Μια από τις συνήθειες των τελευταίων χρόνων με την παρέα είναι το brunch –ναι, είχαμε και στο χωριό μας τέτοιο. Κάθε Σάββατο εκεί μεταξύ 11 και κάτι το πρωί βρισκόμαστε και καταλήγουμε σε ένα τραπέζι γεμάτο με αυγοκαταστάσεις, ενίοτε burgers, κάποια σαλάτα και φυσικά pancake, banana bread και cheesecake. Τον καφέ δεν τον είπα γιατί αυτός είναι ο συνδετικός μας κρίκος. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας στο ομαδικό chat πέφτουν ιδέες για το πού θα «εξορμήσουμε» και σχεδόν πάντα μου πετάνε το μπαλάκι για να διαλέξω. «Εσύ είσαι ο ιδικός» μου λένε για να μου χρυσώσουν το χάπι και πουν «εσύ είσαι ο παράξενος». Όπως και να έχει, στην πόλη μας τα μέρη όπου σερβίρουν brunch είναι πλέον πολλά. Δεν θα σας πω ότι και αξίζουν όλα, αλλά κάθε καινούργιο coffee shop ή all day μαγαζί που ανοίγει, το brunch του το έχει.
Αυτό το Σάββατο, λοιπόν, αποφασίσαμε, δηλαδή αποφάσισα, να επισκεφτούμε ένα μέρος στο Κουκάκι που είχα ακούσει να μου μιλούν για αυτό αρκετό καιρό. Ο λόγος για το This is Loco ένα χαλαρό και ανεπιτήδευτο μαγαζί με μεγάλες τζαμαρίες, μωσαϊκό στο πάτωμα και βιομηχανικό στιλ. Αυτό που τραβάει την προσοχή είναι η μεγάλη τοιχογραφία με τον δεινόσαυρο και το μικρό παιδί πάνω του να διαβάζει (μάλιστα είναι και το logo του μαγαζιού) αλλά και η μεγάλη ξύλινη μπάρα που από ότι έμαθα την έφτιαξε μόνη της η ιδιοκτήτρια.
Για να σας είμαι ειλικρινής περίμενα να βρω μια από τα ίδια και να αρχίσω πάλι την μουρμούρα, αν και ήταν δική μου επιλογή. Χαζεύοντας όμως τον κατάλογο του brunch είδα ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον. Το μενού ετοιμάζει ένα νεαρός chef, ο Ηλίας Καρακατσάνης, που έχει ρίζες από την Ονδούρα. Έτσι, στα πιάτα του έχει μπλέξει γεύσεις από την Λατινική Αμερική – φυσικά και από την χώρα του – και έχει δώσει ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Όπως για παράδειγμα το chilaquiles ένα πληθωρικό πιάτο που συνηθίζεται να τρώνε οι Μεξικάνοι το πρωί και περιέχει τσιπς από tortilla καλαμποκιού, τηγανητό αυγό, φέτα, ξινή κρέμα και μια ελαφρώς πικάντική σάλτσα τομάτας. Φυσικά ήταν ένα από τα πιάτα που μπήκαν πάνω στο τραπέζι. Νόστιμο, χορταστικό που πρέπει να μοιραστεί. Το ίδιο πληθωρικό και γευστικό είναι και το honduran baleada. Παραδοσιακό πιάτο από την χώρα καταγωγής του chef, που πρόκειται για μια tortilla με κόκκινα φασόλια, αυγά scrambled, sour cream, αβοκάντο και πίπλα από κόκκονο λάχανο. Δεν μείναμε όμως σε αυτά τα δύο, βλέπετε είμαστε λίγο φαγανά παιδιά και θέλαμε να δοκιμάσουμε και άλλα. Ζητήσαμε ακόμα το chicken mole sando αλλά και το loco hot dog. Για το πρώτο έχω να πω ότι ενώ το mole (μεξικάνικη σάλτσα που φτιάχνετε με πολλά υλικά και μπαχαρικά) ήταν πολύ νόστιμο, το ψωμάκι αρκετά βουτυρένιο, το κοτόπουλο όμως ήταν λίγο στεγνό. Από την άλλη το hot dog είχε ένα υλικό που δεν περίμενα να ταίριαζε τόσο με το χωριάτικο λουκάνικο και αναφέρομαι στη μαγιονέζα από ανανά.
Πριν όμως περάσω στο γλυκό επίλογο που κάναμε να σας αναφέρω μερικά πράγματα για τον καφέ που σερβίρουν. Συνεργάζονται με την ελληνική εταιρία Samba Coffee Roasters και διαθέτουν ένα blend ροής αλλά και καφέδες μοναδικής προέλευσης που αλλάζουν τακτικά. Προσοχή όμως, αν σας αρέσει ο φίλτρου, ζητήστε hot brew ώστε να σας κάνουν pour over σε V60 και να απολαύσετε ένα καλό και ποιοτικό φλιτζάνι. Προσωπικά, την πάτησα και ζήτησα φίλτρου και μου έφεραν τον καφέ σε γαλλική πρέσα, μια μέθοδος που την βρίσκω ξεπερασμένη η οποία δεν ταιριάζει στα σύγχρονα coffee shops όσο άνετη και εύκολη κι αν είναι για έναν barista. Στα γλυκά τώρα, έκτος από τα κλασικά pancake που είχαν σιρόπι σφενδάμου και καπνιστό βούτυρο (μύριζε λίγο το αυγό στη ζύμη), δοκιμάσαμε το carrot cake καθώς και το βάσκικο cheesecake που γίνεται όλ’ ένα και περισσότερο της μόδας στην Αθήνα.
Στο This is Loco θα πάω ξανά. Ίσως και μια καθημερινή για να δουλέψω – έχουν ένα πατάρι για αυτό ακριβώς τον σκοπό. Αλλά θα επιστρέψω για να δοκιμάσω και άλλα από αυτά τα νόστιμα και πληθωρικά που φτιάχνει ο Ηλίας με την ομάδα του στην ανοιχτή κουζίνα, αλλά και να πιώ ένα ωραίο καφέ όχι όμως σε γαλλική πρέσα.
➳ INFO: Τhis is Loco, Φαλήρου 47, Κουκάκι, Tηλ. 2109245654