Διασχίζοντας την οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη είναι αδύνατον να προσπεράσεις το νέο –μόλις δύο μηνών– wine bar που άνοιξε εκεί που προηγουμένως βρισκόταν ένα κατάστημα με παπούτσια. Το πράσινο χρώμα της πρόσοψης, διανθισμένο από τα χαρακτηριστικά για την παιγνιώδη ζωντάνια τους σχέδια του Soteur (ανάμεσά τους ποτήρια, τιρπουσόν και σταφύλια) δίνουν στο wine bar ΚέΔρος το πλεονέκτημα της έκπληξης, του πρώτου τραβήγματος του ματιού.

«Ερχόμαστε από τον χώρο της ναυτιλίας αλλά από αγάπη για το κρασί και ενδιαφέρον είπαμε να το σπουδάσουμε, περάσαμε από την WSPC. Δεν το εξασκήσαμε αλλά μας έμεινε η διάθεση για την ενασχόληση και ψάχναμε ανθρώπους για συνέργειες», μας λέει ο Διονύσης εξιστορώντας μας το πως αυτός και η Έλενα συνάντησαν την Χριστίνα και τον Μιχάλη στο Πάνω Κουφονήσι, όπου έχουν διαγράψει μια πετυχημένη πορεία με το «αδελφό» wine bar της Ραστώνης.

Στο ΚέΔρος το κρασί προέρχεται αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς –υπάρχουν αυτή τη στιγμή 120 ετικέτες που αλλάζουν ανά δύο εβδομάδες– και υπάρχει η δεδηλωμένη πρόθεση της ομάδας των ιδιοκτητών να αναδείξουν πιο σπάνιες ποικιλίες, από αυτές που τείνουν να εκλείψουν από το ελληνικό terroir για διαφορετικούς λόγους. Το κόστος τους κυμαίνεται από 5 έως 9 για το ποτήρι, ενώ η φιάλη δεν ξεπερνά τα 24-40 ευρώ για τους καθήμενους (η κάβα κυμαίνεται από 9 έως 30 ευρώ).

ΚέΔρος
Φωτ.: @kedros.ath

Ξεκίνησα με ένα ποτήρι Κυδωνίτσα Βατίτσα και το συνοδεύσαμε με τους χουρμάδες με γραβιέρα και προσούτο, πιάτο χαρακτηριστικό του μαγαζιού. Ακολούθησε ένα ροζέ φρουτένιο Εκατό και μπρουσκέτες με γλυκάνισο, κάπαρη και τοματίνια και τελειώσαμε με το orange Clear Skies Fear No Bolts, που παρουσιάζει ενδιαφέρον ακόμη και για τους διστακτικούς των φυσικών κρασιών. Αξίζει επίσης το πλατό τυριών (τα βρίσκετε ανάμεικτα με αλλαντικά ή κατά μόνας) στις μακρόστενες ξύλινες πλατέλες, όπου μερικά από τα νοστιμότερα τυριά της χώρας (μελίχλωρο Λήμνου, μανούρα Σίφνου, ξυνομυζήθρα Λήμνου) συμπληρώνουν τις οινικές γεύσεις.

ΚέΔρος
Φωτ.: @kedros.ath

Γενικά υπάρχει μια λογική φροντίδας και για τους μυημένους και για τους μη επαΐοντες, αφού υπάρχει περιθώριο για όσους συνοδεύουν την παρέα να επιλέξουν ποτό ή κοκτέιλ. Αλλά το κρασί αντανακλάται και πέρα από την οινική λίστα στην όλη φιλοσοφία των ανθρώπων του μαγαζιού, αφού στον πάνω όροφο υπάρχει εκτός από μοναστηριακού τύπου τραπέζι που φιλοξενεί μεγάλες παρέες και wine shop. Υπάρχει μάλιστα και προτζέκτορας που χαρίζει μια παιχνιδιάρικη διάθεση παίζοντας αγαπημένα κινούμενα σχέδια.

«Ψάχναμε έναν χώρο που να είναι κοντά στο κέντρο, ο Μιχάλης έχει μεγαλώσει στην περιοχή και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που υπάρχει πράσινο σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό ενοίκιο», προσθέτει η Έλενα όταν την ρωτάμε γιατί Κυψέλη.

ΚέΔρος
Φωτ.: @kedros.ath

Προσβασιμότητα, φροντίδα, ισορροπία… Αν αυτές είναι οι αρχές που διέπουν τη σχέση κόστους, ποιότητας και αισθητικής τότε ο ΚέΔρος συνεπής προς το αρχαίο δέντρο που συμβολίζει την εγκράτεια φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα ενός spot ανοικτού σε γεύσεις και ανθρώπους, φτιάχνοντας ένα τοπόσημο για παρέες που επιθυμούν μια χαλαρή γευστική νότα μέσα σε μια πόλη που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

ΚέΔρος
Φωτ.: @kedros.ath

☞︎ INΦΟ: Instagram

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.