Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει από την εποχή των Βίκινγκς, καθώς εμφανίστηκε ως εμπορικό προϊόν περίπου το 800 μ.Χ.. Στη συνέχεια οι Βάσκοι κατά την περίοδο του Μεσαίωνα ξεκίνησαν και εκείνοι το εμπόριό του, ενώ με το πάστωμά του κατάφεραν να τον διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ήταν απαραίτητο για τα ταξίδια τους.
Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος, ένα ψάρι γεμάτο θρεπτικές ουσίες και γεύση, προσγειώθηκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κέρδισε τη θέση του ως το «πιάτο» της ημέρας για την 25η Μαρτίου. Λόγω της Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.
Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, αλλά καθημερινή συνήθεια, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια χρίστηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Άλλο που εμείς τον απολαμβάνουμε, μετά της σκορδαλιάς του, φυσικά, όποτε θέλουμε, κι ας μην έχει εθνική γιορτή. Αλήθεια, έχετε φτιάξει ποτέ την δική σας σκορδαλιά;
Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, μπορείτε να έχετε καλύτερη σκορδαλιά και από αυτήν της αγαπημένης σας ταβέρνας, για να μην σας πούμε και από της γιαγιάς σας.
Τα υλικά που χρειάζονται για την αυθεντική σκορδαλιά:
1 κιλό πατάτες βραστερές
1-1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μισό φλιτζάνι ξύδι (από κρασί)
3-4 σκελίδες σκόρδο (αν εσείς θέλετε και 5, τολμήστε το)
Αλάτι και πιπέρι
Δυο κουταλιές χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Θα χρειαστείτε κι ένα μούλτι ή, έστω, ένα ραβδομπλέντερ.
-Βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει
-Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα
-Τις βράζουμε για 20 με 25 λεπτά, σε κάθε περίπτωση όσο χρειάζονται για να μαλακώσουν και να λιώνουν
-Ταυτόχρονα, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις σκελίδες σκόρδου που έχουμε πρώτα καθαρίσει
-Οταν είναι έτοιμες οι πατάτες στραγγίζουμε το νερό και τις ρίχνουμε ξανά στην άδεια κατσαρόλα (ή σε μια λεκάνη).
-Οσο είναι ακόμα καυτές οι πατάτες, τις πολτοποιούμε με πιρούνι.
-Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και συνεχίζουμε να «πατάμε».
-Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και το ξύδι και σιγά σιγά το ελαιόλαδο.
-Βάζουμε στο μούλτι (ή χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ) και ανακατεύουμε το μίγμα μερικά λεπτά, αναλόγως και με την υφή που επιθυμούμε. Σε κάποιους, αρέσουν και τα κομματάκια μέσα!
-Βάζουμε ψυγείο και απολαμβάνουμε μετά από μισή τουλάχιστον ώρα.
Έπος!
(Αν περισσέψει, η σκορδαλιά αποτελεί τέλιο άλειμμα για σάντουιτς, για κρακεράκια, για συμπλήρωμα σε κάποιο άλλο φαγητό. Μεταξύ μας, μια χαρά τρώγεται και σκέτη, παγωμένη, κουταλιά την κουταλιά)