Ο γωνιακός, τριπλής όψης χώρος με τις μεγάλες τζαμαρίες και η γενικότερη γεωγραφία δεν σε προδιαθέτουν εκ πρώτης όψεως ότι θα πιείς καφέ. Για αυτό σε πείθει η ακόμη πιο κοντινή εικόνα των ανθρώπων που ανεβοκατεβάζουν τις χαρακτηριστικές κούπες προς και από το στόμα τους, συχνά με τη συνοδεία ενός βάσκικου cheesecake ή ενός cookie.

Αυτή η ατόφια περιέργεια, με οδήγησε πριν λίγο διάστημα στο Mellem, περιέργεια που μεγάλωσε όταν συνειδητοποίησα ότι το πάτωμα είναι μωσαϊκό, υπάρχει γυάλινη προθήκη με γλυκά δίπλα στο ταμείο και χώρος για κρασιά και μπύρες στη γωνία απέναντι από τον πάγκο.

«Με τον Βασίλη γνωριζόμασταν από την κοινότητα του καφέ και εγώ παράλληλα σπούδαζα γεωπόνος, με την πρακτική μου να γίνεται στο οινοποιείο της Σάμου, οπότε μπήκε μέσα μου το μικρόβιο του κρασιού. Επομένως έτσι προέκυψε η ιδέα να παντρέψουμε τον καφέ που ήδη τον γνωρίζαμε καλά ως προϊόν με το κρασί και να επιχειρούσουμε να αναδείξουμε και τη σύνδεση, το ταίριασμα μεταξύ τους», μας λέει ο Νικολής Υφαντής, που μαζί με τον Βασίλη Παύλου, δημιούργησαν το μαγαζί που βρίσκεται στην οδό Φαιδριάδων στην Άνω Κυψέλη.

Η λέξη mellem που σημαίνει «ενδιάμεσα» δεν είναι απλά μια τσαχπινιά που υιοθετήθηκε χάριν παιγνιώδους ευκολίας, αντικατοπτρίζει τη βασική ιδέα των δημιουργών να συγκεράσουν την αγάπη τους για δυο προϊόντας τόσο βαθιά ενσωματωμένα στη γευστική μας καθημερινότητα. Υπάρχει το σταθερό αφρικανικό blend του μαγαζιού που έρχεται από την Cafeistas με προελεύσεις από Κένυα, Αιθιοπία, Ρουάντα και ο μονοποικιλιακός καφές με προέλευση από Κολομβία, Αιθιοπία και Νικαράγουα. Υπάρχουν και τα microroasteries, είτε εγχώριας προέλευσης είτε ευρωπαϊκής (το ντουέτο των ιδιοκτητών έχει ανοιχτεί σε παραγωγούς από την Τσεχία, τη Γερμανία και την Ολλανδία).

Mellem
Φωτ.: @mellem.athens

«Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν έναν πιο σοκολατένιο καφέ, αν και υπάρχουν όσοι προτιμούν τις μονοποικιλιακές επιλογές για να ανοιχτούν σε νέες γεύσεις, πιο φρουτένιες», μας πληροφορεί ο Βασίλης όταν η κουβέντα έρχεται στο γευστικό προφίλ που επιλέγουν οι πελάτες. Φυσικά, εσπρέσο θα προσθέσω εγώ και με χαροποιεί ότι το κατάστημα ασχολείται με τους καφέδες φίλτρου, μια απενοχοποιημένη πια επιλογή που θεωρείται λίγο πολύ fine dining του καφέ. Και υπάρχει και η επιλογή του cold brew (σύσταση της Ιλιάνας), με την εκδοχή της κανέλας να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα (το γράφει αυτό ένας όχι μεγάλος φαν του καφές κρύας εκχύλισης).

Και το κρασί; Το άνοιγμα στην οινική λίστα είναι προσεγμένο, με τους Έλληνες παραγωγούς να αποτελούν το 95%. Προσφέρονται οκτώ επιλογές σε ποτήρι, ενώ υπάρχει και μία guest ετικέτα διαθέσιμη αποκλειστικά σε φιάλη. Η guest list ανανεώνεται κάθε δύο μήνες και περιλαμβάνει προσωπικές προτάσεις του Νικολή. Όλα τα κρασιά προέρχονται από ήπια οινοποίηση, με τιμές που κυμαίνονται από 4,5 έως 7 ευρώ το ποτήρι, ενώ καμία φιάλη δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ.

Mellem
Φωτ.: @mellem.athens

Σε ό,τι αφορά τις γεύσεις που συνοδεύουν τον καφέ, απέναντι από το Mellem υπάρχει ένα παρασκευαστήριο στο οποίο ετοιμάζονται αρκετά γλυκά όπως το (γευστικότατο) βάσκικο cheesecake και οι μπάρες, ενώ γλυκά ζυμαρένια ρολά και κέικ (εδώ θραύση κάνουν τα cookies και το banana bread) προμηθεύονται από τον Παύλο Τσιολέκα (Moden).

«Πως θα έκτιζες μια γευστική βόλτα;», ρωτάμε τον Νικόλα και η απάντηση του περιλαμβάνει έναν φρέντο εσπρέσο blend, το βάσκικο cheesecake και ένα orange κρασί συνοδεία μπρουσκέτας με κρέμα τυρί, προσούτο και ένα τσακ μαρμελάδα βερίκοκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεύσεις που συνοδεύουν το τσιμπολόγημα (όπως το βολάκι Άνδρου ή τη γραβιέρα Αμφιλοχίας) έρχονται κατά κύριο λόγο από τοπικούς παραγωγούς που συνεργάζονται με το κατάστημα.

Πάντρεμα γεύσεων, πρωί που καταλήγει σε βράδυ (το μαγαζί ανοίγει 07:30 και κλείνει 23:30), καλός καφές, σταθερά ανοίγματα, χειροποίητα γλυκά και δύο άνθρωποι διαθέσιμοι να ενημερώσουν και να εξυπηρετήσουν. Μέσα σε έναν χώρο που φλερτάρει με τα 35 τ.μ. το Mellem συναντά τη φήμη ενός μαγαζιού που δικαιώνει το όνομά του.

☞︎ INΦΟ: Instagram

 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.