανού. Η Πρώτη Ανάσταση σημαίνει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ ταυτόχρονα οι πιστοί χτυπούν δυνατά τα στασίδια τους, ενώ οι ιερείς σκορπίζουν φύλλα λεμονιάς παντού. Οι εκκωφαντικοί ήχοι συνδυάζονται με τη βροχή των φύλλων που δημιουργούν ένα αξέχαστο κλίμα. Το βράδυ της Ανάστασης το νησί φωτίζεται από τα αμέτρητα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, ενώ από ομώνυμο λόφο της Ανάστασης τα βεγγαλικά μπορούν να γίνουν ορατά και από τα κοντινά νησιά, ενώ όλο το νησί βιώνει μία ξεχωριστή εμπειρία. Την Κυριακή του Πάσχα στις γειτονιές της Ερμούπολης, στους πλακόστρωτους δρόμους και στα γραφικά χωριά της Σύρου, οι επισκέπτες θα κατακλειστούν από τις τοπικές μυρωδιές.
Τήνος
Η Τήνος δεν είναι εξαιρετική επιλογή μόνο τον δεκαπενταύγουστο, είναι και το Πάσχα! Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος περνά από τα σπίτια των πιστών και σπεύδουν να του ρίξουν με λουλούδια, ενώ στο τέλος όλοι οι Επιτάφιοι θα συναντηθούν στην εξέδρα, στην παραλία της Χώρας της Τήνου. Ξεχωριστή είναι η περιφορά του Επιταφίου της ενορίας του Αγίου Νικολάου που μπαίνει μέσα στη θάλασσα μαζί με τον ιερέα και τα εξαπτέρυγα, στην παραλία «Καλάμια», ενώ, ταυτόχρονα, στη βραχονησίδα απέναντι ανάβουν φωτιά σε τρεις Σταυρούς και καΐκια σφυρίζουν, αποδίδοντας τιμές. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα Μετά το πέρας της ακολουθίας του Επιταφίου, νέοι γυρνούν στο νησί προσπαθώντας να ανάψουν όσα περισσότερα καντήλια μπορούν στα ξωκκλήσια. Το βράδυ της Ανάστασης γύρω από το ναό της Μεγαλόχαρης πέφτουν βαρελότα, ενώ για τις επόμενες 40 ημέρες πραγματοποιείται η Αναστάσιμη ακολουθία σε όλα τα ξωκλήσια του νησιού.
Πάρος
Η Πάρος είναι μία εξίσου κοντινή επιλογή με τις υπόλοιπες, και σίγουρα πολλά υποσχόμενη εμπειρία. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγατοποιείται η Αποκαθήλωση, με ένα επιβλητικό τελετουργικό στον Αγ. Γεώργιο στη Λαγκάδα, το βράδυ ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί κάποιο από τα χωρια Μάρπησσα, Μάρμαμα, Πρόδρομος, Λεύκες & Άσπρο Χωριό, για να δει τις αναπαραστάσεις των Παθών. Όσοι παραμείνουν στην Παροικιά θα μπορέσει να δει τη συνάντηση των 3 επιταφίων, με τους πιστούς να ακολουθούν σε μια σιωπηλή ακολουθία. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, την Ανάσταση θα συνοδεύσουν οι κωδονοκρουσίες και τα πυροτεχνήματα τα οποία είναι ορατά μέχρι την Νάξο. Την Κυριακή σε Λαγκάδα, Αγκαιριά και Νάουσα πραγματοποιούνται πανηγύρια, με φαγητό και χορό μέχρι τελικής πτώσης.