Τα ταξίδια αποτελούν μία μοναδική πηγή εμπειριών. Σε κάθε νέο μέρος, το μυαλό μας γεμίζει από νέες εικόνες, ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και ιδεολογίες και βιώνουμε για λίγο μία άλλη πραγματικότητα, διαφορετική από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας.

Κάθε μέρος, κρύβει μοναδικούς θησαυρούς και μία εξαιρετικά σημαντική πηγή πολιτισμού είναι το φαγητό. Κάθε τόπος, έχει διαφορετικές συνήθειες, χρησιμοποιεί συγκεκριμένα συστατικά και όλα αυτά αντανακλούν κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας του.

Η Ευρώπη έχει πολλές πόλεις που προσφέρουν γαστρονομικές απολαύσεις και εμείς σας παραθέτουμε μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές και νόστιμες.

Κρακοβία, Πολωνία

Εκτός από το κάστρο, τα λιθόστρωτα και την ένδοξη αρχιτεκτονική της, η πολιτιστική πρωτεύουσα της Πολωνίας διαθέτει επίσης εξαιρετικό φαγητό. Αξίζει κανείς να δοκιμάσει τα διάσημα ζυμαρικά pierogi – η πόλη μάλιστα έχει ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε όλες τις ποικιλίες τους από τις 6 έως τις 12 Αυγούστου -το  κυνήγι ή bigos, ένα χορταστικό χοιρινό στιφάδο κυνηγού.

Πηγή: Marjan Blan/ Unsplash

Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές γλυκών, όπως το sernik (ψημένο cheesecake) ή η πολωνική μηλόπιτα.

Το διάσημο εστιατόριο Wierzynek στην κεντρική πλατεία Rynek Glowny, όπου μια παράδοση 650 ετών στο γλέντι συναντά την πανευρωπαϊκή κουζίνα, προσφέρει εξαιρετική εξυπηρέτηση και μια εντυπωσιακή κάβα κρασιών. Για κάτι λιγότερο εκλεπτυσμένο, τα λουκάνικα kielbasa ψητά στη σχάρα είναι κοινά και υπάρχει εξαιρετικό vegan φαγητό και παγωτό. Για το τελευταίο, στοχεύστε στο αγαπημένο των ντόπιων Lody na Starowiślnej, το οποίο φτιάχνει φρέσκες παρτίδες καθημερινά.

Όσον αφορά τα ποτά, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις αρωματικές βότκες της Πολωνίας – ίσως σε ροδόνερο ή βερίκοκο ή κατευθυνθείτε στη Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης Bunkier Sztuki για μια λιγότερο ανθρακούχα από το κανονικό lager – στην ηλιόλουστη βεράντα του καφέ.

Το εκλεπτυσμένο Hotel Saski Krakow, Curio Collection by Hilton έχει μια ιστορία 200 ετών στην καρδιά της παλιάς πόλης. Οι θρυλικοί συνθέτες από τον Λιστ μέχρι τον Μπραμς συνήθιζαν να περπατούν στις αίθουσες και να παίζουν στην αίθουσα χορού του, το Saska Hall. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να μείνετε εκεί, μπορείτε να επισκεφτείτε το υπέροχο εστιατόριο που φιλοξενεί το οποίο δίνει μια μοντέρνα ανανέωση σε vintage πολωνικά πιάτα, όπως μπριζόλα ταρτάρ, ζυμαρικά με cottage cheese ή żurek, μια ξινή σούπα σίκαλης. Ο θυρωρός μπορεί επίσης να παρέχει περισσότερες εμπιστευτικές συμβουλές για φαγητό.

 

Μόναχο, Γερμανία

Μπορεί να έχετε ακούσει για το λουκάνικο Weissbier, αλλά τι θα λέγατε για το Weisswurst; Φτιαγμένο από χοιρινό μπέικον και μοσχαρίσιο κρέας, και συνήθως αρωματισμένο με λεμόνι, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ, αυτό το απόκοσμο λουκάνικο είναι μία βασική λιχουδιά του Μονάχου – αν και, περίπου έτσι επιτάσσει η τοπική παράδοση, ένα που πρέπει να καταναλώνεται μόνο πριν το μεσημέρι.

Τα ψητά λουκάνικα είναι πανταχού παρόντα σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένης της εστιασμένης στο φαγητό αγοράς Viktualienmarkt δίπλα σε πάγκους που πωλούν φρεσκοψημένα κουλουράκια.

αγορά Viktualienmarkt γαστρονομικές απολαύσεις
Πηγή: Anette Gottlicher/ Muenchen.de

Όσοι αναζητούν την ευχαρίστηση κατευθύνονται επίσης στο φιλόξενο Cafe Frischhut, το οποίο τηγανίζει κατά παραγγελία τα γλυκά schmalznudel της πόλης που μοιάζουν με ντόνατ.

Το Αεροδρόμιο Χίλτον Μονάχου εκτός από τις ανέσεις, το σπα και τα υπνοδωμάτια εμπνευσμένα από τις Άλπεις προσφέρει και τη μαγεία ενός απροσδόκητου ζυθοποιείου. Ακόμα και αν δεν μείνετε εκεί, μπορείτε να το επισκεφτείτε το ζυθοποιείο Airbräu στην αυλή σχεδόν του αεροδρομίου και να συνδυάσετε μοναδικές μπύρες με τα μπιφτέκια και το πεντανόστιμο, mac-and-cheese spätzle του.

 

Βαρκελώνη, Ισπανία

Από τον γαστρονομικό τουρισμό δε θα  μπορούσε να λείπει η πλούσια κουζίνα της Ισπανίας. Γύρω από την παραλιακή συνοικία της Barceloneta, οι ταβέρνες προσφέρουν παέγια με φρέσκα θαλασσινά και ζυμαρικά. Εισαγόμενο από τη Βαλένθια, το πιάτο fideuà είναι από μόνο του ένας λόγος να επισκεφτείτε τη Βαρκελώνη. Πρόκειται για ένα πιάτο με θαλασσινά που μοιάζει με την παέγια, και ακόμη περισσότερο με το arrò a banda, αλλά με ζυμαρικά αντί για ρύζι. Τα κύρια συστατικά του είναι ζυμαρικά, ψάρια και οστρακοειδή.

Τα tapas, τα μικρά μεζεδάκια, βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Οι πατάτες bravas και τα pan con tomate είναι εικονικά αιώνια στα μενού των μπαρ, όπως και οι κροκέτες, συνήθως γεμάτες με jamón ή bacalao  (αλατισμένος μπακαλιάρος) και τηγανητές μπάλες πατάτας γεμιστές με κρέας.

Στη συνέχεια, υπάρχουν και τα ανοιχτά σάντουιτς montadito, pulpo a la gallega με πάπρικα (χταπόδι και πατάτες κομμένες σε φέτες) που θα απολαύσετε καλύτερα μαζί με κάποιο κρασί στην παλιά αγορά τροφίμων La Boqueria – και, με τα εντελώς καταλανικά, cargols a la llauna: μαγειρεμένα στο φούρνο, σαλιγκάρια με το κέλυφος.

Δεν είναι δυνατόν η Ιταλία να μην κατέχει σημαντική θέση στο γαστρονομικό τουρισμό

 

Νάπολη, Ιταλία

Η πίτσα, είναι το ιερό δισκοπότηρο της γαστρονομικής περιήγησης στην Ιταλία. Και η Νάπολη κρατάει σίγουρα τα σκήπτρα. Η πίτσα Margherita επινοήθηκε στη Νάπολη για να τιμήσει την επίσκεψη μιας ομώνυμης βασίλισσας το 1889 – όπως μαρτυρείται από μια πλακέτα στην περήφανη Pizzeria Brandi. Σήμερα, αυστηροί κανόνες διέπουν τη δημιουργία «σωστής» ναπολιτάνικης πίτσας μαργαρίτα σε ξυλόφουρνο, με ντομάτες San Marzano, πλούσια μοτσαρέλα βουβαλιού και φρέσκα φύλλα βασιλικού όλα αδιαπραγμάτευτα.

Οι πιτσαρίες της γειτονιάς είναι εξίσου πολλές όσες και οι βέσπες γύρω από την φρενήρη νότια πόλη της Ιταλίας. Τα απλά σπαγγέτι alle vongole (μύδια) αποτελούν ένα άλλο δέλεαρ για τους καλοφαγάδες, όπως και sfogliatelle, γλυκά σφολιάτας σε σχήμα κοχυλιού και οι δυνατοί καφέδες που παράγονται στις καφετιέρες cuccumella που δε χρησιμοποιούν την πίεση που παράγεται από τον ατμό για να ωθήσει το νερό μέσω του καφέ, αλλά μόνο τη βαρύτητα.

Πηγή: Wikipedia

Για γνήσια ναπολιτάνικη μαργαρίτα, η αιωνόβια Gorizia, στο πολυτελές Vomero είναι το μέρος σας.

Γαστριμαργικές απολάυσεις
Πηγή: Pizzeria Gorizia 1916/ Facebook

Από αυτό το θρυλικό στέκι στην κορυφή του λόφου, μπορείτε στη συνέχεια να κατεβείτε μέσω τελεφερίκ προς το Britannique Naples για μία στάση. Αν θέλετε ποτάκι, ζητήστε ένα εκλεκτό λιμοντσέλο, φτιαγμένο με παγκοσμίου φήμης λεμόνια Αμάλφι, ενώ θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα από το Niq Bar στον τελευταίο όροφο.

 

Παρίσι, Γαλλία

Από τα μύδια «Moules-Frites» που συνοδέυονται με μικρές ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες μέχρι  το Cassoulet του νότου – ένα πλούσιο, αργά μαγειρεμένο στιφάδο, το Παρίσι ενώνει τις γαστριμαργικές εμπειρίες όλης της χώρας με το αρχετυπικό μέρος για να τις δοκιμάσετε, ένα μπιστρό διακοσμημένο με τις κλασικές ορειχάλκινες ράγες και τις κόκκινες βελούδινες καρέκλες.

Ως ο καλύτερος κατασκευαστής κρουασάν βουτύρου του 2022 στον ιερό διαγωνισμό Concours du Meilleur Croissant du Grand Paris, το Carton boulangerie θα πρέπει να είναι ο πρώτος σας σταθμός. Δύο άλλα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα πολύχρωμα μακαρόν από το εμβληματικό υποκατάστημα Place des Vosges της Carette και τα λατρεμένα αρτοσκευάσματα «escargot» από σοκολάτα-φιστίκι φτιαγμένα από τον θεό της αρτοποιίας Christophe Vasseur στο Du Pain et des Idées κοντά στο δροσερό κανάλι Saint-Martin.

Πηγή: Melanie Kreutz/ Unsplash

Το μακροβιότερο ζαχαροπλαστείο του Παρισιού, το Stohrer, ιδρύθηκε από τον άνθρωπο που πιστώθηκε ότι ονειρευόταν τους μπαμπάδες με ρούμι. Ένα μέρος για να δοκιμάσετε αυτό το εμποτισμένο με αλκοόλ επιδόρπιο, βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Galeries Lafayette μέσα σην κομψά μεγαλειώδη Hilton Paris Opera.

Χτισμένο για την Παγκόσμια Έκθεση ταυτόχρονα με τον Πύργο του Άιφελ – το 1889 – αντανακλά όλα τη μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Το ρομαντικό Le Grand Salon του είναι ανοιχτό όλη την ημέρα κάτω από δύο κολοσσιαίους πολυελαίους και σερβίρει γλυκά και ένα ακόμη ζευγάρι κλασικών παριζιάνικων λιχουδιών: μιλφέιγ και προφιτερόλ.