Μια τεράστια έκρηξη στο τομέα των startups με θέμα την 3D διατροφή καθοδηγεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία.
Τρισδιάστατοι εκτυπωτές κουζίνας, εκτυπωτές πίτσας σε 3D, μέχρι και προσωπικά «θερμοκήπια φαγητών» έχουν ήδη σχεδιαστεί και εκπονηθεί από φιλόδοξες startups που σχεδιάζουν τις διατροφικές συνήθειες του μέλλοντος μας.
Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό κατά την τελευταία τριετία ανέρχονται σε σχεδόν δυο δισεκατομμύρια δολάρια, μια απόδειξη ότι το μέλλον της διατροφής ενδεχομένως και να κρύβεται στα 3D φαγητά.
Η παγκόσμια αξία της 3D εκτύπωσης τροφίμων εκτιμάται περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025, μια αύξηση που αναμένεται να παρατηρηθεί κυρίως στους κλάδους της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας.
Η αρχή έγινε πριν λίγα χρόνια από μια εταιρεία, την Natural Machines, η οποία σχεδίασε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για την κουζίνα. Ο «μαγειρικός εκτυπωτής» με το όνομα Foodini έχει στόχο, κατά τους εμπνευστές του, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πλέον δύσκολων και χρονοβόρων σημείων της προετοιμασίας του φαγητού, που πολύ συχνά λειτουργούν αποθαρρυντικά για τους επίδοξους μάγειρες.
Το Foodini δεν «μαγειρεύει» per se, ωστόσο εκτελεί κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες όπως το τύλιγμα ζύμης: για παράδειγμα, για να φτιάξει κάποιος ραβιόλια, ετοιμάζει τη ζύμη και τη γέμιση, τα τοποθετεί σε ειδικές θήκες και στη συνέχεια επιλέγει «ραβιόλι» από το ειδικό μενού που παρέχει ο εκτυπωτής. Στη συνέχεια, το Foodini θα «εκτυπώσει» τα συστατικά σχηματισμένα σε ραβιόλια – οπότε το μόνο που μένει να κάνει ο μάγειρας είναι να τα ψήσει.
Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο φιλόδοξη, καθώς μια ανεξάρτητη startup που πλέον συνεργάζεται με τη NASA αποκάλυψε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να τυπώνει… πίτσες.
Η συσκευή «Chef 3D printer» της BeeHex είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να μαγειρεύει απλά και γρήγορα για τις διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας –αλλά με σκοπό φυσικά να πουληθεί, μελλοντικά, και στα σουπερμάρκετ. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να μετατρέψει υλικά όπως ζύμη και ντομάτες σε λαχταριστές πίτσες και μάλιστα σε σχήματα που επιλέγει ο χρήστης.
Ο χρήστης απλά του φορτώνει τα υλικά και κατόπιν αναλαμβάνει το λογισμικό να φέρει εις πέρας την αποστολή και να κατευθύνει τον εκτυπωτή στο τι θα τυπώσει και με ποια σειρά. Μόλις τελειώσει το τύπωμα, το προϊόν τοποθετείται και ψήνεται στον ενσωματωμένο φούρνο.
Ωστόσο, η καλύτερη ιδέα όλων ήταν αυτή που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Κέιλεμπ Χάρπερ: «προσωπικοί υπολογιστές» φαγητών και διατροφής για τις γενιές του μέλλοντος.
Με τις κλιματικές αλλαγές να καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την υπαίθρια καλλιέργεια φυτών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ερευνητές του ΜΙΤ σχεδίασαν προσωπικά «θερμοκήπια» ονόματι OpenAg Personal Food Computer με τεχνολογία κλιματισμού (η κωδική τους ονομασία είναι “υπολογιστές τροφίμων”) που θα είναι το ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, ακόμη και των πιο σπάνιων.
Έτσι, στο μέλλον, αντί τα αβοκάντο να μεταφέρονται από το Μεξικό στην Κίνα, ένα κινεζικό θερμοκήπιο θα μπορούσε να «αναδημιουργήσει» με ακρίβεια ένα μεξικάνικο κλίμα μέσα σε ένα θερμοκήπιο-υπολογιστή φαγητού στο Πεκίνο.
Το OpenAg Personal Food Computer, που είναι γεμάτο με αισθητήρες, ενεργοποιητές και μηχανική όραση, μπορεί να μελετήσει και στη συνέχεια να αναπαραγάγει τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας για όλα τα γνωστά φρούτα και λαχανικά, αυξομειώνοντας παράγοντες που συμβάλλουν στην καλλιέργεια τους όπως η φωτεινότητα ή η αλατότητα του νερού.
Σύμφωνα με το ΜΙΤ, κυκλοφορεί και μια μεγαλύτερη έκδοση, ο Food Server, στο μέγεθος ενός κοντέινερ πλοίου, που διαθέτει ράφια με μεγάλα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν με τις απαραίτητες μεταβλητές.
Τι είναι η 3D εκτύπωση φαγητών
Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια αναδυόμενη μορφή παραγωγής τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει μια διαδοχική – και εξολοκλήρου ελεγχόμενη από υπολογιστή – διαδικασία επιστρώσεων, ώστε να σχηματίσει ένα προσχεδιασμένο αντικείμενο.
Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνότερα για την παραγωγή μεταλλικών και πλαστικών ειδών, ωστόσο η ανάπτυξη κατάλληλων «μελανιών» συστατικών τροφίμων έχει οδηγήσει στην πραγματικότητα στη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης για την προετοιμασία τροφίμων κατά παραγγελία σε επαγγελματικές κουζίνες ή αλλού.
Η τρισδιάστατη τεχνολογία στη διατροφή θα μπορούσε να αποβεί ευεργετική όσον αφορά στη διατροφή των παιδιών και των εφήβων.
Οι διατροφικές τους συνήθειες θα μπορούσαν να βελτιωθούν χρησιμοποιώντας συσκευές εκτυπωτή τροφίμων 3D για να πιάσουν και να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.
Η δημιουργία φυσικών, ισορροπημένων και ελκυστικών σνακ με επιθυμητές υφές και σχήματα προσαρμοσμένα στις διατροφικές τους ανάγκες θα μπορούσε να παρασκευαστεί απευθείας από τα παιδιά, δημιουργώντας δεινόσαυρους, πειρατές, υπερήρωες, νεράιδες, σκάφη και διαστημόπλοια, μεταξύ άλλων σχημάτων.