H λαγάνα σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο την έναρξη της Σαρακοστής. Λαχταριστή, σουσαμένιοα γεύση, τραγανότητα και χσρακτηριστική μυρωδιά.
Καταβροχθίζεται σκέτη, από το χαρτί του φούρνου ακόμα, συνοδεύεται με όλα τα σαρακοστιανά, είναι η καλύτερη φίλη των νηστίσιμων αλοιφών και όχι μόνο. Όμως, μπαγιατεύει εύκολα και, δυστυχώς, πετιέται.
Τι μπορούμε να κάνουμε φέτος για να επωφεληθούμε τα μέγιστα από την λαγάνα που περίσσεψε;
Φτιάχνουμε σπιτικά κρουτόν
Κόψτε το ψωμί σε μικρούς κύβους και περιχύστε με λίγο λάδι. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε πολλά μπαχαρικά που αγαπάτε, για να συνοδεύσετε διαφορετικά τα πιάτα: πάπρικα, ρίγανη, πιπέρι. Ό, τι πρέπει!
Απολαμβάνουμε θρεπτικά τσιπς
Εάν σας αρέσουν τα τραγανά σνακ, μπορείτε να κόψετε τη λαγάνα σε πολύ λεπτές φέτες και να πασπαλίσετε με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε για περίπου 10 με 12 λεπτά στους 1500C και τα σπιτικά τσιπς σας θα είναι έτοιμα. Συνδυάστε με μια ελαφριά σως γιαουρτιού, με λαχανικά, ακόμα και με ξηρούς καρπούς για μέγιστη ενέργεια.
Η τέλεια πρώτη ύλη για πανάρισμα
Για κοτόπουλο πανέ κι όχι μόνο, η περισσευούμενη λαγανίτσα είναι must. Την περνάμε από το μπλέντερ με μια φλούδα λεμονιού για επιπλέον γεύση και την χειριζόμαστε όπως την φρυγανιά, για ό, τι θέλουμε να πανάρουμε: κροκέτες, τυροπιτάκια, κρεατικά…
Δημιουργούμε φίνες, κρεμώδεις σούπες
Η λαγάνα μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό συστατικό που θα δώσει παχύρευστη υφή στη συνταγή της σούπας σας. Για την ακρίβεια μπορείτε να περάσετε από το μπλέντερ τη σούπα με το ψωμί, δίνοντάς της κρεμώδη υφή χωρίς να έχετε προσθέσει καθόλου κρέμα γάλακτος ή μπέικιν.
Μια εναλλακτική ζύμη για μπιφτέκια ή κεφτεδάκια
Η ιδιαίτερη γεύση της από ταχίνι την μετατρέπει σε ιδανική επιλογή για χοστοφαγικά ή νηστίσιμα μπιφτέκια από φακές, φασόλια ή μανιτάρια που είναι χαμηλά σε χοληστερίνη, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Αλλά και μες στον κιμά, αντί για μπαγιάτικο ψωμί, δίνει άλλη αίσθηση, άλλη γεύση.
Καλή απόλαυση!