Οι πρωινές βόλτες στο κέντρο, όταν δεν πρόκειται για δουλεία, πάντα καταλήγουν σε φαγητό. Με έναν μαγικό τρόπο, πάντα, υπάρχει κάποιος φίλος πρόθυμος να με συνοδέψει για ένα brunch. Το έχω εκμυστηρευτεί πολλές φορές, ότι τρέφω μια ιδιαίτερη εκτίμηση σε αυτό το γεύμα – ναι γιατί είχα και στο χωριό μου. Το brunch έχει μπει στη ζωή μας, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Και εκεί έξω στην πόλη υπάρχει σχεδόν σε όλα τα λεγόμενα all day μαγαζιά αλλά και στα περισσότερα coffee shop, τα οποία επενδύουν και στον ποιοτικό καφέ. Υπάρχει όμως και άλλη μια τάση ή μόδα αν θέλετε. Αυτή των concept store. Μιλάμε για μαγαζιά, τα οποία συνδυάζουν το brunch, τον καφέ με τα ψώνια, κυρίως με ρούχα, διακοσμητικά χώρου, φυτά αλλά και βιβλία. Ένα από αυτά είναι και το The Makers προς το τέλος της Πραξιτέλους.
Το The Makers σαν brand δεν είναι καινούργιο. Η Τέτη Χαρίτου μαζί με τον φίλο της Γιώργο Μπάρλα, έχουν δημιουργήσει την εν λόγω επωνυμία που τα τελευταία τέσσερα, περίπου, χρόνια δημιουργεί στολές εργασίας για εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία. Οι δύο τους έψαχναν καιρό να βρουν που θα στήσουν το show room αλλά και ένα κατάστημα λιανικής. Ο χώρος βρέθηκε και στο παιχνίδι μπήκε και ο σύντροφος της Τέτη, ο chef Ηλίας Σταυρόπουλος. Και κάπως δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο μαγαζί που συνδυάζει όλα τα προϊόντα του ομώνυμου brand με ποιοτικό καφέ και νόστιμες, υγιεινές προτάσεις φαγητού.
Το The Makers, λοιπόν, θα σας κερδίσει αμέσως με την όμορφη και ενδιαφέρουσα διακόσμηση του. Περιμετρικά είναι καλυμμένο με ράφια και κρεμάστρες με ρούχα, ενώ στο κέντρο υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι από ξύλο και μάρμαρο που καταλήγει στην ανοιχτή κουζίνα. Η μεγάλη, μαύρη πόρτα-τζαμαρία συνήθως – και όσο ο καιρός το επιτρέπει – είναι ανοιχτή και έτσι ο εσωτερικός χώρος ενώνεται με τα τραπεζάκια που έχουν απλωθεί όμορφα στο πλατύ μπροστινό πεζοδρόμιο. Και μπορεί οι fashion πινελιές να ιντριγκάρουν το μάτι και να σας κάνουν να χαζέψετε λίγο δεξιά κι αριστερά σε αυτά που είναι κρεμασμένα, όμως όταν σκανάρετε το menu η προσοχή σας αλλάζει κατεύθυνση. Πάει στις νόστιμες, χορταστικές και υγιεινές προτάσεις του brunch menu.
Αυτό κάναμε και εμείς, με την διαφορά ότι δεν «παίξαμε» υγιεινά. Ζητήσαμε την κρέπα «σπανακόπιτα», η οποία στολίζεται με ένα αυγό καθώς και τις βάφλες με αυγό (χρησιμοποιούν βιολογικά), τσένταρ και ζαμπόν. Οι τελευταίες ήταν ίσως και από τα καλύτερα πιάτα σε brunch που έχω δοκιμάσει τελευταία. Φτιάχνονται από ανθόγαλα και κεφίρ, είναι τραγανές, με σωστές ισορροπίες υλικών και από την πρώτη πιρουνιά θα σας κερδίσει και δεν θα θέλετε να το μοιραστείτε.
Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτά τα δύο. Παραγγείλαμε και ένα σάντουιτς από προζυμένιο ψωμί που ήταν γεμιστό με πέστο κολοκυθιού, φρέσκια μοτσαρέλα και κομμάτια black angus. Στα γλυκά τώρα, είχαμε ένα πρόβλημα για το τι να διαλέξουμε: το choco porridge (φουντουκοβούτυρο με κακάο, γάλα από σπόρο αρακά και καραμελωμένα πεκάν), τα με pancakes ricotta με πικραμύγδαλο ή τις φάβλες με το σιρόπι σφενδάμου και το βούτυρο; Καταλήξαμε στα δύο πρώτα αλλά και στο vegan κέικ ημέρα, που εκείνη την μέρα ήταν με γλυκιά κολοκύθα και κολοκυθόσπορους.
Όλα τα παραπάνω τα συνοδέψαμε με αρκετό καφέ. Σε αυτό το κομμάτι συνεργάζονται με την εταιρία WiseCup που καβουρδίζει για εκείνους τους καφέδες που επιλέγουν και έχουν την δική τους σφραγίδα. Διαλέξαμε μια ισορροπημένη Βραζιλία που ήταν άξιος συμπρωταγωνιστής τόσο με τα αλμύρα όσο και με τα γλυκά πιάτα.
Στο The Makers να πάτε. Να κάνετε κράτηση όμως, ναι καλά διαβάσετε, γιατί είναι πολύ πιθανόν να μην βρείτε να καθίσετε. Εκτός αν είστε πρωινοί και γρήγοροι τύποι.
✣︎ INFO ✣︎ Πραξιτέλους 37, Αθήνα, τηλ. 2103311372