Το κέντρο της Αθήνας το αγαπάμε και το προτιμάμε, όπως και τα εκεί μπαρ, καφέ και εστιατόρια -όχι όλα. Είναι, βέβαια, και κάτι φορές που θέλουμε μια διαφυγή. Να βγούμε λίγο…off-brodway. Και να απολαύσουμε νέες εμπειρίες, να δημιουργήσουμε καινούργιες μικρές ιεροτελεστίες. Για στιγμές σαν κι αυτές, που γουστάρουμε να πάρουμε το αμάξι και να χωθούμε λίγο διαφορετικά μες στους δρόμους της πόλης, το Olafaq σας προτείνει 4 ξεχωριστές, εξαιρετικές περιπτώσεις. Εκεί, θα βρείτε άριστο φαγητό, λογικές τιμές και προσεγμένη εξυπηρέτηση, που θα σας κάνει να νιώσετε ότι ο χρόνος και τα λεφτά σας δεν πήγαν χαμένα. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι έξοδοί μας είναι ακριβοδιαλεγμένες για να μας φτιάξουν στ’ αλήθεια την διάθεση, όχι να μας ξενερώσουν. Αλλιώς, καθόμαστε σπίτι μας. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε σε ποιο από τα 4 θα πάτε πρώτα. Γιατί όλα θα ήταν καλό να τα δοκιμάσετε!

Casserole Greek Bistro

Όταν έμαθα ότι ο άνθρωπος του οποίου τις συνταγές και τα μυστικά ξεπατικώνω εδώ και χρόνια μέσα από το δημοφιλές site του Cucina Caruso, μαγειρεύει σε εστιατόριο, έσπευσα. Μύστης και λάτηρς της νοστιμιάς, της λεπτομέρειας, της αληθώς ποιοτικής (και ποιητικής!) πρώτης ύλης, ο Δημήτρης Παπαζυμούρης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για όσους ασχολούνται με το φαγητό. Και ναι, το Casserole βρίσκεται στον Γέρακα, αλλά κάνει την βόλτα ν’ αξίζει. Μακριά από το πολύβουο κέντρο όπου συχνά ξεπετάγονται πράγματα αβαρή και μικρής αξίας που όμως πολυδιαφημίζονται και μας ζαλίζουν χωρίς λόγο τον έρωτα, το ελληνικό αυτό Bistro είναι προσεγμένο μέχρι το κόκαλο. Σε λευκούς, ξεκούραστους τόνους, με φόντο μια πανέμορφη κάβα κρασιών που συνοδεύουν τα εκλεκτά πιάτα, μας προσκαλεί για ρομαντικά δείπνα, βραδιές με την παρέα, αλλά και για επαγγελματικές συναντήσεις.

Το μενού το οποίο αλλάζει κάθε εβδομάδα ανάλογα με την εποχικότητα ή προσαρμόζεται στις γιορτές, είναι στημένο στην λογική του comfort food. Δείτε ας πούμε, των προηγούμενων ημερών για να πάρετε μια ιδέα από γεύσεις και τιμές:

Δοκίμασα, εννοείται, τα τηγανητά κεφτεδάκια με δύο σάλτσες, φέτα σε τραγανό φύλλο µε σουσάµι και µέλι, το μεθυσμένο κατσικάκι (πε-ντα-νό-στι-μο) και εννοείται τηγανιτές πατάτες ολόφρεσκες παρέα με σάλτσα blue cheese αλά «Επίκουρος»-το κλασικό αγαπημένο εστιατόριο της πόλης που πολλές και πολλοί απόλαυσαν και στις δυο διαφορετικές του τοποθεσίες προτού κλείσει οριστικά. Μου αρέσει τρομερά και η φιλόξενη πολιτική του BOB (bring your own bottle), αν και μια χαρά λίστα διαθέτει το μαγαζί για να επιλέξεις και από εκεί. Η αίσθηση που αφήνει ο χώρος είναι άκρως σπιτική-σα να βρέθηκες στο δεύτερο, ας πούμε έτσι, σαλόνι του σεφ. Το προσωπικό ευγενέστατο και εξυπηρετικό με αξιοσημείωτη ταχύτητα στην φροντίδα που επιφυλάσσει στα τραπέζια.

Ένα μέρος στο οποίο σίγουρα επιστρέφεις μέχρι να γίνει γλυκιά συνήθεια. Kudos, κύριε Παπαζυμούρη!

Καρδίτσης 12 και Αργολίδος, Γέρακας, τηλ 210 6618838

Τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς: πληθωρικότητα και λαϊκότητα με ανεπανάληπτο χαρακτήρα

Σοφιστικέ μπακάλικο, κουλ εστιατόριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών ή ανήσυχο γαστρομουσικό hub με ωραίες γευστικές και καλλιτεχνικές προτάσεις; Όλα αυτά μαζί συν ένα ακόμα: φιλόξενο στέκι. Πόσα στέκια γνωρίζετε, πια, στ’ αλήθεια; Ο Γιάννης Χριστόπουλος, η ψυχή του μαγαζιού, σε κάνει να νιώθεις πως λαμβάνεις μέρος σε μια μοναδική ιεροτελεστία με αποστάγματα, κρασιά και -επιεικώς-φαγητάρες να πρωταγωνιστούν. Μετά από ένα απολαυστικό δείπνο (με τέλεια μαριναρισμένα μπριζολάκια, μπρι με φρούτα και λαλάγγια μανιάτικα, ριζότα του ονείρου), μπορεί κανείς να κάνει μια μικρή ή μεγαλύτερη επιδρομή στα ράφια και να προμηθευτεί καλούδια για το σπίτι του και τους δικούς του μαγειρικούς πειραματισμούς: σάλτσες κάθε είδους, ζυμαρικά, κριτσίνια κι ελιές, λαλάγγια από τη Μάνη, μανιτάρια από το Μουσείο Μανιταριών στα Μετέωρα, αυγοτάραχα από το Μεσολόγγι, αλίπαστα, ξυδάτα χταπόδια και μύδια καπνιστά, δεκάδες κρασιά, τσίπουρα από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα, αλλά μπίρες από μικρές ζυθοποιίες. Ακόμα, φίνες γραβιέρες από τη Σύρο, την Κρήτη, τη Νάξο και την Ίο, ανθότυρο και στάκα από την Κρήτη, κοπανιστή από τη Μύκονο, παλαιωμένο κασέρι από τα Γρεβενά, παρμεζάνα από την Ιταλία, brie από τη Γαλλία, προσούτο Πάρμας, παστουρμάδες, σουτζούκια, παστράμια, καπνιστά χοιρινά, γαλοπούλες, λουκάνικα και λογής αλλαντικά.

Τι πιο ωραίο από τα να δειπνείς με παρέα μέσα σε αυτό το προσεγμένο μαγαζί μες στην καρδιά της Λαχαναγοράς την ώρα που ησυχάζει και, παράλληλα να ακούς και θεϊκές πενιές και φωνές; Γιατί το μουσικό κομμάτι του μαγαζιού είναι εξίσου προσεγμένο με το μαγειρικό. Οι live βραδιές στα Μεζεκλίκια δεν είναι τυποποιημένες, έχουν από πίσω τους ολόκληρη ιστορία. Μόνο όποιος πάει, καταλαβαίνει.

Napul’e Italian Comfort Food and Wine: εκεί όπου μπορεί να γεννηθεί ένας έρωτας

Θυμάμαι εκεί ένα αξέχαστο δείπνο με την καλύτερή μου φίλη, έναν αγαπημένο μας φίλο και τον άνθρωπο που έμελλε να ερωτευτώ λίγο καιρό μετά. Λέτε να έπαιξε ρόλο το τέλειο αυτό ιταλικό εστιατόριο; Ήταν καλοκαίρι, είχαμε πάει για μπάνιο κι άρχισε να βραδιάζει. Πεινούσαμε αυτήν την ακαταμάχητη πείνα της θάλασσας και πέσαμε με τα μούτρα στην θεσπέσια καρμπονάρα του (με κρέμα αυγού!) και σε 2-3 πίτσες με διαφορετικές γεύσεις. Αξέχαστη μου μένει και η ολόδροση σαλάτα με φρέσκιες πρασινάδες και φράουλες.

Το Napul’e στην Βάρη διαθέτει ένα καταπληκτικό εξωτερικό χώρο με μεγάλα ξύλινα βαρέλια και λευκές ομπρέλες, αλλά και στο εσωτερικό εντυπωσιάζει η βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα τυριά, καθώς και η ανοιχτή κουζίνα σε κάνει να πεινάς όλο και περισσότερο. Εξαιρετική λίστα κρασιών (ελληνικών και φυσικά ιταλικών!) και πρόσχαρο προσωπικό. Πίσω από το ιταλικό αυτό στέκι που ήδη συζητά η μισή Αθήνα, βρίσκεται η Μάγκυ Ταμπακάκη, την οποία γνωρίσαμε από το Master Chef, και ο άντρας της, ο Francesco Ciccio, ένας βέρος Ναπολιτάνος. Οι συνταγές είναι αυθεντικές ναπολιτάνικες, τα πιάτα έχουν σωστές αναλογίες και ψησίματα και οι μερίδες άκρως χορταστικές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την (ανάρπαστη) πίτσα bufallina, με σάλτσα ντομάτας, mozzarella di buffalo και φρέσκο βασιλικό. Νέκταρ.

Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, τηλ. 697 086 9124

Cerdo Negro 1985: εκρηκτικό fusion σε μια γαστροταβέρνα που τα σπάει

Σε ένα στενάκι πίσω από την Πειραιώς, κάπως απομακρυσμένο από την μαραζωμένη πιάτσα των μαγαζιών στο κυρίως Γκάζι, το εστιατόριο αυτό έκσασε με χαμηλούς τόνους πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα και έπιασε. Ανήκα στους τυχερούς που το ρπωτοεπισκέφθηκαν στις αρχές τους-σε κάθε επίσκεψή μου έκτοτε, η ποιότητα ακολουθούσε ανοδική πορεία, οι πειραματισμοί έδιναν καρπούς. στο νεανικό Γκάζι κάνει την εμφάνιση του το Cerdo Negro 1985, που προσφέρει ένα fusion ισπανικής, λατινικής και ελληνικής κουζίνας.

Ο σεφ Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος έχει χαράξει μια αξιόλογη πορεία σχεδόν δέκα χρόνων στο εξωτερικό, με στάσεις-κλειδιά στο λονδρέζικο Chiltern Firehouse και στο Heart στην Ίμπιζα, όπως επίσης και στο Tickets στη Βαρκελώνη των αδερφών Αντριά. Αν δεν είχε ξεσπάσει ο κορωνοϊός, ο Κωνσταντίνος θα βρισκόταν εκτός Ελλάδας και ίσως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αφού θα είχε στήσει βέβαια πρώτα την κουζίνα στο μαγαζί που, διοικητικά και οργανωτικά, τρέχει ο αδερφός του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cerdo Negro 1985 (@cerdonegro1985)

Ζεστό περιβάλλον, μια μεγάλη ξύλινη μπάρα, πλήθος οικογενειακών κειμηλίων που αναδίδουν σπιτική ατμόσφαιρα και μοσχοβολιές γεμάτες υποσχέσεις από τα ενδότερα. Λίγα τραπέζια σε ωραίες αποστάσεις μεταξύ τους, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην εξωτερική αυλή, γεμάτη αναρριχητικά φυτά, η οποία το χειμώνα κλείνει.Το μαγαζί είναι πρόσφατα βραβευμένο από τον οδηγό Michelin με Bib Gourmand, ένα βραβείο που υπογραμμίζει την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Επιλέξτε πιάτα για την μέση και ένα ωραίο μπουκάλι κρασί και απολαύστε! Μην παραλείψετε μια δοκιμή στο ωριμασμένο προβατίσιο προσούτο προβάτου-μια ωδή στην κρεατοφαγία, αλλά και το βάσκικο cheescake για επιδόρπιο, να σας γλυκάνει ιδανικά μετά από τις λιχουδιές που θα σας έχουν κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Βίτωνος 5, Γκάζι, 210 3470 628